Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Subject "Agriculture"
Now showing items 1-20 of 68
-
Amasya elma çeşidinde uygulanan kimyasal ve organik gübrelerin meyve kalitesi üzerine etkileri
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışma Uşak ili Sivaslı ilçesinde bulunan Amasya elma çeşidinin bulunduğu kapama meyve bahçesinde yürütülmüş olup, kimyasal ve organik gübre uygulamalarının meyve kalitesi üzerine bazı pomolojik ve biyokimyasal ... -
Anason (Pimpinella anisum L.) tohumunun yumurtacı tavuklarda verim ve yumurta kalitesi üzerine etkisi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-18)Bu çalışma, farklı düzeylerde anason (Pimpinella anisum L.) tohumunun verim performansı, yumurta iç ve dış kalitesi ve yumurta sarısı kolesterol konsantrasyonu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, ... -
Anason tohumunun (Pimpinella anisum L.) yonca silajlarının bazı kalite parametreleri üzerine etkisinin belirlenmesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020-12-22)Bu çalışmada, farklı düzeylerde anason tohumu (Pimpinella anisum L.) ilavesinin yonca (Medicago sativa) silajlarının kimyasal kompozisyonu, fermentasyon kalitesi, kuru madde sindirilebilirliği, kuru madde tüketimi, nispi ... -
Asya grubu armut (Pyrus pyrifolia Nakai) çeşitlerinde yapraktan gübre uygulamalarının meyve verim ve kalite özelliklerine etkisi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-17)Bu araştırma, 2 farklı Asya grubu armut çeşidinde (Kosui ve Chojuro) yapraktan gübre uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla Uşak ilinde 3 x 4 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde 2018 yılında yürütülmüştür. ... -
Avrupa birliği (AB) uyum sürecinde Ipard I kapsamında uşak ilindeki etlik piliç yetiştiriciliği uygulamaları
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-23)Bu çalışmada, IPARD programı ile Uşak ilinde kurulan etlik piliç yetiştiriciliği işletmelerinin, IPARD programından faydalanmadan kendi özsermayesi ile kurulan işletmeler arasındaki farklılıklar araştırılmıştır.Çalışmada ... -
Bazı ahududu (Rubus idaeus L.) çeşitlerinde farklı hormon uygulamalarının fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkileri
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)2017 yılında Uşak ili merkez Karaağaç köyünde ahududu bahçesinde yürütülen bu çalışma Uşak ili ekolojisinde Heritage ve Tulameen ahududu çeşitlerinde farklı hormon uygulamalarının fenolojik ve pomolojik özelliklere etkilerini ... -
Bazı ceviz (Juglans regia L.) çeşitlerine uygulanan organik gübrelerin meyve kalitesine etkisi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Ceviz ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan, birçok alanda kullanımı olan ve sevilerek tüketilen meyvelerden biridir. Bu çalışma 2019 yılında Manisa ili Kula ilçesi Yeşilyayla mahallesinde ortalama ... -
Bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde humik asit ve solucan gübresi uygulamalarının verim ve verim bileşenlerine etkileri
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Dünyada üretim bakımında birinci sıra da yer alan Mısır (Zea mays L.) bitkisi ülkemizde buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde yemlik, tüketim ve sanayi kullanımı bakımından çok yönlü olarak ... -
Bazı yerli ve yabancı ceviz (Juglans regia L.) çeşitlerinin uşak ekolojik koşullarına adaptasyonu
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-21)Bu araştırma, 7 yabancı ve 6 yerli çeşit ve genotipin adaptasyon yeteneklerinibelirlemek amacıyla Uşak ilinde 7 x 8 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde2017 yılında yürütülmüştür. Araştırmada çeşit ve genotiplerin ... -
Çilek fidelerinde toprak kökenli hastalık etmenlerine karşı bazı antagonist mikroorganizmaların etkinliklerinin belirlenmesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışma; çilek fidelerinde patojen olan bazı toprak kökenli hastalık etmenlerine karşı (Macrophomina phaseolina, Fusarium oxysporum, Fusarium oxysporum f.sp.fragariae ) bazı Trichoderma ve Bacillus türlerinin in vitro ... -
