Aydın ilinde doğal olarak yetişen böğürtlen ve karadut meyvelerinde polifenol oksidaz (PFO) enziminin dönemsel değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Aydın merkez ve merkeze bağlı Çiflik, Ovaköy ve Davutlar köylerinden alınmış olan bazı üzümsü meyve örneklerinde, polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışmada; dağ çileği, maviyemiş ve beyaz dut meyvelerinde enzim aktivitesi tespit edilmediği için böğürtlen ve karadut meyveleri ile devam edilmiştir. Polifenol oksidaz enzimi doğada birçok meyve ve sebzede bulunmakta olup, bu meyve ve sebzelerin zarar gören kısımlarının esmerleşmesine neden olur. Bitki türüne bağlı olarak PFO aktivitesi farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, enzim çözeltisindeki enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Aslında, aynı bitki türlerindeki PFO enziminin özellikleri, büyüme koşulları ve olgunluk evresine göre de farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, PFO aktivitesinin karadut ve böğürtlen meyvelerinde farklılık gösterdiği, bununla birlikte bu meyvelerin toplandığı yıla ve döneme göre de değiştiği tespit edilmiştir. This study was conducted to determine polyphenol oxidase (PFO) activities of some berry speciesnative to Çiflik, Ovaköy and Davutlar villages of Aydın province. Since wild strawberries, bilberries and white mulberries didn't show any enzyme activity, we proceeded our study with blackberries and black mulberries. Polyphenol oxidase enzyme is available in many fruits and vegetables in the nature, and cause browning on damaged sites of fruits and vegetables. PFO activity differs depending on plant species. Enzyme activity of enzyme solution was detected spectrophotometrically in this study. In fact, PFO activity of the same plant species differs depending on growth conditions and maturity stage. The results of this research demostrated that PFO activity differed in blackberries and black mulberries, as well as differed according to berry collection year and period.
Collections