FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 121-140 of 142
-
Solar yöntemlerle elde edilen sıcak suyun bazı yabancı otlar üzerindeki etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-30)Bu çalışma Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüs'ündeki sert zemin alanlarında sorun teşkil eden Plantago major L., Amaranthus blitoides (L.) S.Watson., Chenopodium botrys L., Heliotropium europaeum L., ... -
Iğdır ilindeki bitkisel ürün depolarının mevcut durumu, geliştirme olanakları ve planlanması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-19)Bu çalışmada, Iğdır ili, ilçe ve köylerindeki bitkisel ürün depoları ile ilgili anket çalışması yapılarak mevcut durumları araştırılmıştır. Mevcut durumda yapılmış olan depoların eksiklikleri göz önünde bulundurularak ... -
Iğdır Üniversitesi deneme arazisi topraklarının ısısal özelliklerinin pedotransfer fonksiyonlarla belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-25)Toprakta oluşan çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler, toprak sıcaklığından direk ya da dolaylı olarak etkilenmektedir. Bitkisel üretimdeki verimlilik, toprak sıcaklığı ile yakından ilişkilidir. Toprak sıcaklığının, ... -
Iğdır ili pamuk üretim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve bazı herbisitlerin yabancı otlanma ile pamuk verimine olan etkilerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Bu çalışma Iğdır ili pamuk (Gossypium hirsutum L.) ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini belirlemek ve bazı herbisitlerin pamuk verimi ve lif kalitesine olan etkilerini araştırmak amacıyla 2017 yılında Iğdır Üniversitesi ... -
Iğdır yöresinde yetişen alıçların tür teşhisi ve bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Bu araştırma, Iğdır yöresinde doğal olarak yetişen alıç genotiplerinin belirlenmesi ve bölgedeki genetik çeşitliliğin tespiti amacıyla, 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Yöredeki mevcut alıçlar fenolojikve pomolojik ... -
Elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora`nın rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada 130 PGPR strainin ateş yanıklığı etmeni Erwinia amylovora' nın gelişimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Patojen olarak Iğdır ilinde hastalıklı elma ağaçlarından izole edilen 5 Erwinia amylovora straini ... -
Armut (Pyrus communis L.) çeşitlerinde Erwinia amylovora enfeksiyonu sonrası katalaz ve askorbat peroksidaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-29)Bu çalışmada iki farklı armut (Pyrus communis L.) çeşidinin Erwinia amylovora enfeksiyonuna karşı reaksiyonu katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. ... -
Iğdır koşullarında farklı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-30)Çalışma 10 adet pamuk çeşidinin verim ve kalite özelliklerini belirlemekamacıyla 2016 yılında Iğdır ili Aralık ilçesi sınırları içerisinde bulunan KazımKarabekir Tarım işletmesi arazisinde olarak yürütülmüştür. Çalışmada ... -
Iğdır`da yonca tohum kalsidi, Bruchophagus roddi gussakovskıy, 1933 (Hymenoptera: eurytomıdae)`nin yoncadaki zararı, popülasyon değişimi ve alternatif konukçularının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bruchophagus roddi Gussakovskiy, 1933 (Hymenoptera: Eurytomidae) önemli bir yonca tohum zararlısıdır. Bu tez çalışmasında, B. roddi'nin Iğdır ilinde doğada bazı biyo-ekolojik özellikleri, popülasyon değişimi, konukçuları ... -
Salvia L. (Lamıaceae) türlerine ait uçucu yağların bazı depolanmış ürün zararlılarına karşı fumigant etkilerinin araştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışmada, Iğdır ilinden toplanmış Lamiaceae familyasına ait Salvia hydrangea DC. ex Bentham, Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn. & Bornm.) Bornm. ve Salvia nemorosa L. bitkilerinin toprak üstü aksamlarından ... -
