IĞDIR ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 161-180 of 250
-
Iğdır`da yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinin zerdali anaçları ile uyuşma karakterlerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen önemli sofralık kayısı çeşitlerinden Şalak (Apricose) ile bölgede yerel çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Beyaz Kayısı, Ordubat ve Teberze kayısılarının Zerdali ... -
Hayvancılıkta kullanılan farklı veri madenciliği algoritmalarının karşılaştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, bazı veri madenciliği algoritmalarının koyunlardaki doğum tipi bakımından tahmin performansını karşılaştırmaktır. Bu amaç için, CART, CHAID, Exhaustive CHAID, Naive Bayes ve MLP algoritmaları uygulanmıştır. ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetişen karadutların(Morus nigra) polifenol oksidaz enzim aktivitesinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada beyaz ve karadut çeşitlerinde polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi için Iğdır Merkez ve merkeze bağlı Melekli, Karakoyunlu köylerinden dut ağaçlarının yerleri tespit edildi ve 2015-2016 yıllarının ... -
Ziziphora persica bunge ve thymus vulgaris L. türlerinin in vitro rejenerasyonu üzerine farklı eksplant tiplerinin ve bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-01)Bu araştırma Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada Ziziphora persica Bunge ve ... -
Destekleme politikalarının hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi: Iğdır ili örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tez çalışması Iğdır ili Merkez ilçe, Aralık, Karakoyunlu ve Tuzluca, ilçelerine bağlı köylerde, hayvan yetiştiriciliği yapan ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanan tesadüfi olarak seçilen 397 işletmenin sahibiyle yüz ... -
Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin fenolojik ve meyve özellikleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Kırmızı Kişmişi, Haçabaş, Yezandayi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Askeri, Erkek Miskali ve İnek Emceği üzüm çeşitlerinin fenolojik dönemlerini gözlemlemek ... -
Farklı sıra üzeri ve aralıklarının kinoa (Chenopodium quinoa willd.) bitkisinde ot verimi ve kalitesine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-20)Bu çalışma farklı sıra arası (17.5, 35, 52.5 ve 70 cm) ve sıra üzeri (10, 20, 30 ve 40 cm) mesafelerinin sulu şartlarda yetiştirilen kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin bitki boyu, sap çapı, yaş ot verimi, kuru ... -
Iğdır ekolojisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinde benziladenin ve naftalin asetik asit uygulamalarının meyve seyreltmesi ve kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen MM 106 klon anacı üzerine aşılı Granny Smith, Golden Delicious ve Red Chief elma çeşitlerinde elle seyreltme, Naftalen Asetik Asit (NAA) ve Benziladenin (BA) değişik ... -
Iğdır`da yetişen yerel şeftali genotiplerinin genetik çeşitliliğinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-07)Bu çalışmada, Iğdır ilinin Zeferan ve Ağşeftali isimleri ile bilinen yerel şeftali genotipleri arasındaki genetik farklılıkların ISSR moleküler mrkörleri yardımıyla ortaya konmuştur. 54 adet şeftali genotipi 32 polimorfik ... -
Varto (Muş)`ta doğal olarak yetişen bazı dutların meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Varto'da (Muş) bulunan beşi beyaz dut ve sekizi karadut olmak üzere toplam 13 dut tipi ile yapılmıştır. Meyvelerin pomolojik özellikleri, C vitamini içerikleri, organik asitler, fenolik bileşikler, ... -
Iğdır ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetinin ekonomik analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-28)Manda sığıra göre daha dayanıklı, mera ve orman altı meralardan çok daha iyi yararlanan, hastalıklara karşı daha dirençli, kanaatkâr bir canlı olması, elde edilen işlenmiş ürünlerinin taşıdığı özelliklerle Dünya ve Türk ... -
Iğdır ekolojik koşullarında bazı çilek çeşitlerinde kök bakteri uygulamalarının meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 5 farklı kök bakterisinin (Azot-1, Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2 ve Azot+Fosfor) 3 çilek çeşidinde (Albion, San Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla ... -
Proje performansını etkileyen kritik başarı faktörleri: Türkiye restorasyon projeleri örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Başarının evrensel bir tanımı ve onu ölçmek için standart bir metodolojisi olmadığı için bir projenin 'başarılı' veya 'başarısız' olarak nitelendirilmesi oldukça zordur. Bu nedenle, projelerinin başarısı ... -
Farklı temel tipleri için betonarme siloların zemininde oluşturduğu etkileri plaxis programı ile belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-05)Bu çalışmada bir betonarme silo için iki farklı temel tipi kullanılarak silodan gelen yükler üç farklı zemin cinsine aktarılıp zeminde oluşan deformasyon ve gerilmeler plaxis programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. ... -
Iğdır`da mikro kredi kullanımının kadınlar üzerindeki etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-29)Mikro kredi kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkân sağlayan kefil ve teminat gerektirmeyen güven esaslı bir finans programıdır. Kadınların girişimcilik kazanarak aile bütçesine katkı ... -
Iğdır ilinde besi sığırcılığı üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-09)Bu çalışmanın amacı Iğdır İlinde besi sığırcılığında hangi düzeyde girdi kullanıldığını, birim canlı ağırlık artışı maliyetini, besi sığırı üretimi ve pazarlamada karşılaşılan sorunları ve bu sorunlara getirilecek çözüm ... -
Iğdır ilinde süt sığırcılığı üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-09)Bu çalışma Iğdır İlinde süt sığırcılığı faaliyetinde kullanılan girdi miktarı ve uygulama zamanlarını, birim ürün maliyetini, üretim ve pazarlama sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ... -
Adıyaman ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.), çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu araştırma, farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin vejetatif ve generatif gelişim durumlarını belirlemek amacıyla Adıyaman ekolojik koşullarında 2017 yılında üç tekerrür olarak yürütülmüştür. ... -
Türkiye`nin farklı bölgelerinden toplanmış yerel buğday genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Bu çalışmada, 13 adet makarnalık buğday (Triticum durum), 20 adet ekmeklik buğday (Triticum aestivum), 16 adet gernik buğdayı (Triticum dicoccum) ve 5 adet siyez buğdayı (Triticum monococcum) genotiplerine ek olarak, 2 ... -
Iğdır ilinde domates üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-21)Yaş sebze grubundan olan domates insan sağlığına olan faydaları yanındaüretimini yapan çiftçilere istihdam olanağı ve gelir sağlaması, ihracat yoluyla ülkeekonomisine döviz katkısı, salça, sos, ketçap vb. ürünleri ile gıda ...