Çörek otu yağı ilavesinin fiğ-buğday silajıının yem değeri ve kalitesine etkisinin belirlenmesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-18)Bu çalışmada, fiğ-buğday karışımlarına farklı düzeylerde çörekotu yağı (Nigella sativa) ilavesiyle elde edilen silajların bazı kimyasal, fermentasyon, duyusal özellikleri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği, ... -
Damızlık japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına arı poleni tozu eklenmesinin kuluçkalık yumurta kalitesi özellikleri ve kuluçka sonuçlarına etkisi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; arı poleni tozunun (APT) farklı düzeylerde (K: 0, APT1: 1, APT5: 5, APT10: 10 ve APT20: 20 g/kg yem) kullanımının kuluçkalık yumurta kalite özellikleri ve kuluçka sonuçlarına olan etkilerinin araştırılması ... -
Demirci (Manisa) ilçesinde yetişen bazı ceviz (Junglas regia L.) genotiplerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-10)Ülkemizin ceviz yetiştiriciliği bakımından önemli bir potansiyele sahip olması genetik varyasyon zenginliğimiz açısından önemlidir. Yapılan seleksiyon çalışmaları istenilen özelliklerdeki genotiplerin belirlenmesi ve ... -
Denizli, Manisa ve Uşak illerinde Eurydema ornatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae)'un yumurta ve ergin parazitoit türlerinin belirlenmesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Lahana böceği, Eurydema ornatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae), Brassicaceae familyasına ait, lahana, tere, turp ve kanola başta olmak üzere bitkilerin özsuyunu emen önemli zararlılardan biridir. Doğal koşullarda ergin ... -
Effect of different gibberellic acid (GA3) doses on lavandula (Lavandula angustifolia Mill.) essential oil content and components
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Bu çalışma, lavanta (Lavandula angustifolia Mill.) bitkisinin çiçeklenme döneminde, uçucu yağ miktarı ve bileşenleri üzerine uygulanan farklı GA3 dozlarının etkilerini belirlemek ve en uygun hasat zamanının tespiti için ... -
Ege bölgesinde üretilen propolislerin kimyasal yapısı ve antifungal aktivitesi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yapılan bu çalışma Ege Bölgesi illerinde üretilen propolislerin kimyasal yapısı ve antifungal aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis örnekleri Ege bölgesi ( Uşak, Afyon, Manisa, Denizli, Muğla, İzmir, Aydın ve ... -
Eşme koyunlarında meme özelliklerinin süt verimi ve süt kalitesine etkileri
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu araştırma, Uşak ilinde Eşme kıvırcık koyunu projesinde tümleşik sürüsü olan özel bir işletme de yapılmıştır. İşletmedeki Eşme koyunları meme tipine göre sınıflandırılarak, meme tipi ile meme özellikleri, süt verimi ve ... -
Etlik piliç kümeslerinde kullanılan farklı altlık materyallerinin farklı mevsimlerde hayvanların performansına etkileri
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Kanatlı sektöründe önceki yıllara göre birim alanda canlı ağırlık oranı artmıştır, bu canlı ağırlık artışı sebebiyle, ayak problemleri artmakta, altlık ve kümes içi iklimsel çevrenin uygun hale getirilmesi daha da önem ... -
Etlik piliç yetiştiriciliğinin geliştirilmesi açısından tavuk eti tüketim alışkanlıklarının incelenmesi : Uşak ili örneği
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-21)Bu çalışma, Uşak ili kentsel alanda 400 tüketici ile yapılan anketlerden elde edilen verilerden oluşmaktadır. Yapılan analizler sonucunda kişi başı yıllık tüketilen tavuk eti miktarı ortalama 13,64 kg olarak hesaplanmıştır. ... -
Etlik piliçlerin karma yemlerine defne (Laurus nobilis L.) yaprağı tozu ilavesinin verim, et lipit oksidasyonu, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
(UŞAK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu çalışma, defne (Laurus nobilis L.) yaprağı tozu (DYT) ilavesinin etlik piliçlerin performans, göğüs ve but etlerinin lipit oksidasyonu ve kimyasal bileşimi, bazı iç organlar, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri ...