FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 142
-
Iğdır`da yetişen yerel şeftali genotiplerinin genetik çeşitliliğinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-07)Bu çalışmada, Iğdır ilinin Zeferan ve Ağşeftali isimleri ile bilinen yerel şeftali genotipleri arasındaki genetik farklılıkların ISSR moleküler mrkörleri yardımıyla ortaya konmuştur. 54 adet şeftali genotipi 32 polimorfik ... -
Varto (Muş)`ta doğal olarak yetişen bazı dutların meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Varto'da (Muş) bulunan beşi beyaz dut ve sekizi karadut olmak üzere toplam 13 dut tipi ile yapılmıştır. Meyvelerin pomolojik özellikleri, C vitamini içerikleri, organik asitler, fenolik bileşikler, ... -
Iğdır ilinde manda yetiştiriciliği faaliyetinin ekonomik analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-28)Manda sığıra göre daha dayanıklı, mera ve orman altı meralardan çok daha iyi yararlanan, hastalıklara karşı daha dirençli, kanaatkâr bir canlı olması, elde edilen işlenmiş ürünlerinin taşıdığı özelliklerle Dünya ve Türk ... -
Iğdır ekolojik koşullarında bazı çilek çeşitlerinde kök bakteri uygulamalarının meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 5 farklı kök bakterisinin (Azot-1, Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2 ve Azot+Fosfor) 3 çilek çeşidinde (Albion, San Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla ... -
Proje performansını etkileyen kritik başarı faktörleri: Türkiye restorasyon projeleri örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Başarının evrensel bir tanımı ve onu ölçmek için standart bir metodolojisi olmadığı için bir projenin 'başarılı' veya 'başarısız' olarak nitelendirilmesi oldukça zordur. Bu nedenle, projelerinin başarısı ... -
Farklı temel tipleri için betonarme siloların zemininde oluşturduğu etkileri plaxis programı ile belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-05)Bu çalışmada bir betonarme silo için iki farklı temel tipi kullanılarak silodan gelen yükler üç farklı zemin cinsine aktarılıp zeminde oluşan deformasyon ve gerilmeler plaxis programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. ... -
Iğdır`da mikro kredi kullanımının kadınlar üzerindeki etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-29)Mikro kredi kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkân sağlayan kefil ve teminat gerektirmeyen güven esaslı bir finans programıdır. Kadınların girişimcilik kazanarak aile bütçesine katkı ... -
Iğdır ilinde besi sığırcılığı üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-09)Bu çalışmanın amacı Iğdır İlinde besi sığırcılığında hangi düzeyde girdi kullanıldığını, birim canlı ağırlık artışı maliyetini, besi sığırı üretimi ve pazarlamada karşılaşılan sorunları ve bu sorunlara getirilecek çözüm ... -
Iğdır ilinde süt sığırcılığı üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-09)Bu çalışma Iğdır İlinde süt sığırcılığı faaliyetinde kullanılan girdi miktarı ve uygulama zamanlarını, birim ürün maliyetini, üretim ve pazarlama sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ... -
Adıyaman ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.), çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu araştırma, farklı ekim zamanlarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin vejetatif ve generatif gelişim durumlarını belirlemek amacıyla Adıyaman ekolojik koşullarında 2017 yılında üç tekerrür olarak yürütülmüştür. ... -
Türkiye`nin farklı bölgelerinden toplanmış yerel buğday genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Bu çalışmada, 13 adet makarnalık buğday (Triticum durum), 20 adet ekmeklik buğday (Triticum aestivum), 16 adet gernik buğdayı (Triticum dicoccum) ve 5 adet siyez buğdayı (Triticum monococcum) genotiplerine ek olarak, 2 ... -
Iğdır ilinde domates üretim ekonomisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-21)Yaş sebze grubundan olan domates insan sağlığına olan faydaları yanındaüretimini yapan çiftçilere istihdam olanağı ve gelir sağlaması, ihracat yoluyla ülkeekonomisine döviz katkısı, salça, sos, ketçap vb. ürünleri ile gıda ... -
Iğdır ekolojik koşullarında farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinin tohum verimi için ekim zamanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-23)Bu çalışma, Iğdır sulu koşullarda yetiştirilen 2 farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidinin tohum üretimi için en uygun ekim zamanını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 2017 yılında Iğdır Üniversitesine ... -
Tarımsal üretim ve pazarlama açısından örgütlenme (organizasyon) sorununun, hayvancılık işletmelerinde analizi: Iğdır örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-05)Bu çalışma Iğdır ilinde hayvancılık alanında üretim ve pazarlama açısından üreticilerin organizasyonu sorununa çözüm bulmak üzere anket yoluyla üreticilerden elde edilen veriler ışığında diskriminant analizi ve Khi-kare ... -
Iğdır yöresi sulu koşullarda kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin ot verimi ve kalitesi üzerine ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-23)Mevcut çalışmada, Iğdır yöresi sulu koşullarda yetiştirilen kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin ot verimi ve kalitesi açısından uygun ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, 2017 yılında ... -
Van Saray Sulama Birliği arazilerinde genel sulama problemlerinin belirlenmesi ve çözümü imkanları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-11)Van Saray ilçesinin sulama verileri ile ilgili Van Saray İlçesine bağlı 15 mahalleden 300 üretici ile yapılan anket çalışmasında; suyun ölçülmesi ve ölçülü su verilmesi, toprak özelliklerinin belirlenmesi, arazinin sulama ... -
Tohum tipi kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) hatlarının geliştirilmesi için seleksiyon çalışmaları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-18)Bu çalışma 2017 yılında Iğdır Üniversitesi'ne bağlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü deneme sahasında yürütülmüştür. Araştırmada önceki yıllarda seçilerek 3. kademeye getirilmiş 20 hat ve introdüksiyon ... -
Bazı emülgatörlerin glutensiz kek üretiminde kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada çölyak hastalığı açısından alternatif ürün oluşturmak için, farklı un kaynakları (karabuğday, mısır ve pirinç unları) içeren üç farklı formülasyon kullanılarak üretilen glutensiz keklerin bazı kalite özellikleri ... -
Iğdır ekolojik koşullarında kinoa (Chenopodium quinoa WILLD.)`da tane verimi için sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Bu araştırma sulu şartlarda faklı sıra arası (17,5, 35,0, 52,5 ve 70,0 cm) ve sıra üzeri (10, 20, 30 ve 40 cm) mesafelerinde yetiştirilen Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)'nın Titicaca çeşidinin bitki boyu (cm), dal ... -
Biçim sıklığı ve yüksekliğinin Bursa koşullarında sorgum-sudanotu melezinin verim ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Bu çalışma, sorgum x sudanotu melezinin Grazer çeşidine susuz koşullarda uygulanan farklı biçim seviyeleri ve biçim sıklıkları ile biçim sayılarının verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bursa ...