Kars ilinde farklı rakıma sahip meralarda verim ve botanik kompozisyonun değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma 2013 yılında, Kars İli Merkez ve Digor İlçelerinde 1750 m (I. Kesim), 2000 (II. Kesim) ve 2250 m (III. Kesim) rakımda yer alan üç farklı mera alanında, yükseklik farkının verim ve botanik kompozisyona etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel özelliklerden ot verimi ve botanik kompozisyon ele alınmıştır.Elde edilen sonuçlara göre bitki örtüsünün %45.86'sı buğdaygillerden, %27.33'ü baklagillerden ve %26.86'sı diğer familyalardan meydana gelmiştir. Mera kesimlerinden ortalama 688.9 kg/da yeşil ot elde edilirken, kesimler arası yeşil ot verimi 448.9-1009.2 kg/da arasında değişmiştir. Ortalama kuru ot verimi ise 337.5 kg/da olarak belirlenmiş, mera kesimlerinin kuru ot verimi 224.5-458.3 kg/da arasında değişmiştir. Mera otunun ham protein oranı ortalama %17.74 olarak belirlenmiştir. Üçüncü kesim %19.05 oranıyla en yüksek, ikinci kesim %16.81 ile en düşük ham protein oranına sahip olmuştur.I., II. ve III. kesimlerde sırasıyla ADF oranı, 33.67, 33.48 ve 30.88, NDF oranı 51.92, 47.08 ve 48.49, nispi yem değeri 181.93, 198.10 ve 207.98 olarak belirlenmiştir. This study was conducted to determine the differences in botanical composition, yield and hay quality depending on altitude. Three rangeland sites were selected to examine in Digor town of Kars province in 2013.According to results, botanical composition consisted of 45.86% grasses, 27.33% legumes and 26.86% other family plants. Average fresh hay yield was 6,89t ha-1and it changed between 4,49 and 10,09 t ha-1among sites. Average dry matter yield was 3,38t ha-1and it changed between 2,25 and 4,58 t ha-1 among sites. Crude protein was determined as the average rate of 17.74%. 19.5%, the highest rate of the third section, the second section with crude protein content of 16.81% was the lowest. In sites I., II. and III. respectively were determined ADF ratio 33.67, 33.48 and 30.88, NDF ratio 51.92, 47.08 and 48.49, the relative feed value 181.93, 198.10 and 207.98.
Collections