Varto (Muş)`ta doğal olarak yetişen bazı dutların meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Varto'da (Muş) bulunan beşi beyaz dut ve sekizi karadut olmak üzere toplam 13 dut tipi ile yapılmıştır. Meyvelerin pomolojik özellikleri, C vitamini içerikleri, organik asitler, fenolik bileşikler, antioksidan aktivitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada dut tiplerine ait pomolojik özelliklerden; meyve ağırlığı 1.38-3.77 g/meyve, pH 4.77-6.79, suda çözülebilen kuru madde miktarı %14.33-%23.50, meyve asitliği %0.53-%2.20, C vitamini içeriği 4.47-35.83 mg 100 g-1 ve antioksidan kapasitesi 4.33-13.63 µmol TE g-1 aralığında değiştiği tespit edilmiştir. Dut tiplerine ait organik asitlerden okzalik asit içeriği, sitrik asit içeriği, tartarik asit içeriği, malik asit içeriği, süksinik asit içeriği, fumarik asit içeriği en yüksek olan tip ve miktarları sırasıyla, Kara 4 (0.236 g 100 g-1), Kara 4 (1.110 g 100 g-1), Kara 4 (0.326 g 100 g-1), Kara 4 (8.546 g 100 g-1), Kara 4 (0.775 g 100 g-1), Kara 8 (0.083 g 100 g-1) olarak belirlenmiştir. Fenolik bileşiklerden gallik asit içeriği, protokateşuik içeriği, kateşin içeriği, klorojenik asit içeriği, kafeik asit içeriği, vanilik asit içeriği, rutin içeriği, ellagic asit içeriği, syringik asit içeriği, ρ kumarik içeriği, Ferulik asit içeriği, o kumarik içeriği, kuersetin içeriği en yüksek olan tip ve miktarları sırasıyla, Kara 3 (1.162 mg g-1), Beyaz 5 (0.086 mg g-1), Kara 8 (0.255 mg g-1), Kara 1 (2.511 mg g-1), Beyaz 4 (0.806 mg g-1), Kara 8 (0.074 mg g-1), Kara 1 (1.285 mg g-1 ), Kara 1 (0.217 mg g-1 ), Beyaz 5 (0.166 mg g-1 ), Kara 2 (0.183 mg g-1 ), Beyaz 5 (0.273 mg g-1), Kara 4 (0.205 mg g-1), Beyaz 5 (0.260 mg g-1) olarak tespit edilmiştir. Ülkemiz açısından yerel pazarlarda büyük potansiyele sahip bu meyvenin kalite özelliklerinin tespitiyle ileride yapılacak ıslah çalışmalarına da ışık tutulması hedeflenmektedir. This study was conducted on a total of 13 mulberry types consisting of five white mulberry and eight black mulberry types in order to identify pomological characteristics, vitamin C, organic acids, phenolic compounds and antioxidant activity of their fruits. Fruit weight (1.38-3.77 g/fruit), pH (4.77-6.79), soluble solid content (14.33-23.50%), Ranges of fruit acidity (0.53-2.20%), vitamin C content (4.47-35.83 mg 100 g-1), and antioxidant capacity (4.33-13.63 µmol TE g-1) were determined. Among organic acids identified in the study, oxalic acid (0.236 g 100 g-1), citric acid (1.110 g 100 g-1), tartaric acid (0.326 g 100 g-1), malic acid (8.546 g 100 g-1), succinic acid (0.775 g 100 g-1) contents were identified at the highest levels for black 4. Gallic acid, protocatechuic acid, catechin, chlorogenic acid, caffeic acid, vanillic acid, rutin, ellagic acid, syringic acid, p-coumaric, ferulic acid, o-coumaric, quercetin among phenolic compounds were qualified and quantified at the highest amounts for Black 3 (1.162 mg g-1), White 5 (0.086 mg g-1), Black 8 (0.255 mg g-1, Black 1 (2.511 mg g-1), White 4 (0.806 mg g-1, Black 8 (0.074 mg g-1, Black 1 (1.285 mg g-1, Black 1 (0.217 mg g-1 ), White 5 (0.166 mg g-1 ), Black 2 (0.183 mg g-1 ), White 5 (0.273 mg g-1), Black 4 (0.205 mg g-1) and White 5 (0.260 mg g-1), respectively.It is thought that the identification of fruit quality characteristics of this fruit species having of great potential for both domestic markets and food industry in Turkey will be useful for breeding studies to be conducted in the future.
Collections