FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Browse by
Recent Submissions
-
Ağrı ili yonca ekim alanlarında görülen yabancı ot florasının, yoncanın yaşına bağlı olarak değişiminin incelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Yonca (Medicago sativa L.), Ağrı ilinde hayvan yemi olarak kullanılan en eski ve önemli yem bitkisidir. Yabancı otlar yoncanın verim ve kalitesine etki eden bitki koruma problemlerinin başında gelmektedir. Ağrı ili yonca ... -
Iğdır ili mısır üretim alanlarında görülen yabancı otların belirlenmesi ve bazı herbisitlerin yabancı otlanma ile mısır verimine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma Iğdır ili mısır (Zea mays L.) ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini belirlemek ve bazı herbisitlerin mısır verimine olan etkilerini araştırmak amacı ile 2017 yılında yürütülmüştür. Farklı herbisitlerin yabancı ... -
Aydın ilinde doğal olarak yetişen böğürtlen ve karadut meyvelerinde polifenol oksidaz (PFO) enziminin dönemsel değişimi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)Aydın merkez ve merkeze bağlı Çiflik, Ovaköy ve Davutlar köylerinden alınmış olan bazı üzümsü meyve örneklerinde, polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışmada; dağ çileği, maviyemiş ... -
Glutensiz tulumba tatlısı üretimi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Halkımız tarafından sevilerek tüketilen tulumba tatlısı, içerdiği gluten proteini nedeniyle çölyak hastaları tarafından tüketilememektedir. Bu hastaların diyeti açısından, tüketebilecekleri alternatif farklı glutensiz ... -
Iğdır Ovası kıraç koşullarında farklı azot dozları ve sıra üzeri mesafelerinin aspir (carthamus tinctorius l.)in verim ve verim unsurları üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZETY. Lisans TeziIĞDIR OVASI KIRAÇ KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI VE SIRA ÜZERİ MESAFELERİNİN ASPİR (Carthamus tinctorius L.)?İN VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİRecep AKIŞIğdır ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla ... -
Farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi ... -
Farklı tekstüre sahip topraklarda erozyon oluşumuna toprak düzenleyicilerin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu projede Aras havzasına ait eğimli arazilerden erozyona duyarlı dört farklı tekstür sınıfına ait toprak örneği su ile doygun hale getirilerek %6, 9 ve 15 eğim altında kontrol; 2,5 ve 5 kg/ha PAM uygulanarak 100 mm sa-1 ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetişen ebu cehil(calligonum polygonoides l. ssp. comosum (l`hér.) ) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çalışma, Iğdır ekolojik koşullarında yetişen Ebu Cehil (Calligonum polygonoides L. ssp. comosum (L'Hér.)) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. ... -
Iğdır ekolojik şartlarına uygun silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Iğdır ilinde silaj amacıyla yetiştirilebilecek mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2013 yılı vejetasyon döneminde yapılmıştır. Çalışmada bitki materyali olarak C 955, Sakarya F1, Dako 626, Cadiz, Borja, ... -
Farklı un pasajlarının ekmeklik kalitesini belirlemede çözücü tutma kapasitesi ve renk değerlerinin kullanımı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Üretilen un kalitesinde belirli bir standardizasyonun sağlanabilmesi için pasajların özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu araştırmada, farklı un pasajlarından paçal yapılırken pratik ve ekonomik olan çözücü ... -
Kars ilinde farklı rakıma sahip meralarda verim ve botanik kompozisyonun değişimi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma 2013 yılında, Kars İli Merkez ve Digor İlçelerinde 1750 m (I. Kesim), 2000 (II. Kesim) ve 2250 m (III. Kesim) rakımda yer alan üç farklı mera alanında, yükseklik farkının verim ve botanik kompozisyona etkilerini ... -
Iğdır Ovası sulu koşullarında bazı ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim performanslarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Iğdır Ovası sulu koşullarına uygun ayçiçeği çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarımsal üretim alanında, tesadüf blokları deneme desenine ... -
Iğdır ili yaycı köyü taban merasında farklı azot ve fosfor dozlarının verim ve botanik kompozisyona etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma 2013 yılında, Iğdır İli Yaycı Köyü taban mera alanında, farklı azot ve fosfor dozlarının verim ve botanik kompozisyona etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 3 farklı azot (0, 5 ve 10 kg N/da), ... -
Ayçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine farklı bitkisel ekstraktların etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Temel besin maddelerinden olan yağlar, hemen hemen bütün gıdaların bileşiminde belli oranlarda bulunmaktadır. Yağ ve yağ içeren gıdaların en önemli sorunu oksidasyon dediğimiz bozulma tipidir. Yağların oksidasyon unda ... -
Glutensiz revani üretimi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çölyak hastalığı; gluten içeren gıdaların tüketilmesi durumunda bağırsaklardaki doğal yapının bozulması sonucu ortaya çıkan sendromdur. İnsanlar tarafından sıklıkla tüketilen revani içermiş olduğu gluten proteini nedeniyle ... -
Farklı emülgatörlerin glutensiz ekmek üretiminde kullanılma olanaklarının araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada pirinç, mısır ve karabuğday unları içeren üç farklı formül kullanılarak üretilen glutensiz ekmeklerin bazı kalite özellikleri üzerine (hacim, tekstürel özellikler, pişme kaybı, kabuk ve ekmek içi renk değerleri ... -
Farklı sulama yöntemleri ve seviyelerinin ikinci ürün silajlık mısır (Zea mays L.)`ın verim ve verim öğelerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, sonbaharda ekimi yapılan arpanın hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırda (Zea mays L.) farklı sulama yöntemleri ve sulama seviyelerinin etkilerini belirlemek için 2014 yılında Iğdır ... -
Blok tip eritme peyniri üretiminde tavuk yumurtası kullanımının peynirin fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, tavuk yumurtası ilave edilerek blok tipi eritme peyniri üretim olanakları ve üretilen peynirlerin depolama ile bazı özelliklerinde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla eritme peyniri formülasyonuna ... -
Kilis ekolojik koşullarında yaygın olarak yetişen bazı çalı ve ağaç türlerinin mevsimsel besin içeriği değişiminin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Kilis ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen herdem yeşil; Kermes meşesi (Quercus coccifera L.),Akça kesme (Phillyrea latifolia L.),Delice (Olea europea var. oleaster L.) ve yaprağını döken; Karaçalı (Palirus ... -
Doğal bitki ekstraklarının kızartma yağlarının oksidatif stabilitesi üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Oksidasyon işlemi, yağların bozulmasına neden olan temel etmenlerden biridir. Bu doğrultuda lipit oksidasyonu, gıdaların kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir reaksiyondur. Doğada bulunan en yaygın antioksidan olan ...