Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Title
Now showing items 1-20 of 142
-
Adıyaman ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.), çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu araştırma, farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin vejetatif ve generatif gelişim durumlarını belirlemek amacıyla Adıyaman ekolojik koşullarında 2017 yılında üç tekerrür olarak yürütülmüştür. ... -
Ağrı Dağı`nda bulunan bazı Astragalus L. taksonlarının tespiti ve bu taksonlara ait besin madde içeriklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-04)Baklagiller çayır ve meralarda, hayvanlara kaliteli kaba yem sağlamının yanında, toprak ve su koruma, hayvan sağlığı, beslenme, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı gibi birçok ekolojik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu çalışmada, ... -
Ağrı ili yonca ekim alanlarında görülen yabancı ot florasının, yoncanın yaşına bağlı olarak değişiminin incelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Yonca (Medicago sativa L.), Ağrı ilinde hayvan yemi olarak kullanılan en eski ve önemli yem bitkisidir. Yabancı otlar yoncanın verim ve kalitesine etki eden bitki koruma problemlerinin başında gelmektedir. Ağrı ili yonca ... -
Armut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Bu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. ... -
Ayçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine farklı bitkisel ekstraktların etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Temel besin maddelerinden olan yağlar, hemen hemen bütün gıdaların bileşiminde belli oranlarda bulunmaktadır. Yağ ve yağ içeren gıdaların en önemli sorunu oksidasyon dediğimiz bozulma tipidir. Yağların oksidasyon unda ... -
Aydın ilinde doğal olarak yetişen böğürtlen ve karadut meyvelerinde polifenol oksidaz (PFO) enziminin dönemsel değişimi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)Aydın merkez ve merkeze bağlı Çiflik, Ovaköy ve Davutlar köylerinden alınmış olan bazı üzümsü meyve örneklerinde, polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışmada; dağ çileği, maviyemiş ... -
Bazı emülgatörlerin glutensiz kek üretiminde kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada çölyak hastalığı açısından alternatif ürün oluşturmak için, farklı un kaynakları (karabuğday, mısır ve pirinç unları) içeren üç farklı formülasyon kullanılarak üretilen glutensiz keklerin bazı kalite özellikleri ... -
Bazı fasulye çeşitlerinin tarımsal karakterleri üzerine PGPR strainlerinin etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Bazı kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Parselleri Deneme Deseni`ne göre dört tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Van Gogh ve Granola patates ... -
Biçim sıklığı ve yüksekliğinin Bursa koşullarında sorgum-sudanotu melezinin verim ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Bu çalışma, sorgum x sudanotu melezinin Grazer çeşidine susuz koşullarda uygulanan farklı biçim seviyeleri ve biçim sıklıkları ile biçim sayılarının verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bursa ... -
Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (pgpr) kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Blok tip eritme peyniri üretiminde tavuk yumurtası kullanımının peynirin fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, tavuk yumurtası ilave edilerek blok tipi eritme peyniri üretim olanakları ve üretilen peynirlerin depolama ile bazı özelliklerinde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla eritme peyniri formülasyonuna ... -
Çok değişkenli istatistik analiz yöntemler: Faktör analizi ve diskriminant analizinin Iğdır Üniversitesi öğrencileri üzerine uygulaması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkelerin gelişmişliği, sahip oldukları eğitim ve araştırma imkânlarıyla doğrudan alakalı bulunmaktadır. Üniversiteler hem eğitim hem de araştırma kurumları oldukları için gelişmişlik açısından büyük öneme sahiptirler. ... -
Destekleme politikalarının hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi: Iğdır ili örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tez çalışması Iğdır ili Merkez ilçe, Aralık, Karakoyunlu ve Tuzluca, ilçelerine bağlı köylerde, hayvan yetiştiriciliği yapan ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanan tesadüfi olarak seçilen 397 işletmenin sahibiyle yüz ... -
Doğal bitki ekstraklarının kızartma yağlarının oksidatif stabilitesi üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Oksidasyon işlemi, yağların bozulmasına neden olan temel etmenlerden biridir. Bu doğrultuda lipit oksidasyonu, gıdaların kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir reaksiyondur. Doğada bulunan en yaygın antioksidan olan ... -
Elektrik güç sistemlerinde kotuma koordinasyonu Iğdır ili şebeke modeli
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-26)Elektrik güç sistemlerinde meydana gelen kısa devreler şebeke ekipmanlarında, hatlarda ve tüketici tesislerinde çok ciddi hasarlar meydana getirebilmektedir. Kısa devre akımları gerilim altında bulunan iletken bölümlerinin ... -
Elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora`nın rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada 130 PGPR strainin ateş yanıklığı etmeni Erwinia amylovora' nın gelişimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Patojen olarak Iğdır ilinde hastalıklı elma ağaçlarından izole edilen 5 Erwinia amylovora straini ... -
Er-(Endoplazmik retikulum) stres sinyal yolağındaki bazı transkripsiyon faktörü genlerin yonca(medicago sativa L.)`da ifade analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Büyük verim kayıplarına neden olan biyotik ve abiyotik stres koşullarına yönelikbitkinin stresi algılaması ve strese karşı tolerans sağlaması verim kayıplarının önünegeçilebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Stres ... -
Erciş (Van) ekolojik koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-21)Araştırma, ticari anlamda tescili yapılmış dört fasulye çeşidi ( Zirve, Gina, Ekselans ve Cino) ile bölgede tarımı yapılan bir yerel genotipin Erciş (Van) ekolojik şartlarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ...