FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 101-120 of 142
-
Ağrı Dağı`nda bulunan bazı Astragalus L. taksonlarının tespiti ve bu taksonlara ait besin madde içeriklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-04)Baklagiller çayır ve meralarda, hayvanlara kaliteli kaba yem sağlamının yanında, toprak ve su koruma, hayvan sağlığı, beslenme, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı gibi birçok ekolojik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu çalışmada, ... -
Keçilere ait kimi özelliklerin canlı ağırlık üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla kullanılan veri madenciliği algoritmalarının (Cart, Chaid ve Mars) karşılaştırılması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-07)Bu çalışmanın amacları, hayvancılıkla ilgili bir veri setinden yola çıkarak CART, CHAID, Exhaustive CHAID ve MARS veri madenciliği algoritmalarının tahmin performanslarını karşılaştırmalı olarak incelemek ve bu algoritmalara ... -
Yeni bir depolama yöntemi olan indirgen atmosferde paketlemenin (İAP) çilek meyvesinin kimyasal ve fiziksel kalitesi üzerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Çilek çok çabuk bozulan hassas bir meyve olduğundan, raf ömrü kısadır. Bu çalışmada, İndirgen Atmosfer Paketleme (İAP) ve Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) tekniklerinin, çileğin muhafazasındaki etkisini araştırmak üzere, ... -
İşletme halindeki Iğdır Üniversıtesi dağıtım şebekesinin yer altı elektrik kablolarında kapasitif etkinin incelenmesi ve şönt reaktör tesisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-17)Günümüz teknolojisinin giderek değişiklik göstermesi ile birlikte elektrik enerjisinin, üretim santrallerinden iletim hatlarıyla tüketicilere kadar güvenilir kesintisiz ve kayıpsız bir şekilde ulaştırılması gerekir. Elektrik ... -
Iğdır Ağşeftali ve Zeferan şeftalisinin (Prunus persica L.) antioksidan ve radikal giderme aktivitelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-09)Bu çalışmada, Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan, yöre halkı tarafından severek tüketilen ve yerel pazarlarda satışa sunulan Ağşeftali ve Zeferan Şeftalinin (Prunus persica L.) antioksidan aktivitesi, fenolik içeriği ... -
Tuzsuz beyaz peynir muhafazası için yeni bir alternatif: İndirgen Atmosfer Paketleme (İAP)
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-20)Bu çalışmada tuzsuz Beyaz peynirin muhafazasında; temel prensibi, indirgen gaz (H2) içeren bir gaz karışımının kullanımına dayanan ve dünyada bir ilk olan İndirgen Atmosfer Paketleme (İAP) sistemi ele alınmıştır. Beyaz ... -
Iğdır şartlarında yetiştirilen kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)`da farklı azot ve fosfor dozlarının ot verim ve kalite unsurlarına etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-05)Bu çalışma, kombinasyon halinde uygulanan farklı azot (N0, N5, N10 ve N15kg da-1) ve fosfor (P0, P3, P6 ve P9kg da-1) seviyelerinin kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) bitkisinin bitki boyu (BB), sap oranı (SO), yaş ot verimi ... -
Iğdır` da domates (Solanum lycopersicon L.)` te hastalık yapan bakterilerin izolasyonu ve tanısı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-18)Bu çalışmada Iğdır ilinde domateste verim ve kalite kayıplarına neden olan bakteriyel hastalıklar araştırılmıştır. Bu amaçla survey çalışması yapılarak hastalık simptomu gösteren bitki örnekleri toplanmıştır. Hastalıklı ... -
Yeşilyurt (Malatya) yöresi bademlerinin (Prunus amygdalus L.) seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu çalışma 2016-2018 yılları arası Malatya ilinin Yeşilyurt ilçesinde doğal olarak yetişen badem popülasyonu içerisinden ümitvar olanları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada badem meyve ıslah amaçları doğrultusunda ... -
