Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Issue Date
Now showing items 1-20 of 142
-
Kışlık kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro rejenerasyonu üzerine farklı eksplant tiplerinin ve bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi ... -
Iğdır ili marketlerinde satılan margarinlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine farklı depolama koşullarının etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; Iğdır ili marketlerinden temin edilen 5 adet kutu kahvaltılık margarin (K1, K2, K3, K4, K5) ile 5 adet paket mutfak margarini (M1, M2, M3, M4, M5), 4 ̊C ve 25 ̊C de 3 ay süreyle depolanıp her 2 haftada bir ... -
Iğdır ilinde arıcılığın ekonomik analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'de ek gelir sağlamak amacıyla yapılan arıcılık, toprağa bağımlı olmaması, daha az işgücüne ihtiyaç duyması, kısa sürede gelir getirmesi ve yatırım masraflarının düşük olması gibi avantajlarıyla yaygın bir ... -
Blok tip eritme peyniri üretiminde tavuk yumurtası kullanımının peynirin fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, tavuk yumurtası ilave edilerek blok tipi eritme peyniri üretim olanakları ve üretilen peynirlerin depolama ile bazı özelliklerinde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla eritme peyniri formülasyonuna ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetişen sakız geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Iğdır ekolojik koşullarında yetişen Sakız Geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişimini, bitkinin yıllık fenolojik özellikleri ile bitkinin taç içi ve taç dışındaki topraklar ... -
Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013 -2014 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Askeri, Beyaz Kişmişi, Erkek Miskali, El-Hakkı, Haçabaş, İnek emceği, Kerim Gandı, Kırmızı Kişmişi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Yezandayi yerel üzüm ... -
Bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Parselleri Deneme Deseni`ne göre dört tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Van Gogh ve Granola patates ... -
Ayçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine farklı bitkisel ekstraktların etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Temel besin maddelerinden olan yağlar, hemen hemen bütün gıdaların bileşiminde belli oranlarda bulunmaktadır. Yağ ve yağ içeren gıdaların en önemli sorunu oksidasyon dediğimiz bozulma tipidir. Yağların oksidasyon unda ... -
Varto (Muş)`ta doğal olarak yetişen bazı dutların meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Varto'da (Muş) bulunan beşi beyaz dut ve sekizi karadut olmak üzere toplam 13 dut tipi ile yapılmıştır. Meyvelerin pomolojik özellikleri, C vitamini içerikleri, organik asitler, fenolik bileşikler, ... -
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ceylanpınar Tarım İşletmesi`nde bazı at dişi mısır çeşitlerinin verim performansının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, 2015 yılında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi bünyesinde bulunan Beyazkule ve Karataş lokasyonlarında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak ... -
Kilis ekolojik koşullarında yaygın olarak yetişen bazı çalı ve ağaç türlerinin mevsimsel besin içeriği değişiminin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Kilis ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen herdem yeşil; Kermes meşesi (Quercus coccifera L.),Akça kesme (Phillyrea latifolia L.),Delice (Olea europea var. oleaster L.) ve yaprağını döken; Karaçalı (Palirus ... -
Farklı tekstüre sahip topraklarda erozyon oluşumuna toprak düzenleyicilerin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu projede Aras havzasına ait eğimli arazilerden erozyona duyarlı dört farklı tekstür sınıfına ait toprak örneği su ile doygun hale getirilerek %6, 9 ve 15 eğim altında kontrol; 2,5 ve 5 kg/ha PAM uygulanarak 100 mm sa-1 ... -
Bazı emülgatörlerin glutensiz kek üretiminde kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada çölyak hastalığı açısından alternatif ürün oluşturmak için, farklı un kaynakları (karabuğday, mısır ve pirinç unları) içeren üç farklı formülasyon kullanılarak üretilen glutensiz keklerin bazı kalite özellikleri ... -
Mısırda farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeyleri ve makina ilerleme hızlarının tohum dağılım düzgünlüğü, tarla filizi çıkışı ve verime olan etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Iğdır ili mısır tarımında farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeylerinin ve farklı ekim hızlarının; toprak fiziksel özellikleri ile bitki çıkış değerleri, ekim performansı ve verime olan etkileri üzerinde ... -
Glutensiz tulumba tatlısı üretimi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Halkımız tarafından sevilerek tüketilen tulumba tatlısı, içerdiği gluten proteini nedeniyle çölyak hastaları tarafından tüketilememektedir. Bu hastaların diyeti açısından, tüketebilecekleri alternatif farklı glutensiz ... -
Farklı un pasajlarının ekmeklik kalitesini belirlemede çözücü tutma kapasitesi ve renk değerlerinin kullanımı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Üretilen un kalitesinde belirli bir standardizasyonun sağlanabilmesi için pasajların özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu araştırmada, farklı un pasajlarından paçal yapılırken pratik ve ekonomik olan çözücü ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı şeftali genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespiti
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013-2014 yıllarında Iğdır'da yetişen yerel şeftali genotiplerinin bazı fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Yörede Zeferan ve Ağşeftali yerel isimleri ile ... -
Bazı kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Kağızman yöresinde yetiştirilen `uzun elma` yerel çeşidinde klon seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, yöresel bir çeşit olmasına rağmen oldukça geniş bir varyasyona sahip olan, Kağızman Elması olarak bilinen 'Uzun Elma'nın fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma 2013 ve 2014 ...