Farklı sulama yöntemleri ve seviyelerinin ikinci ürün silajlık mısır (Zea mays L.)`ın verim ve verim öğelerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma, sonbaharda ekimi yapılan arpanın hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırda (Zea mays L.) farklı sulama yöntemleri ve sulama seviyelerinin etkilerini belirlemek için 2014 yılında Iğdır ekolojik koşullarında yürütüldü. Araştırma, bölünmüş parseller deneme planında faktöriyel düzenlemeye göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bu amaçla mısır bitkisine dört sulama seviyesi (faydalı suyun % 25, % 50, % 75 ve % 90'nın azaldığı) ve iki farklı sulama yöntemi (damla ve karık sulama) uygulanmıştır. Araştırmada, silajlık mısırın bitki boyu, bitki ağırlığı, bitki sayısı, yaprak sayısı, koçan sayısı, yaş ot verimi, yaprak oranı, koçan oranı, sap oranı, kuru madde oranı, kuru ot verimi ve ham protein oranı incelenmiştir. Sulama yöntemleri mısır bitkisinin bitki ağırlığı, yaş ot verimi, koçan oranı, sap oranı, kuru madde oranı ve kuru ot verimini etkilemiştir. En yüksek bitki ağırlığı, yaş ot verimi, koçan oranı ve kuru ot verimi damla sulama yönteminden elde edilirken, sap oranı ve kuru madde oranı karık sulama yönteminden elde edilmiştir. Sulama seviyeleri mısır bitkisinin bitki boyu, bitki ağırlığı, yaş ot verimi, sap oranı, kuru madde oranı ve kuru ot verimini etkilemiştir. Düşük sulama seviyelerinde bitki boyu, bitki ağırlığı, yaş ot verimi ve kuru ot verimi önemli derecede düşmüş, diğer taraftan sap oranı ve kuru madde oranı ise artırmıştır. Sonuç olarak Iğdır ekolojik koşullarında topraktaki kullanılabilir suyun %25 ve % 50'si tüketildiğinde yapılan sulamanın silajlık mısır için uygun olacaktır. Diğer taraftan, bölge çiftçisinin ekonomik gücü ve mevcut su miktarı potansiyeli dikkate alındığında her iki sulama yönteminden birini seçilebilir. Özellikle bölge topraklarının drenaj ve tuzluluk problemlerinden dolayı, damla sulama yönteminin seçilmesi daha uygun olacaktır. The research was conducted to determine effects of irrigation methods and irrigation levels on silage corn (Zea mays L.) gown as second crops after harvested barley in Igdir ecological conditions in 2014 year. The research was established in split plot experimental design with three replications. Four irrigation levels (decrease 25%, 50%, 75%, 90% of available water capacities) and two irrigation (drip and furrow irrigation) on corn were applied. In the study, plant height, plant weight, number of plants, number of leaves, ear number, geen yield, leaf ratio, ear ratio, stem ratio, dry matter ratio, dry matter yield and crude protein ratio were investigated. Irrigation methods has affected plant weight, geen yield, ear ratio, stem ratio, dry matter ratio and dry matter yield. While the highest plant weight, geen yield, ear ratio and dry matter yield is obtained in drip irrigation, stem ratio and dry matter ratio was obtained in furrow irrigation. Irrigation levels has affected plant height, plant weight, geen yield, stem ratio, dry matter ratio and dry matter yield. Plant height, plant weight, geen yield and dry matter yield in low irrigation levels was significantly decreased, on the other hand, stem ratio and dry matter ratio was increased. According to the results of the study, begin watering when consumed 25% and 50% of the available water-holding capacity of the soil will be more suitable for silage corn production in Igdir ecological conditions. Considering the economic power of farmers and available water amount potential could choose one of the two irrigation methods (drip and furrow irrigation). In particular, because of drainage and salinity problems of region soils territory, the selection of drip irrigation would be more appropriate.
Collections