Iğdır ekolojisinde yetişen erik meyvelerinin bazı fitokimyasal içeriklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-16)Bu araştırmada, Iğdır'da yetiştirilen beş ticari erik çeşidi (Autumn Giant, Angelino, Black Berry Siplender, Japon eriği ve Can erik) beş de yabani erik tipi kullanılmıştır. Erik genotiplerinin pomolojik özellikleri, ... -
Hani (Diyarbakır) yöresinde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Diyarbakır'ın Hani ilçesinde doğal olarak yetişen ceviz popülasyonu içerisinden üstün özellik gösteren ceviz genotiplerinin belirlenmesi amacıyla, 2017-2018 yılları arasında yürütülen çalışmada, yaklaşık 4000 adet ... -
Iğdır ili hayvancılığında kullanılan mısır silajlarının kimyasal kompozisyonları, silaj kalitesi ve aerobik stabilitelerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Iğdır İli hayvancılığında kullanılan mısır silajlarının kimyasal kompozisyonları, silaj kalitesi ve aerobik stabilitelerinin belirlenmesi amacıyla 10 farklı işletmeden elde edilen silajların kalitelerinin saptanması amacıyla ... -
İndirgen atmosfer paketlemenin, kızartmalık patatesin kalitesi üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Bu çalışmada yeni bir uygulama olan İndirgen Atmosfer Paketlemenin, kızartmalık patatesin kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Patates örnekleri; İAP MİKS 1; [%5CO2/%4H2/%91N2(SU)], İAPMİKS-2[%5CO2/%2O2/%4H2/%89N2(SU)], ... -
Iğdır ilinin tarımsal mekanizasyon durumu, sorunları ve çözüm önerileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Bu çalışmada Iğdır ilindeki mevcut tarımsal mekanizasyon durumu belirlenmiştir. Bölgenin coğrafi konumu, sosyal yaşam, ekonomik durum, vb. etkenlerin mekanizasyon durumu üzerindeki etkileri araştırılarak sorunlar ortaya ... -
Iğdır`da yetişen yerli kara erik (Prunus domestica L.) genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında Iğdır ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen karaerik genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ön seleksiyon ... -
Polifenol oksidaz enziminin Iğdır kırmızı kişmiş üzümünden (Vitis Vinifera L.) afinite kromotografisi ile saflaştırılması, karakterizasyonu ve inhibisyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-08)Bu çalışmada tarihi bir üzüm çeşidi olan Kırmızı Kişmiş üzümünden (Vitis vinifera L.) PFO enzimi aseton çöktürmesi ve takiben Sepharose-4B-L-tirosin-p-aminobenzoik asit afinite jeli kullanılarak, afinite kromatografisi ile ... -
Kağızman (Kars) yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu araştırma Kars'ın Kağızman ilçesi merkez ve köylerinde 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada tohum orijinli yaklaşık 8000 sayılı ceviz populasyonu içerisinden, meyve, ağaç ve hastalık-zararlıya dayanıklılık ... -
Iğdır ilinde gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların gıda güvenirliği bilinç düzeyinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-04)Tez çalışması Iğdır ilinde gıda üreten ya da hizmeti veren ve tesadüfi olarak seçilen 140 işletmenin sahibi ya da yöneticileriyle yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ankete çalışmasına katılanların ... -
Iğdır ve çevre illerinde tahıl ekiliş alanlarındaki Eurygaster laporte, 1832 türleri (Hemiptera: Scutelleridae), zarar durumları ve doğal düşmanlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-29)Iğdır ve çevre illerinde tahıl ekiliş alanlarında 2015-2016 yıllarında yürütülen bu çalışmada Eurygater (Laporte, 1832) (Hemiptera: Scutelleridae) türleri, zarar durumları ve doğal düşmanları belirlenmiştir. Bu çalışma ... -
Iğdır koşullarında yetiştirilen pamuk bitkisinde (Gossypium hirsutum l.) çeşit ve fosfor dozlarının verim ve kalite üzerine etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-14)Bu çalışma, Iğdır koşullarda yetiştirilen farklı pamuk (Gossypium hirsitum L.) çeşitleri ve farklı fosfor dozlarının verim, verim unsurları ve bazı kalite kriterleriüzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılı yaz ...