Browsing TEZLER by Title
Now showing items 5114-5133 of 5223
-
Yoğurt kaynaklı laktik asit bakterilerinin starter kültür ve ekzopolisakkarit üretim özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-21)Laktik asit bakterileri, başta yoğurt olmak üzere birçok gıdanın fermentasyonunda starter olarak önemli rol almaktadır. Starter kültür olarak kullanılabilmeleri için karbonhidrat metabolizmalarının, asit üretme yeteneklerinin, ... -
Yoğurt üretiminde peyniraltı suyu tozunun yağsız süt tozu yerine kullanılma olanaklarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yüksek Lisans Tezi YOĞURT ÜRETİMİNDE PEYNİRALTI SUYU TOZUNUN YAĞSIZ SÜTTOZU YERİNE KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI AYLA ARSLANER Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: ... -
Yoğurt üretiminde yayıkaltı tozu ve peyniraltı suyu tozunun farklı kombinasyonlarda yağsız süt tozu yerine kullanılma olanakları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-25)Bu araştırma, yoğurt üretiminde yayıkaltı (YA) tozu ve peyniraltı suyu (PAS) tozunun 6 farklı kombinasyonu (%YS tozu+%PAS tozu+%YA tozu; 3,0+0+0 (kontrol); 1,0+2,0+0; 1,0+1,5+0,5; 1,0+1,0+1,0; 1,0+0,5+1,5; 1,0+0+2,0) yağsız ... -
Yoğurt yapımında konsantre peyniraltı suyunun kullanım imkanları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Süt teknolojisi yan ürünü olan peynir suyunu değerlendirmek ve yoğurdun besin değerini ve teknolojik özelliklerini geliştirmek için peynir suyu vakum evaparatörde % 25 kuru maddeye konsantre edilmiş ve % 1,2,3, ve 4 ... -
Yoğurttan ve kremadan üretilen tereyağlarının aroma profili ve bazı kalite özellikleri üzerine kültür kullanımının ve muhafaza süresinin etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, kültür ilave edilmeksizin (A: kontrol), [B: Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis (%2)], [C: Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (%2)] ve bu iki kültürün kombinasyonu [D: B (%1)+C (%1)] ... -
Yolculuk üretim modellerinin hanehalkı karakteristiklerine göre geleneksel istatistiki yöntemler ve yapay sinir ağları ile karşılaştırmalı analizi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-03)Yolculuk üretimi ulaştırma planlamasının ilk aşaması olup bulunan değerler neticesinde yolculuk dağılımı, türel ayırım ve trafiğin ataması yapılmaktadır. Bu nedenle planlamanın temeli olan yolculuk üretiminin doğru ve ... -
Yonca özütlerinin çimlenme üzerine allelopatik etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, 12 farklı bitki tohumunun çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümeleri üzerine yonca özütleri ile saponinin allelo- patik etkileri araştırılmıştır. Tohumlar petri kutularında 25°C'de çimlendirilmiştir. ... -
Yozgat ili ve ilçelerinde bulunan alıç ( Crataegus spp. ) genetik kaynaklarının seleksiyonu morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-25)Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Yozgat ili ve ilçelerinde bulunan doğal alıç populasyonları içinden seçilmiş (verim, bitki yapısı, meyve kalitesi gibi özelliklere göre) 103 adet alıç genotipi üzerinde yürütülmüştür. ... -
Yozgat kırsal kalkınma projesinde teknik eleman ve çiftçi eğitiminin planlanması üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştırmada, Yozgat ilinde 1991-1998 yılları arasında tamamlanması planlanan, bütçesi yaklaşık 40 530 000 ABD dolan olan ve IF AD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) tarafından desteklenen Yozgat Kırsal Kalkınma ... -
Yukarı akışlı anaerobik sabit yatak reaktörlerde yüksek kirlilik seviyesine sahip atıksuların arıtılabilirliğinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Başlangıçta, yüksek organik içeriğe sahip sentetik atıksu hazırlandı ve bir anaerobik sabit- yatak reaktörde içerisinde, pomza destek materyali üzerinde biyofilm geliştirildi. Sonra, sentetik olarak hazırlanmış atıksuların ... -
Yukarı Aras havzası örneğinde peyzaj karakter analizi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-22)Gelişen uygarlık ve artan nüfus beraberinde çevreye yönelik baskıların artmasına neden olmaktadır. Artan çevre baskıları yaşam kalitesini gittikçe düşürmektedir. Yaşam standartların yükseltilmesi çevrenin sürdürülebilir ... -
Yukarı Çoruh vadisinde yerel olarak yetiştirilen kavunların toplanması ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Yukarı Çoruh Vadisi'nde yerel olarak yetiştirilen kavun genotiplerinde bazı kalite özellikleri, verim unsurları ve verimin belirlenmesi amacıyla, Atatürk Üniversitesi, İspir Hamza Polat Meslek ... -
Yukarı Çoruh vadisinde yetiştirilen ılıman iklim meyvelerindeki Aphididae (Hemiptera) türleri ve bunların doğal düşmanları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, 2010-2013 yıllarında Yukarı Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen ılıman iklim meyve türlerinden elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, kiraz, vişne ve ceviz ağaçlarında bulunan Aphididae familyası türleri ve ... -
Yukarı Fırat havzasındaki hidrometeorolojik verilerin trend analizi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-08)Hidrometeorolojik verilerin trendlerinin bilinmesi su kaynaklarının planlama ve işletmesinde büyük önem taşır. Son yıllarda büyük önem kazanan küresel iklim değişikliğinin ülkemize olan etkilerinin araştırılması su kaynakları ... -
Yukarı Fırat-karasu havzasının sıcaklık ve yağış verilerinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden, Yukarı Fırat-Karasu Havzasında (Erzurum, Erzincan, Tercan) bulunan büyük klima istasyonlarında 1977?2006 yılları arasında kaydedilen sıcaklık ve yağış miktarlarındaki ... -
Yukarı karasu havzası alabalıklarının biyo-ekolojileri üzerine araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 1991 ve Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz 1992 aylarında yukarı karasu havzasının fizyolojik yapısı, su temperatürü, su debisi gibi konularda veri elde edilmiştir. ... -
Yukarı Pasinler ovası ve su kooperatif sahasındaki toprakların sulama yönünden problemleri, çözüm yolları ve bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Yumurta tavuğu rasyonlarına geç dönemde hayvansal ve bitkisel yağ ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, yumurta tavuğu rasyonlarına geç dönemde hayvansal ve bitkisel yağ ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ... -
Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik miktarlarda ilave edilen yarpuz ekstraktı`nın (Mentha pulegium) performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı tbars değerleri üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı miktarlarda (0, 32.5, 65 ve 130 miligram/kilogram) ilave edilen yarpuz ekstraktı ve 50 mg/kg Butil Hidroksi Anisol (BHA)'un performans, yumurta kalitesi, yumurta sarısı thiobarbiturik ... -
Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik miktarlarda katılan lantanyum oksit`in performans, yumurta kalitesi, yumurta sarısı tbars değerleri ve yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı miktarlarda (0, 100, 200, 300 ve 400 mg/kg) ilave edilen lantanyum oksidin performans, yumurta kalitesi, yumurta sarısı Thiobarbituric acid reactive substans (TBARS) değerleri ile yağ ...