IĞDIR ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 250
-
Iğdır ekolojik koşullarında farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinin tohum verimi için ekim zamanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-23)Bu çalışma, Iğdır sulu koşullarda yetiştirilen 2 farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidinin tohum üretimi için en uygun ekim zamanını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 2017 yılında Iğdır Üniversitesine ... -
Tarımsal üretim ve pazarlama açısından örgütlenme (organizasyon) sorununun, hayvancılık işletmelerinde analizi: Iğdır örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-05)Bu çalışma Iğdır ilinde hayvancılık alanında üretim ve pazarlama açısından üreticilerin organizasyonu sorununa çözüm bulmak üzere anket yoluyla üreticilerden elde edilen veriler ışığında diskriminant analizi ve Khi-kare ... -
Iğdır yöresi sulu koşullarda kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin ot verimi ve kalitesi üzerine ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-23)Mevcut çalışmada, Iğdır yöresi sulu koşullarda yetiştirilen kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin ot verimi ve kalitesi açısından uygun ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, 2017 yılında ... -
Van Saray Sulama Birliği arazilerinde genel sulama problemlerinin belirlenmesi ve çözümü imkanları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-11)Van Saray ilçesinin sulama verileri ile ilgili Van Saray İlçesine bağlı 15 mahalleden 300 üretici ile yapılan anket çalışmasında; suyun ölçülmesi ve ölçülü su verilmesi, toprak özelliklerinin belirlenmesi, arazinin sulama ... -
Tohum tipi kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) hatlarının geliştirilmesi için seleksiyon çalışmaları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-18)Bu çalışma 2017 yılında Iğdır Üniversitesi'ne bağlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü deneme sahasında yürütülmüştür. Araştırmada önceki yıllarda seçilerek 3. kademeye getirilmiş 20 hat ve introdüksiyon ... -
Bazı emülgatörlerin glutensiz kek üretiminde kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada çölyak hastalığı açısından alternatif ürün oluşturmak için, farklı un kaynakları (karabuğday, mısır ve pirinç unları) içeren üç farklı formülasyon kullanılarak üretilen glutensiz keklerin bazı kalite özellikleri ... -
Iğdır ekolojik koşullarında kinoa (Chenopodium quinoa WILLD.)`da tane verimi için sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Bu araştırma sulu şartlarda faklı sıra arası (17,5, 35,0, 52,5 ve 70,0 cm) ve sıra üzeri (10, 20, 30 ve 40 cm) mesafelerinde yetiştirilen Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)'nın Titicaca çeşidinin bitki boyu (cm), dal ... -
Biçim sıklığı ve yüksekliğinin Bursa koşullarında sorgum-sudanotu melezinin verim ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Bu çalışma, sorgum x sudanotu melezinin Grazer çeşidine susuz koşullarda uygulanan farklı biçim seviyeleri ve biçim sıklıkları ile biçim sayılarının verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bursa ... -
Stronsiyum oksit (SrO) nanopartiküllerinin buğday (Triticum aestivum L.) bitkisi üzerindeki fizyolojik etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-09)Son yıllarda hidroponik sistemlerde nanopartiküller (NP)'in farklı bitkilerde kullanımı ile ilgili çok sayıda çalışmalar yapılmış, buğday bitkisinde de hidroponik ortamlarda NP'in etkilerini belirlemek amacıyla ... -
Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (pgpr) kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Thymus sipyleus boıss. subsp. rosulans (Borbas) jalas (Lamıaceae) ve Mentha longifolia subsp. longifolia (Lamıaceae) ait uçucu yağların bazı depolanmış ürün zararlılarına karşı fumigant etkilerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada, Iğdır ilinden toplanmış Lamiaceae familyasına ait Thymus sipyleus (Boiss) subsp. rosulans (Borbas) Jalas ve Mentha longifolia (Hudson) subsp. longifolia bitkilerinin toprak üstü aksamlarından elde edilen uçucu ... -
Iğdır ilinde bal arısı yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-27)Bu çalışma, Iğdır ilinde arı yetiştiriciliği ile üretim yapan ve geçimini bu faaliyetten sağlayan arıcılık işletmelerinde yetiştiricilik özelliklerinin belirlenerek, bölge arıcılığının sorunlarına çözüm önermek, geliştirilmesine ... -
Kinoa ve amarant hasat artıklarından üretilen biyoyakıt peletlerin yanma özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-21)Birçok tarla bitkisinin, daneleri hasat edildikten sonra sap kısımları tarlada bırakılmakta, bahçe tarımında da budama artıkları, meyve işleme atıkları, kabuk, çekirdek gibi değerlendirilemeyen kısımlar tarımsal atık ve ... -
Pnömatik tek dane ekim makinasıyla nohut ekiminde bazı işletme parametrelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-18)Bu çalışmada, tek dane ekim makinasıyla nohut ekiminde farklı tohum düşme yüksekliği, ekim normu ve ilerleme hızının, yatay tohum dağılım düzgünlüğü ve ekici ünite performansına olan etkisi laboratuvar koşullarında ... -
Magnezyum oksit (MgO) nanopartiküllerinin ve magnezyum sülfat (MgSO4)`ın buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin çimlenmesi üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-09)Nanopartiküllerin tarımsal üretimde ve çevre korumada kullanımıyla ilgili çok sayıda olumlu ve olumsuz raporlar olmasından dolayı büyük tereddütler yaşanmaktadır. Son zamanlarda, farklı nanopartiküllerin değişik bitki ... -
Iğdır ilinde yetiştirilen Anadolu mandalarının süt kompozisyonu ve somatik hücre sayısına etkili faktörler
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-28)Bu çalışma Iğdır ilinde Anadolu Mandası yetiştiren 54 işletmede toplam 91 baş hayvandan elde edilen 637 adet süt örneği kullanılarak yürütülmüştür. Iğdır ilinde yetiştirilen Anadolu nehir mandalarından elde edilen sütlerin ... -
Farklı organik gübre kaynakları ve bitki ekstraktlarının mısırda sorun olan yabancı otların mücadelesinde kullanım olanakları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-19)Bu çalışma, Iğdır ili mısır üretim alanlarında sorun olan yabancı otların kontrolünde bazı kültür bitkilerinin yeşil gübre olarak allelopatik potansiyellerini ortaya koymak amacıyla 2015 ve 2016 yılları arasında yürütülmüştür. ... -
Sağlıklı ve cazip kuru kayısı üretimine yönelik yeni bir teknik: İndirgen atmosferik kurutma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-26)Bu çalışmada sağlıklı ve cazip kuru kayısı üretimine yönelik geliştirilen İndirgen Atmosferik Kurutma sistemi (İAK) ele alınmıştır. Kayısılar; İndirgen Atmosferik Kurutma sistemi [hava, azot ve indirgen gaz içeren gaz ... -
Iğdır ili büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin genel özellikleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-29)Bu araştırma Iğdır ilinde sığır yetiştiriciliği yapan işletmelerinin yapısını ve mevcut durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 162 işletme sahibiyle soru ve cevap şeklinde anket yapılmıştır. Veriler 2(ki-kare) ... -
Iğdır ili buğday ekim alanlarında segetal floranın belirlenmesi ve önemli bazı yabancı otların gelişme biyolojilerinin incelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-27)Bu çalışma Iğdır ili buğday ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını, rastlanma sıklıklarını, kaplama alanlarını belirlemek ve önemli bazı yabancı otların gelişme biyolojilerini incelemek amacı ile 2017-2018 ...