Browsing TEZLER by Title
Now showing items 5003-5022 of 5223
-
Y3Fe5O12 (YIG) bileşiğinin darbeli lazer biriktirme (PLD)tekniğiyle ince film olarak büyütülmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-05)Bu çalışmada, Darbeli Lazer Biriktirme (PLD) tekniği kullanılarak magnonik kristalin alt yapısını oluşturacak YIG (Y3Fe5O12) ince filmler, GGG (Gd3Ga5O12) alttaş üzerine büyütülmüştür. Basınç ve sıcaklık değerleri ... -
Yaban mersini meyvesinden (Vaccinium arctostapylous L.) glutatyon s-transferaz enziminin saflaştırılması, karakterizasyonu ve kinetik özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yaban mersini meyvesi (Vaccinium arctostapylous L.) antioksidan özelliğiyle bilinen ve özellikle halk hekimliğinde oldukça kullanılan bir meyvedir. Bu tezde yaban mersini meyvesinden Glutatyon S-transferaz enzimi (E.C. ... -
Yabancı kaynaklı bazı yazlık kolza ( Brassica napus ssp. oleifera l.) çeşitlerinin Erzurum ekolojik koşullarına adaptasyonu ve önemli tarımsal özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırma, yurt içinde değişik kaynaklardan temin edilen 16 yazlık kolza çeşidinin Erzurum bölgesine adaptasyonunun belirlenmesi amacıyla ele alınmıştır. Deneme, Şansa Bağlı Tam Bloklar deneme desenine göre 4 ... -
Yabancı otların biyolojik mücadelesinde Curculionoidea (Insecta: Coleoptera) türleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Bu çalışmada, tarımın başladığı günden bu güne kadar büyük problem olan ve kültür bitkileri ile su, ışık ve besin maddesi yönünden rekabet ederek kalite ve kantite kayıplarına sebep olan yabancı otların biyolojik mücadelesinde ... -
Yabani baklagil bitkilerinden izole edilen rhizobium suşlarının baklagil bitkilerinden nodül oluşturma ve azot bağlama potansiyellerinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET 77 7^4 Erzurum yöresindeki yüksek rakımlı bölgelerden (2000-2500 m) toplanan yabani baklagil (Cicer anatolicum ve Vicia cracca) bitkilerinden izole edilen Rhizobium suşlarının düşük ve normal sıcaklıklarda nohut ... -
Yabani çuha (primula veris) bitkisinin çiçeklerinden proteaz enziminin saflaştırılması, karakterizasyonu ve peynir üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada proteaz enzimi Erzurum'un kırsal bölgelerinde bol miktarda yetişen yabani çuha(Primula veris) çiçeğinden saflaştırıldı ve karakterize edildi. Günümüzde çoğu proteazlarhayvansal kaynaklardan sağlanır. ... -
Yabani olarak yetişen çiriş (Eremurus spectabilis (bieb. ) fedtsch. ),çaşır (Prangos ferulacea lindl. ) ve sarı çaşır (Hippomarathrum microcarpum bieb. ) bitkilerinin morfolojik ve biyolojik özellikleri ile kültüre alınabilme imkanları üzerine...
