Iğdır ilinde süt sığırcılığı üretim ekonomisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Iğdır İlinde süt sığırcılığı faaliyetinde kullanılan girdi miktarı ve uygulama zamanlarını, birim ürün maliyetini, üretim ve pazarlama sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Iğdır'da süt sığırcılığı yapan ve `Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemine` göre belirlenen 124 işletme ile anket yapılmıştır. İncelenen işletmelerde işletmecilerin yaş ortalaması 49 olup her işletmede ortalama 3,66 Erkek İş Birimi (EİB) ve 6,29 baş süt sığırı bulunmaktadır. İşletme başına ortalama üretim masrafı 36.244 TL olup, 41.132 TL değerinde Gayrisafi Üretim Değeri ve 4.888 TL Net Kâr elde edilmiştir. Üretilen sütün birim maliyeti 0,84 TL/kg ve 1,09 TL/kg satış fiyatı ile 1 kg inek sütü üretiminde 0,25 TL net kâr sağlanmıştır. Yapılan doğrusal regreyon analizine göre laktasyon süt verimine; ırk, laktasyon sayısı, sağım şekli, mastitis kontrol durumu ve laktasyon süresi istatistiksel olarak önemli derecede etkili olurken benzer şekilde Regresyon Karar Ağacı modelinde de ırk, mastitis kontrol durumu, kaba yem miktarı, kesif yem miktarı, hayvan sayısı, veteriner masrafı ve laktasyon sayısı laktasyon süt verimini önemli derecede etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. Üreticilerin büyük bir çoğunluğu ürünlerini mandıraya veya diğer aracılara pazarlamaktadırlar. Süt sığırı işletmecilerinin önemli sorunları arasında süt fiyatının ve hayvanların süt veriminin düşüklüğü, kaliteli yem temin edememe, yetersiz yem bitkisi üretimi ve yetersiz destekleme yer almaktadır. Bu sorunların çözümü için süt hayvancılığı desteklemelerinin ve süt fiyatlarının arttırılması, teknik bilgi desteğinin verilmesi ve üreticilerin kooperatifleşme yoluyla bir araya gelerek daha güçlü bir yapının oluşturulması önerilebilir. A survey was conducted with 124 dairy cattle enterprises in Igdir according to the `Simple Random Sampling Method` in the study conducted in order to determine the amount of inputs used in dairy cattle and the application time, unit product cost, production and marketing problems and solution proposals. In the enterprises surveyed, the average age of the operators is 49 and on average there are 3,66 (man work unit) EIB and 6,29 head dairy cattle in each business. While the average production cost per enterprise is 36.244 Turkish Lira, Gross Profit Value is 41.132 Turkish Lira and Net Profit is 4.888 Turkish Lira. The unit cost of the produced milk is 0,84 Turkish Lira /kg and selling price is 1,09 Turkish Lira / kg. Net profit of 0,25 Turkish Lira was provided in the production of 1 kg cow milk. According to the linear regression analysis made, lactation is the milk yield; race, number of lactations, shape of milk, mastitis control status and duration of lactation were statistically significant similarly, in the Regression Decision Tree model, race, mastitis control status, coarse feed quantity, concentrate feed quantity, number of animals, veterinary expenditure and lactation number were determined as important factors affecting lactation milk yield The vast majority of producers market their products to dairy or other sellers. Significant problems of dairy operators include low milk prices and low milk yield, poor quality feed supply, inadequate feed production, and inadequate support. Solution proposals for this situation are to increase milk livestock support and milk prices, support technical information and to promote producers to gather by becoming cooperative to create a stronger structure.
Collections