Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik miktarlarda ilave edilen yarpuz ekstraktı`nın (Mentha pulegium) performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı tbars değerleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı miktarlarda (0, 32.5, 65 ve 130 miligram/kilogram) ilave edilen yarpuz ekstraktı ve 50 mg/kg Butil Hidroksi Anisol (BHA)'un performans, yumurta kalitesi, yumurta sarısı thiobarbiturik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ile serum Malondialdehit (MDA), Süperoksit dismütaz (SOD) ve glutatyon peroksidat (GSHPx) düzeyi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen araştırmada, 40 haftalık yaşta 60 adet lohman LSL ticari yumurtacı tavuk 5 gruba ayrılmış, hayvanlar her grupta 12 yumurtacı tavuk olacak şekilde bireysel kafeslere dağıtılmıştır. Hayvanlar 0, 32.5, 65 ve 130 mg/kg yarpuz ekstraktı ile 50 mg/kg BHA içeren rasyonlarla 60 gün süreyle beslenmişlerdir. Deneme sonunda rasyona farklı miktarlarda yarpuz ekstraktı ilavesinin yem tüketimi, yumurta ak, sarı ve kabuk oranı, kabuk kalınlığı, spesifik gravite, Hough birimi ile bazı kan biyokimya değerleri üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı; yemden yararlanma oranını ve yumurta verimini ise önemli derecede iyileştirdiği belirlenmiştir. Aynı zamanda yumurta ağırlığının rasyona 65 ve 130 mg/kg yarpuz ekstraktı ilave edilen gruplarda önemli derecede yükseldiği tespit edilmiştir. Yumurta kabuğu kırılma mukavemetinin rasyona 130 mg/kg düzeyinde yarpuz ekstraktı ile 50 mg/kg BHA ilave edilen gruplarda önemli derecede arttığı gözlenmiştir. Rasyona yarpuz ekstraktı ilavesi 42 gün depolanan yumurtalarda TBARS oluşumunu önemli derecede yavaşlatmıştır (P<0,05). Sonuç olarak; yarpuz ekstraktının bütün seviyeleri yumurta verimi ve raf ömrünü olumlu yönde etkilediğinden dolayı ekstraktın yumurtacı tavuk rasyonlarına yem katkı maddesi olarak ilave edilebileceği kanaatine varılmıştır. This research was conducted to investigate the effects of pennyroyal extract supplementation at different levels (0, 32.5, 65 and 130 mg/kg) and 50 mg/kg BHA (Butylated hidroxyanisole) into diets of laying hens on performance, egg quality traits, thiobarbituric acid reactive substans (TBARS) of yolk, the contents of malondialdehyde (MDA), superoxide dismütase (SOD) and glutation peroxidas (GSHPx) in serum. Sixty Lohman LSL white layers, 40 weeks of age, kept in individual cages were assigned randomly to five treatment groups, each group included 12 hens. The hens received one of five diets with 0, 32.5, 65 or 130 mg/kg pennyroyal extract and 50 mg/kg BHA, respectively. Experiment lasted for 60 days.At the end of the experiment, the supplementation of pennyroyal extract did not affect on feed intake, rates of albumen, yolk and shell of egg, shell tickness, spesific gravity, Haugh unit and some serum parameters. The diet supplemented with pennyroyal extract significantly improved feed conversion rate and egg production. Also, egg weights of groups fed on diets including 65 and 130 mg/kg of pennyroyal extract increased in present study. It was found that supplementation of 130 mg/kg pennyroyal extract and 50 mg/kg BHA significantly improved shell strength.Pennyroyal extract supplementation reduced the values of TBARS in eggs stored during 42 days (P<0.05). In conclusion, pennyroyal extract ameliorated performance and lipid oxidation of eggs. Results from present study showed that pennyroyal extract may be used as feed additive in diets of commercial leying hens.
Collections