Asya grubu armut (Pyrus pyrifolia Nakai) çeşitlerinde yapraktan gübre uygulamalarının meyve verim ve kalite özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2 farklı Asya grubu armut çeşidinde (Kosui ve Chojuro) yapraktan gübre uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla Uşak ilinde 3 x 4 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde 2018 yılında yürütülmüştür. Araştırmada demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu) elementlerine ilişkin farklı sıklıkta uygulanan yaprak gübresi uygulamalarının bitkisel gelişim, meyve verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada yapraktan gübrelemede yineleme sayısının artışı, bitkilerde yaprak alanı ile sürgün uzunluğu ve çapında önemli düzeyde artışlar sağlamıştır. Diğer yandan, yaprak gübresi uygulamalarının verim üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. Kontrol grubundaki bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme sonucunda elde edilen meyve ağırlığı, yaklaşık %53 oranında artış sağlamıştır. Uygulamalar sonucunda meyvelerde SÇKM miktarının arttığı (%12.1'den %14.4'e yükselmiştir), buna karşın meyve eti sertliğinin azaldığı gözlenmiştir. Gübreleme sayısındaki artışla birlikte daha koyu renkli meyveler elde edilmiştir. Ülkemiz için oldukça yeni meyve türü olan Asya armudu türünde, mikro besin elementi noksanlıklarında yapraktan gübreleme yöntemine başvurmak kaliteli ürün alabilme adına uygulanabilecek dikkate değer bir yöntemdir. The experiment was carried out to determine the the effects of foliar nutrient application on Kosui and Chojuro (Pyrus pyrifolia Nakai) cultivars in producer orchard that established in 3 x 4 m spacing in Uşak ecological condition in 2018. In the experiment it was investigated the using foliar micro element (Fe, Zn, Mn and Cu) fertilization method with different application frequency effects on the plant growth, fruit yield and quality characteristics of Asian pear cultivars. As a results, the leaf area and shoots length and diameter in plants increased with rising foliar application number. However, foliar nutrient application did not cause any significant differences on fruit yield. Especially 3 times applications were increased fruit weight by 53%. The total soluble solids (TSS) rised from 12.1% to 14.4% with the increased foliar application, but the fruit flesh hardness were significantly reduced. The application of foliar fertilizer yielded dark-colored fruits.For the Asian pear cultivation, which is fairly new in the Turkey, application of foliar fertilization method in micro nutrient deficiencies could be applied to obtain quality products.
Collections