Armut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. Bu amaçla hastalığa dayanıklı olan Kieffer ve hassas olan Santa Maria armut fidanlarına Erwinia amylovora GG3 straini inokule edilmiş, aynı çeşitlerin kontrol grubunda yer alan fidanlara ise su sprey şeklinde uygulanmıştır. Uygulamalar sonrasında patojene dayanıklı ve hassas armut çeşitlerinde CAT ve APX enzim aktivitelerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Hastalığa dayanıklı olan Kieffer çeşidinde patojen inokulasyonu sonrasında 12. saatte CAT enzim aktivitesinin 2,17 kat artış gösterdiği saptanmıştır. Hassas çeşit olan Santa Maria'da ise CAT enzim aktivitesinin patojen inokule edilen bitkilerde kontrol grubuna kıyasla oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. APX enzim aktivitesinin de aynı şekilde Kieffer çeşidinin uygulama grubunda yüksek olduğu, Santa Maria çeşidinin ise kontrol grubunda en yüksek aktiviteye sahip olduğu saptanmıştır. In this study, the reaction against Erwinia amylovora infection of two different cultivars of pear (Pyrus communis L.) was evaluated with determination of catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX) antioxidant enzyme activities. For this purpose, disease resistant Kieffer and disease sensitive Santa Maria pear cultivars were inokulated with Erwinia amylovora GG3 strain. The plants in the control group of the same cultivars were sprayed with water. After treatments, it was found that CAT and APX enzyme activities differ in pear cultivars. After inoculation of pathogen, at the 12 th hour, CAT enzyme activity in the disease resistant Kieffer cultivar was found to increase 2,17 times. In Santa Maria, which is a sensitive cultivar, CAT enzyme activity was found to be very low in the pathogen inoculated plants compared to the control group. APX enzyme activity was likewise found to be high in the application group of the Kieffer cultivar, while the Santa Maria cultivar had the highest activity in the control group.
Collections