Iğdır ekolojik koşullarında yetişen karadutların(Morus nigra) polifenol oksidaz enzim aktivitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada beyaz ve karadut çeşitlerinde polifenol oksidaz (PFO) aktivitelerinin belirlenmesi için Iğdır Merkez ve merkeze bağlı Melekli, Karakoyunlu köylerinden dut ağaçlarının yerleri tespit edildi ve 2015-2016 yıllarının Haziran ve Temmuz ayları olmak üzere ikişer dönemde dutlar toplandı. Fakat beyaz dutlarda enzim aktivitesine rastlanmadığı için çalışmaya siyah dutlarla devam edildi. Toplanan dutlar -20 °C donduruldu. Ham enzim özütü hazırlama çözeltisi % 1 Polietilen glikol (PEG) içeren pH 5,0 sodyum-asetat tamponu hazırlandı. Dondurulmuş dutlardan hassas terazi yardımıyla 20'şer gram tartılarak havanlara alındı ve iyice dövüldü. Daha sonra her bir dut çeşidine 40 mL ham enzim özütü hazırlama çözeltisinden eklendi ve iyice karıştırıldı. Elde ettiğimiz karışımlar dört katlı bir tülbentten ayrı ayrı süzüldü ve elde edilen süzüntüler 4 °C'de, 10.000 rpm'de 30 dakika santrifüj edilip, elde edilen süpernatanlar enzim çözeltisi olarak kullanıldı. Enzim çözeltisinde ayrı ayrı enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak tayin edildi. Her bir ana etkilere ilişkin tanıtıcı istatistiklere bakıldığında Melekli dutlarının (ME1>ME2> ME3) daha fazla enzim aktivitesine sahip olduğu gözlenmiştir. Buna karşın, en düşük enzim aktivitesi K1 genotipinden elde edilmiştir. 2016 yılına ve Temmuz ayına nazaran 2015 yılında ve Haziran ayında enzim aktivitesinin fazla olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Karadut (Morus nigra), Polifenol oksidaz enzimi, Iğdır In this study, places of white and black mulberry trees in Iğdır district and the villages (Melekli, Karakoyunlu) nearby were determined and the mulberries were collected twice yearly in June and July months of the years 2015 and 2016 in order to measure polyphenol oxidase enzyme (PFO) activities of these mulberries. However, no enzyme activity was detected in white mulberries. Therefore, the study was conducted with black mulberries. The mulberries collected were frozen at -20 °C. A crude enzyme extract making solution (Sodium acetate buffer containing % 1 polyethylene glycol (PEG) at pH (5,0) was prepared. 20 gr samples of the frozen berries were prepared using a precision scale and smashed in a mortar. 40 ml of the crude enzyme extract making solution was mixed with each mulberry genotype. The obtained mixtures were filtrated separately with four-folded cheesecloth, afterwards centrifuged for 30 minutes at 4 °C and 10.000 rpm. The supernatants were used as enzyme solutions. Enzyme activity of each solution was detected with a spectrophotometer. When descriptive statistics of each main effect were examined, it was observed that Melekli mulberries (ME1>ME2>ME3) had more enzyme activity. Nevertheless, the lowest enzyme activity was obtained from genotype K1. It was determined to be more enzyme activity in June month and the year 2015 compared with those in the year 2016 and July month. Keywords: Black mulberry (Morus nigra), polyphenol oxidase enzyme, Iğdır
Collections