Bazı ceviz (Juglans regia L.) çeşitlerine uygulanan organik gübrelerin meyve kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ceviz ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan, birçok alanda kullanımı olan ve sevilerek tüketilen meyvelerden biridir. Bu çalışma 2019 yılında Manisa ili Kula ilçesi Yeşilyayla mahallesinde ortalama 900 m rakım seviyesinde yürütülmüştür. Yapılan bu çalışmada yerli ceviz çeşitlerinden Bilecik, Kaman-1 ve Şebin çeşitlerinde, Katı Solucan Gübresi, Sıvı Solucan Gübresi, Katı Koyun Yünü Peleti, Sıvı Koyun Yünü Peleti, Katı Deniz Yosunu ve Sıvı Deniz Yosunu gübreleri topraktan uygulanmış bazı meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Her uygulamadan 20 adet meyve seçilmiştir. Çalışma sonucunda meyve ağırlığı en fazla olan meyveler ortalama 11,85 g ile Şebin çeşidinde Katı Solucan Gübresi uygulaması sonucunda elde edilmiş, iç ağırlığı en fazla olan meyveler 7,10 g ile Kaman-1 çeşidinde bulunmuş, Sıvı Koyun Yünü Peleti uygulaması sonucunda meyve iç randımanı en fazla olan meyveler %62,04 oranı ile Kaman-1 çeşidi Katı Deniz Yosunu uygulamasında gözlemlenmiş, en yüksek protein oranı %30,54 oranı ile Kaman-1 çeşidinde Sıvı Solucan Gübresi uygulaması sonucunda bulunmuş ve en yüksek Fenolik Bileşik miktarı 1145 ppm ile Bilecik çeşidi Sıvı Koyun Yünü Peleti uygulaması sonucunda elde edildiği görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada meyve kalite özelliklerine en çok etki eden organik gübrelerin Katı Solucan Gübresi, Sıvı Solucan Gübresi ve Sıvı Deniz Yosunu olduğu gözlemlenmiştir. Walnut is one of the fruits that has been cultivated for many years in our country and in the world, is used in many areas and is loved and consumed. This study was carried out at an average altitude of 900 m in the Yeşilyayla neighborhood of Kula district of Manisa province in 2019. In this study, some fruit quality characteristics of local walnut cultivars Bilecik, Kaman-1 and Şebin, where Solid Vermicompost, Liquid Worm Fertilizer, Solid Sheep Wool Pellet, Liquid Sheep Wool Pellet, Solid Seaweed and Liquid Seaweed fertilizers were applied from the soil were investigated. 20 fruits were selected for each application in each variety. As a result of the study, the fruits with the highest fruit weight were obtained with an average of 11.85 g as a result of the application of Solid Vermicompost in Sebin variety, the fruits with the highest internal weight were found in Kaman-1 variety with 7.10 g, as a result of the Liquid Sheep Wool Pellet application, the fruits with the highest internal yield were observed in the Solid Seaweed application of Kaman-1 variety with a rate of 62.04%, the highest protein ratio was found in Kaman-1 variety with 30.54% as a result of Liquid Worm Fertilizer application, it was observed that the highest amount of Phenolic Compound was obtained as a result of the application of Bilecik liquid Sheep Wool Pellet with 1145 ppm. In addition, in this study, it was observed that the organic fertilizers that most affect fruit quality characteristics are solid vermicompost, liquid vermicompost and liquid seaweed.
Collections