Bazı ahududu (Rubus idaeus L.) çeşitlerinde farklı hormon uygulamalarının fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2017 yılında Uşak ili merkez Karaağaç köyünde ahududu bahçesinde yürütülen bu çalışma Uşak ili ekolojisinde Heritage ve Tulameen ahududu çeşitlerinde farklı hormon uygulamalarının fenolojik ve pomolojik özelliklere etkilerini incelemekamacıyla yapılmıştır.Ahududu çeşitlerinde giberallik asit (GA) ve melatonin (Mel) uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerini inceleyerek, sadece ahududu için değil diğer üzümsü meyveler için de temel çalışma kaynağı oluşturarak ilgili çalışmalara bir yenisini daha eklemek, bilime yeni parametreler kazandırmak istenmektedir.Üzümsü meyvelerde GA başta olmak üzere çeşitli hormonlarla yapılan çalışmalar var olmakla beraber özellikle Türkiye'de sınırlı sayıdadır. Daha çok üzümde yapılmış olan GA uygulamalarıyla verim, kalite gibi özelliklerde artış görülmüştür. Melatonin başta kuraklık ve stres koşullarına karşı bitkilerin direncini artırdığı bilinmektedir.Denememiz her tekerrürde 10 bitki olacak şekilde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Hormon uygulamaları Melatonin, GA ve Mel+GA şeklinde 2 farklı dozda (5 ppm ve 10 ppm) Mel+GA 5 ppm için 2,5 ppm melatonin ve 2,5 ppm GA, Mel+GA 10 ppm için 5 ppm melatonin ve 5 ppm GA karışımları çiçeklenmeden önce ve meyve tutumundan önce olmak üzere 2 defa uygulanmıştır.Her iki çeşit incelendiğinde; çiçeklenme 17 Mayıs ile 18 Haziran tarihleri arasında, hasadın ise 21 Haziran ve 12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiği görülmektedir. Salkımdaki tane sayıları, Heritage çeşidinde GA+Mel 10 ppm uygulamasında 4,30 tane, Tulameen çeşidinde Kontrol grubunda 4 tane ile en fazla tane miktarlarına sahip olduğu görülmektedir. Araştırmada incelenen pomolojik ölçümlerde iseher iki çeşitte meyve boyu 8,89-13,13 mm, meyve eni 9,76-13,68 mm ve meyve ağırlığı 0,64-1,29 g aralıklarında bulunmuştur. pH 3,62-4,80, SÇKM % 9,27-13,82 arası iken TEA % 21,62-30,56 arasında değerlere sahiptir. Toplam Fenolik içerik (ppm/GAE) 3,91-5,33, Toplam Flavonoid içerik (ppm/QE) 0,75-1,42, Antioksidan aktivite (ICSO) 43,66-175,66 arasında iken C vitamini (ppm) 1009-2308,50 değerleri arasında bulunmaktadır. In 2017, this study was carried out in the raspberry garden in the Karaağaç village of Uşak province and in order to investigate the effects of different hormone applications in the ecology of Uşak province on the phenological and pomological characteristics of the raspberry varieties. By studying the effects of giberallic acid (GA) and melatonin (Mel) applications on the yield and quality in raspberry varieties, it is desired to add a new one to the related studies and to give new parameters to science by creating a basic study source not only for raspberry but also for other grape fruits. There are studies being conducted with various hormones, especially in GA together especially berries are limited in Turkey. More applications such as yield and quality have been observed with more GA applications. Melatonin is known to increase the resistance of plants against drought and stress conditions. Our experiment was established with 3 replications with 10 plants in each repetition. Hormone applications Melatonin, GA and Mel + GA in the form of 2 different doses (5 ppm and 10 ppm) Mel + GA 2.5 ppm melatonin for 5 ppm and 2.5 ppm GA, Mel + GA 10 ppm for 5 ppm melatonin and 5 ppm GA mixtures were applied twice before flowering and before fruit set. Both types are examined; It is observed that the flowering took place between 17 May and 18 June, while the harvest took place between 21 June and 12 September. The number of grains in the cluster was 4.30 in GA + Mel 10 ppm application and 4 in the Tulameen cultivar and 4 in the control group. In the pomological measurements in the study, the fruit length of each cultivar was 8,89-13,13 mm, the width of the fruit was 9,76-13,68 mm and the fruit weight was found between 0,64-1,29 g. While pH 3,62-4,80 and SÇKM is 9,27-13,82%, TEA has values between 21,62-30,56%. Total Phenolic Content (ppm / GAE) 3,91-5,33, Total Flavonoid Content (ppm / QE) 0,75-1,42, Antioxidant Activity (ICSO) 43,66-175,66 while Vitamin C (ppm) It is between 1009-2308.50.
Collections