Ege bölgesinde üretilen propolislerin kimyasal yapısı ve antifungal aktivitesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan bu çalışma Ege Bölgesi illerinde üretilen propolislerin kimyasal yapısı ve antifungal aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis örnekleri Ege bölgesi ( Uşak, Afyon, Manisa, Denizli, Muğla, İzmir, Aydın ve Kütahya ) illerinin, sabit arıcılık yapan işletmelerden temin edilmiş ve her ilin farklı iki bölgesinden olacak şekilde toplam 16 örnek toplanmıştır. Toplanan propolis örnekleri her il kendi içinde paçal yapılarak 8 örnek sayısına düşürülmüştür. Örneklerden 80 g propolis alınarak 920 ml % 70'lik etanolde çözme yöntemi ile % 8'lik Propolis Etanol Ekstratı (PEE) hazırlanmıştır. Hazırlanan PEE örneklerinin GC-MS cihazında kimyasal analizleri yapılmış ayrıca fungal bir hastalık olan Fusarium oxysporium, Patates Dekstroz Agar ( PDA ) ortamında geliştirilerek bu ortama Propolis Etanol Ekstraktının farklı ppm dozları (6.25 ppm, 12.5 ppm, 25 ppm, 50 ppm ) uygulanarak misel gelişimlerine karşı etkisi belirlenmiştir. Propolis Etanol Ekstraktının artan ppm dozlarının tüm il örneklerinde, Fusarium oxsporium patojenin misel gelişimine olan engelleme etkisinin doz artımı ile birlikte artış gösterdiği gözlenmiştir Afyon ili örneklerinin 6,25 ppm PEE uygulamasında % 22.85; 12,5 ppm PEE uygulamasında % 30,45 ve 25 ppm PEE uygulamasında % 47,02 engelleme oranı, Muğla ili örneklerinin ise 50 ppm PEE uygulamasında % 77,81 engelleme oranı ile diğer illerden toplanan propolis örneklerine göre patojen gelişimini en yüksek oranda engelleme etkisine sahip olduğu belirlenmiştir. Tüm illerden toplanan propolisin farklı oranlarda ve farklı çeşitte Hidrokarbonlar, Fenolik bileşikler, Terpenler ve terpenoidler, Karboksilik asitler, Karbonhidratlar, Yağ asitleri, Aromatik bileşikler, Alkoller, Steroidler, Vitaminler, Amino asitler ve enzimler belirlenmiştir. Sonuç olarak örneklerin düşük dozlarda Afyon ilinden toplanan propolis örneklerinin; yüksek dozda Muğla ilinden toplanan propolis örneğinin en yüksek antifungal aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. This study aimed to determine the chemical structure and antıfungal actıvity of the propolis produced in the aegean region. Propolis samples have been obtained from the cities of Aegean region such as Uşak, Afyon, Manisa, Denizli, Muğla, İzmir, Aydın, Kütahya and 16 samples in total have been collected from two differint parts of each city. The collected propolis samples have been decreased to 8 by making on homogeneous mixture in their own right. % 8 propolis Ethanol Exstrackt ( PEE) was prepared by the solition method of putting 80 g. propolis into 920 ml of % 70 Ethanol the prepared PEE samples was chemically analyzed by the GC-MS device and then Fusarium oxysporium a fungal disease, was developed in the enviroment of potatoes dextroz agar ( PDA). And different ppm doses of PEE as 6,25 ppm, 12,5 ppm, 25 ppm, 50 ppm, was applied in to this enviroment. In the end, the effect of those doses on miscelle development was analyzed. It wasobserved that the inhibion effect of Fusarium oxysporium pathogen on mycelial growth increased with dose increment in all province samples of increasing ppm doses of propolis ethanol extract. Afyon province samples showed % 22,85 in 6.25 ppm PEE application; % 30,55 in 12.5 ppm PEE application and % 47,02 inhibition in 25 ppm PEE application, whereas the Muğla province samples had the highest inhibition effect on pathogen development compared to other propolis samples with a blocking rate of % 77,81 at 50 ppm PEE application. hydrocarbons, phenolic compounds, terpenes and terpenoids, carboxylic acids, carbohydrates, fatty acids, aromatic compounds, alcohols, steroids, vitamins, amino acids and enzymes have been determined in different ratios and different kinds of in propolis samples.As a result, the samples of propolis collected from Afyon province at low doses; it has been determined that propolis collecd from Muğla province has the highest antifungal activity at high doses.
Collections