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Doktora Tezi YABANİ OLARAK YETİŞEN ÇİRİŞ (Eremurus spectabilis (BİEB.) FEDTSCH.), ÇAŞIR (Prangos ferulacea LINDL.) VE SARI ÇAŞIR (Hippomarathrum microcarpum BİEB.) BİTKİLERİNİN MORFOLOJİK VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE ... -
Yağlı deresi (Çoruh havzası) kahverengi alabalığının (Salmo trutta) kuluçka şartlarında üretilebilme olanaklarının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-19)Yağlı deresinden (Çoruh havzası) yakalanan kahverengi alabalıktan temin edilen yumurta ve sperm kullanılarak döllenme işlemi yapılmış, üreme başarısı ve yavrularda büyüme parametreleri belirlenmiştir. Kasım 2012'de ... -
Yağmurlama sulama sistemi ve diğer sulama sistemleriyle karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Ülkemiz sulu tarım alanlarında yüzey sulama yöntemleri başta olmak üzere, yağmurlama sulaması da gittikçe genişleyen bir uygulama alanı bulmaktadır. Bunun yanısıra sistemi oluşturan unsurlar da yurt içinde üretilip ... -
Yağsız soya unu katkılı sucuk üretim imkanları üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Sucuk üretiminde formülasyona giren etin %0, %10, %20 ve %30' u yerine hidratize Yağsız Soya Unu (YSU) (1:1,5 yağsız soya unu: su) kullanılanarak 4 grup sucuk üretilmiştir. Sucuklar, uygun şartların sağlandığı ... -
Yağsız soya ununun hamburger tipi et ürünlerine katılabilme imkanları üzerine araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada; yağsız soya ununu, halkımızın isteğine uygun olarak hazırlanan hamburger tipi et ürünlerine ilave ederek, bu et ürünlerinin teknolojik özelliklerinin geliştirilmesi ve daha düşük maliyette ve iyi besleme ... -
Yağsız süte katılan peyniraltı suyunun, civil peynirin bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada süt asitlendirilerek ve asitlendirilmiş süte peyniraltı suyu katılarak 2 farklı civil peyniri üretildi. Bu peynirler buzdolabında 90 gün muhafaza edildi. 3, 30, 60, 90. günlerde yapılan analizlerde örneklerin ... -
Yağı azaltılmış tavuk köftelerinde chia unu ve κ-karragenan kullanımının fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özelliklere etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-22)Araştırmada, yağı azaltılmış tavuk köftelerinde chia unu ve κ-karragenan kullanımının bazı fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla farklı formülasyonlara sahip tavuk köfteleri ... -
Yağı azaltılmış tavuk köftesinde kinoa unu ve κ-karragenan kullanımının kalite özelliklerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Araştırmada, yağı azaltılmış tavuk köftelerinde kinoa unu ve κ-karragenan kullanımının fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla farklı formülasyonlarda üretilen tavuk ... -
Yahyalı ilçesi ve yakın çevresinin peyzaj potansiyelinin sürdürülebilir turizm ve rekreasyonel kullanımlar yönünden değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, doğal ve kültürel peyzaj özellikleriyle turizm ve rekreasyon faaliyetleri için alternatif bir alan niteliğindeki Kayseri'nin Yahyalı ilçesinin turizm ve rekreasyon potansiyelini ortaya koymak amacıyla ... -
Yakıt sıcaklığının biyodizel ve dizel yakıtlı motorda performans ve egzoz emisyonlarına etkisinin sabit devir sayısında deneysel incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Dünyadaki nüfus artışı ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak endüstrileşmenin artması enerji ihtiyacını da artırmaktadır. Artan bu enerji ihtiyacı ya yeni enerji kaynaklarının bulunmasıyla ya da mevcut kaynakların daha ... -
Yalova ili ve çevresinin sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-25)Yalova ili ve çevresinde 3-15 m derinlikte farklı deprem büyüklükleri için sıvılaşma potansiyeli haritaları hazırlanmıştır.Analiz sonuçları, yer altı suyunun varlığında kumlu- siltli zeminler ile killi zeminlerin farklı ... -
Yalova ilinde farklı arazi kullanım alanlarının toprak özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-31)Arazi kullanımı, doğal dengenin sürdürülebilirliği açısından önemli olup, toprağın özelliklerini ve çevreyle olan fonksiyonlarını etkiler. Bu araştırmanın amacı, Yalova İlinde farklı arazi kullanımı altındaki toprakların ... -
Yangın hasarına uğramış betonun gfrp ve epoksi enjeksiyonu ile onarım ve güçlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yapılan bu çalışmanın amacı, yangın hasarı oluşan farklı karışım türlerindeki betonların GFRP ve epoksi enjeksiyonu ile onarım ve güçlendirilmesinin sağlanmasıdır. Beton numuneleri üzerinde yapılan deneyler sonucunda, ... -
Yanmanın modellenmesi ve bir grafik ara yüz kullanımı ile emisyon tahmini
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)İçten yanmalı motorların modellenmesi için yapılan çalışmalarda, başlangıçta sabit hacim ve sabit basınç ideal çevrimler kullanılmaya çalışıldı. İçten yanmalı motorların simülasyonu, yüksek hızda bilgisayar programlarının ...