Etlik piliçlerin karma yemlerine defne (Laurus nobilis L.) yaprağı tozu ilavesinin verim, et lipit oksidasyonu, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, defne (Laurus nobilis L.) yaprağı tozu (DYT) ilavesinin etlik piliçlerin performans, göğüs ve but etlerinin lipit oksidasyonu ve kimyasal bileşimi, bazı iç organlar, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini amacıyla yürütülmüştür. Toplam 144 adet günlük yaştaki karışık cinsiyette etlik civciv tartılmış ve her biri 12 civcivden (6 dişi ve 6 erkek) oluşan üç tekerür olmak üzere dört gruba rastgele dağıtılmıştır. Gruplar şu şekildedir: (i) standart yem, (ii) standart yem + 1 g/kg DYT, (iii) standart yem + 5 g/kg DYT ve (iv) standart yem + 10 g/kg DYT. Sonuçlar, araştırma boyunca canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışının DYT takviyesi ile arttığını ortaya koymuştur (P<0.01). Hayvanların yem tüketimi artarken (P<0.05), yemden yararlanma oranı ve but eti kimyasal bileşim DYT konsantrasyonundan önemli ölçüde etkilenmemiştir (P>0.05). Karaciğer ağırlığı 10 g/kg DYT (P<0.001) ve ileum + jejunum ağırlığı 5 ve 10 g/kg DYT ile artmıştır (P<0.01). DYT muamelesi ile göğüs eti kuru maddesi (P<0.05) ve glikoz (P<0.05), göğüs ve but etinin TBARS değerleri azalmıştır (P<0.001). Sonuç olarak, etteki lipid oksidasyonunu azaltmasından ve performansa pozitif etkisinden dolayı etlik piliç karma yemlerinde DYT takviyesi önerilebilir. This study was conducted to evaluated the effects of bay laurel (Laurus nobilis L.) leaf powder (LLP) on performance, thigh and breast meat lipid oxidation and chemical composition, some internal organs, digestive tract parts and some blood parameters in broiler chickens. A total of 144 d-old mix-sexed chicks were weighed and randomly assigned to four experimental groups with three replicates of 12 chicks (6 ♀and 6 ♂) each. Treatments were as follows: (i) basal diet-no additive (control), (ii) basal diet+1 g/kg LLP, (iii) basal diet + 5 g/kg LLP and (iv) basal diet+ 10 g/kg LLP. The results revealed that over entire the experimental period body weight and body weight gain increased by LLP supplementation (P<0.01). Feed intake of birds enhanced (P<0.05) whilst feed conversion ratio and chemical composition thigh meat were not significant affected by LLP concentration (P>0.05). Liver weight increased with 10 g/kg LLP (P<0.001) and the weight of ileum + jejunum increased with 5 and 10 g/kg LLP (P<0.01). Breast dry matter (P<0.05) and glucose (P<0.05) with LLP treatment, the TBARS values of breast and thigh meat decreased (P<0.001). As a result, LLP supplementation in broiler diets can be advised because it lowers lipid oxidation in the meat and has a positive effect on performance.
Collections