Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin fenolojik ve meyve özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Kırmızı Kişmişi, Haçabaş, Yezandayi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Askeri, Erkek Miskali ve İnek Emceği üzüm çeşitlerinin fenolojik dönemlerini gözlemlemek ve meyve özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda üzüm çeşitlerinde gözlenen farklı fenolojik safhalar çeşit ve yıllara göre farklılık göstermiştir. Çeşitlerde uyanma; 31 Mart – 21 Nisan, tam çiçeklenme; 25 Mayıs – 8 Haziran, tane tutumu; 28 Mayıs – 12 Haziran, ben düşme; 27 Haziran – 16 Temmuz ve olgunlaşma; 11 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmiştir. En erken olgunlaşan çeşit Yezandayi, en geç olgunlaşan çeşitler İnek Emceği ve Erkek Miskali olmuştur. Erkenci ile geçci çeşitler arasında 9-10 günlük fark tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, salkım ağırlığı 184.7-520.7 g, tane ağırlığı 1.1-3.6 g, omca başına düşen ortalama verim 5.6-33 kg, SÇKM % 17.9-24,2 ve şıradaki asitin 3.3-4.6 g/l arasında değişim gösterdikleri gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler: Üzüm, Yerel çeşitler, Fenolojik özellik, Meyve özellikleri, Iğdır The objective of this study was to determine phenological periods and plant characteristics of Kırmızı Kişmişi, Haçabaş, Yezandayi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Askeri, Erkek Miskali, İnek Emceği grape cultivars grown in Igdır district conditions during 2014-2015 years. It was recorded that phenological periods varied according to cultivar and year. The period ranges of the phenological chararacteristics were as follow: bud break ; 31 March – 21 April, full bloom; 25 May – 8 June, berry set; 28 May – 12 June, veraison; 27 June – 16 July and ripening; 11 July – 5 August. The earliest ripening cultivar was Yezandayi, the latest ripening cultivars were İnek Emceği ve Erkek Miskali. The difference of 9-10 days was found between the earliest ripening and the latest ripening cultivars. At the end of the study, it was observed that cluster weight 184.7-520.7 g, berry weight 1.1-3.6 g, average yield per vine 5.6-33.0 kg, soluble solid content 17.9-24.2% and must acidity plant 3.3-4.6 g/l varied. Key words: Grape, Local cultivars, Phenology, Fruit characteristics, Iğdır.
Collections