IĞDIR ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 141-160 of 250
-
Iğdır ilinde arıcılığın ekonomik analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'de ek gelir sağlamak amacıyla yapılan arıcılık, toprağa bağımlı olmaması, daha az işgücüne ihtiyaç duyması, kısa sürede gelir getirmesi ve yatırım masraflarının düşük olması gibi avantajlarıyla yaygın bir ... -
Iğdır ili elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan erwinia amylovora (burr.) wınslow et al. etmeninin biyokimyasal ve moleküler (mıs) yöntemlerle tanısı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.'ın sebep olduğu ateş yanıklığı hastalığı elma, armut ve diğer Rosaceae familyası bitkilerini etkileyen en ciddi ve en tahripkar bakteriyel hastalıklardan biridir. 2013 ve 2015 ... -
Erciş (Van) ekolojik koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-21)Araştırma, ticari anlamda tescili yapılmış dört fasulye çeşidi ( Zirve, Gina, Ekselans ve Cino) ile bölgede tarımı yapılan bir yerel genotipin Erciş (Van) ekolojik şartlarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetişen sakız geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Iğdır ekolojik koşullarında yetişen Sakız Geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişimini, bitkinin yıllık fenolojik özellikleri ile bitkinin taç içi ve taç dışındaki topraklar ... -
Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013 -2014 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Askeri, Beyaz Kişmişi, Erkek Miskali, El-Hakkı, Haçabaş, İnek emceği, Kerim Gandı, Kırmızı Kişmişi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Yezandayi yerel üzüm ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı şeftali genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespiti
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013-2014 yıllarında Iğdır'da yetişen yerel şeftali genotiplerinin bazı fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Yörede Zeferan ve Ağşeftali yerel isimleri ile ... -
Kağızman yöresinde yetiştirilen `uzun elma` yerel çeşidinde klon seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, yöresel bir çeşit olmasına rağmen oldukça geniş bir varyasyona sahip olan, Kağızman Elması olarak bilinen 'Uzun Elma'nın fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma 2013 ve 2014 ... -
Mısırda farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeyleri ve makina ilerleme hızlarının tohum dağılım düzgünlüğü, tarla filizi çıkışı ve verime olan etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Iğdır ili mısır tarımında farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeylerinin ve farklı ekim hızlarının; toprak fiziksel özellikleri ile bitki çıkış değerleri, ekim performansı ve verime olan etkileri üzerinde ... -
Silajlık sorgum (Sorghum sp.)`un verim ve kalitesi üzerine farklı sulama suyu tuzluluk seviyelerinin etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma 2015 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne bağlı çiftlik arazisindeki seralarda 3 Sorgum çeşidi (Rox, Early sumac ve Leoti), 2 sorgum x Sudan otu melezi (Sorhgum bicolor x ... -
Keten (Linum usitatissumum L.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve kalite üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, 2015 yazlık yetiştirme mevsiminde Iğdır ili Tuzluca ilçesi Ortabucak köyünde çiftçiye ait tarlada yapılmıştır. Deneme üç tekrarlamalı olarak Tesadüfi Bloklarda Faktöriyel Deneme Desenine göre kurulmuştur. Bu ... -
Çok değişkenli istatistik analiz yöntemler: Faktör analizi ve diskriminant analizinin Iğdır Üniversitesi öğrencileri üzerine uygulaması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkelerin gelişmişliği, sahip oldukları eğitim ve araştırma imkânlarıyla doğrudan alakalı bulunmaktadır. Üniversiteler hem eğitim hem de araştırma kurumları oldukları için gelişmişlik açısından büyük öneme sahiptirler. ... -
Bazı kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Iğdır ilinde yonca hortumlu böceği, hypera postica (Gyllenhal, 1813) (Coleoptera: Curculionidae)`nın mücadelesine esas biyolojik kriterlerin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2014-2016 yıllarında Iğdır ili yonca tarlasında, Yonca Hortumlu Böceği, Hypera postica (Gyllenhal, 1813) (Coleoptera: Curculionidae)'nın, doğadaki biyolojisi, m2'de ergin, pupa ve larva yoğunluğu ve ... -
Iğdır ili Tuzluca ilçesi küçükbaş hayvancılık işletmelerinin genel yapısı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-27)Bu çalışma Iğdır İli Tuzluca İlçesi'nde küçükbaş hayvan işletmelerinin yapısal durumlarını, barınak koşullarını, yem bitkileri üretimini, yem depolama koşullarını, hayvan besleme hakkında bilgi düzeylerini ortaya ... -
Hayvancılık alanında çok değişkenli uyarlanabilir regresyonun kullanımı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, hayvancılık ile ilgili bir veri setinde MARS algoritmasının nasıl kullanılacağını ve elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağı amaçlanmıştır. Canlı ağırlığı tahmin etmek amacıyla Pakistan'da yetiştirilen ... -
Iğdır ili marketlerinde satılan margarinlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine farklı depolama koşullarının etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; Iğdır ili marketlerinden temin edilen 5 adet kutu kahvaltılık margarin (K1, K2, K3, K4, K5) ile 5 adet paket mutfak margarini (M1, M2, M3, M4, M5), 4 ̊C ve 25 ̊C de 3 ay süreyle depolanıp her 2 haftada bir ... -
Iğdır ilinde karaağaç (Ulmus minor gled.) yaprak böceği, xanthogaleruca luteola (Müller, 1766) (Coleoptera: Chrysomelidae)`nın bazı biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-16)Karaağaç (Ulmus spp.), Iğdır ilinde hem doğal hem de süs bitkisi olarak yetişen ve ilin sembolü haline gelen bir ağaç olup, Karaağaç yaprak böceği, Xanthogaleruca luteola (Müller, 1766) (Coleoptera, Chrysomelidae) bu ağaçta ... -
Er-(Endoplazmik retikulum) stres sinyal yolağındaki bazı transkripsiyon faktörü genlerin yonca(medicago sativa L.)`da ifade analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Büyük verim kayıplarına neden olan biyotik ve abiyotik stres koşullarına yönelikbitkinin stresi algılaması ve strese karşı tolerans sağlaması verim kayıplarının önünegeçilebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Stres ... -
Iğdır Üniversitesi çalışanlarının performansını etkileyen faktörlerin parametrik ve non-parametrik testler ile irdelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde bilimsel araştırmalar için kullanılan araç ve gereçlerin sahip olduğu ileri teknoloji yanında, kullanılan araştırma teknikleri de büyük önem arz etmektedir. Aslında araştırmalarda kullanılan tekniklerdeki hatanın ... -
Kirazlarda bazı kimyasal uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Iğdır ekolojisinde bir üreticiye ait kapama kiraz bahçesinde 2016 yılında yürütülen bu çalışmada Gisela 5 anacı üzerine aşılı 10 yaşlı 0900-Ziraat kiraz çeşidinde tam çiçeklenme zamanında uygulanan farklı kimyasalların ...