Kimyasal gübre ve bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin (PGPR) domates yetiştiriciliğine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Yapılan bu çalışmada sera üretim sisteminde bakteri I (Bacillus licheniformis HK13, Pseudomonas putida NK12, Stenotrophomonas maltophilia BY44), bakteri II (Bacillus subtilis SK26, Rhizobium radiobacter SK63, Pseudomonas ... -
Bazı fasulye çeşitlerinin tarımsal karakterleri üzerine PGPR strainlerinin etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-10)Bu çalışmada PGPR strainlerinin fasulye verimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Seyman ve Sarıkız isimleriyle Türkiye'de tescil edilen fasulye çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemeleri şeklinde ... -
Türkiye`de kestane şekeri tüketici tercihlerini etkileyen faktörlerin analizi: Bursa ili örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Tez çalışması Bursa il merkezi ve merkeze otuz kilometre uzaklığındaki toplam yedi ilçede yaşayan tesadüfi olarak belirlenen 512 tüketiciyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yaş, cinsiyet, ... -
Polifenol oksidaz enziminin posof badele elmasından (Malus domestica L.) saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı kimyasalların ve metal iyonlarının enzim aktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-06)Posof Badele elmasından (Malus domestica L.) yapılan bu çalışmada polifenol oksidaz (PPO) enzimi aseton çöktürmesi yöntemiyle kısmi olarak saflaştırıldıktan sonra afinite kromatografisiyle saflaştırılıp karakterize edilmiş ... -
Tüketicilerin kanatlı eti tüketim ve satın alma davranışları: Iğdır ili örneği
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Tez çalışması Iğdır ili Merkezinde tüketicilerin kanatlı eti tüketimi ve satın alma davranışlarını incelemek için tesadüfi olarak seçilen 250 tüketiciyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ... -
Farklı humik asit dozlarının soya (Glycine maxL.Merrill) çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-15)Çalışma 2017 yılında Mersin ilinin Erdemli ilçesi ekolojik şartlarında ve çiftçi arazisinde yürütülmüştür. Dört farklı soya çeşidinde (Türksoy, Nazlıcan, Atasoy ve Yeşilsan) 4 farklı humik asit dozu (0, 100, 200, 400 ... -
Tuzluca ilçesinde doğal olarak yetişen kuşburnu (Rosa canina L.) meyvelerinin fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-28)Bu çalışma 2018 yılında Iğdır ili Tuzluca ilçesinde doğal olarak yetişen kuşburnu tiplerinin meyve özelliklerini belirlemek amacıyla Pirli (935 m), Hamurkesen (1.830 m) ve Ortabucak (1.670 m) köylerinde yapılmıştır. Her ... -
Iğdır koşullarında bazı erkenci pamuk çeşitlerinin(Gossypium hirsutum L.) uygun ekim zamanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Bu çalışma farklı erkenci pamuk çeşitlerinin farklı ekim zamanlarında agronomik ve teknolojik özelliklerini belirlemek amacıyla Iğdır ili şartlarında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda ekim zamanının çıkış gün sayısı, ilk ... -
Turunçgil posalarının ruminant beslemede alternatif yem kaynağı olarak kullanımı ve metanüretim kapasiteleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-17)Hatay ilinde yetişen turunçgil posalarının ruminant beslemede alternatif yem kaynağı olarak kullanımı ve metan üretim kapasitesini belirlemek amacıyla; Kuru Madde, pH, Olması gereken pH, Fleig Skoru, Ham Kül, Ham Protein, ... -
Termal yöntemlerle elde edilen sıcak su dozlarının Convolvulus arvensis L., Setaria viridis (L.) ve Amaranthus retroflexus L. yabancı otları üzerindeki etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışma Iğdır ili sert zemin alanlarında yaygın olarak bulunan Convolvulus arvensis L. Amaranthus retroflexus L. ve Setaria viridis (L.) P. Beauv. yabancı otları üzerine solar yöntemle elde edilen 98°C'deki sıcak ...