Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Subject "Agriculture"
Now showing items 1-20 of 38
-
0900 ziraat ve starks gold kiraz (Prunus avium L.) çeşitlerinin muhafazası üzerine uv-c, ultrason ve modifiye atmosfer uygulamalarının etkisi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Bu çalışma 0900 Ziraat ve Starks Gold kiraz çeşitlerinin muhafazası üzerine UV-C, ultrason ve modifiye atmosfer uygulamalarının etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada Starks Gold çeşidinin kontrol gruplarında ... -
Akdeniz tahıl kist nematodu, Heterodera latipons (Franklın)`un bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-27)Buğdayda zarara neden olan en önemli bitki paraziti nematodlardan olan Tahıl kist nematodu (Heterodera avenae group) ülkemizde ilk defa 1974 yılında Erzurum ilinde tespit edilmiştir. Tahıl kist nematodunun Heterodera avenae ... -
Arbusküler mikorhizal fungus ve putresin uygulamalarının çileğin fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bolu ilinde 2018 ve 2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada, çilekte putresin ve arbusküler mikorizal fungus uygulamalarının fenolojik gelişim, bitki verimi, vejetatif gelişim ve meyvenin biyokimyasal içerikleri üzerine ... -
Bazı limon (Citrus limon L.) çeşitlerinin kalitesi üzerine farklı hasat sonrası uygulamalarının etkisi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-26)Taze meyve ve sebzelerde üretim tüketim zincirinin bir çok aşamasında kayıplar meydana gelmektedir. Bu çalışmada kütdiken ve aydın çeşidi limonların raf ömrü kayıplarını azaltmak ve kalitelerini muhafaza etmek amacıyla; ... -
Bazı meyve türlerinde aşılı kök çelikleri ile fidan üretim olanakları
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-10)Bu araştırma 2016-2018 yılları arasında Kahramanmaraş ekolojik şartlarında yürütülmüştür. Çalışmada Antepfıstığı (Pistacia vera), Ceviz (Junglans regia), Beyaz dut (Morus alba), Kuş kirazı (Prunus avium), Mahlep (Prunus ... -
Bazı portakal (Citrus sinensis L.) çeşitlerinin kalitesi üzerine farklı hasat sonrası uygulamaların etkisi.
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bu çalışma; Kan ve Washington portakal çeşitlerinin hasat sonrası kalitesiüzerine UV-C, Ultrason, Sıcak Su ve Modifiye Atmosfer Poşeti ve kombinasyonuuygulamalarının portakal çeşitlerinin muhafazası üzerine etkisini ... -
Bolu dağı batı yakasında yetişen mahalli armut çeşit ve genotiplerinin pomolojik, fenolojik, morfolojik özellikleri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020-06-11)Bu çalışma Bolu Dağı batı yakasında bulunan, Düzce ilinin Kaynaşlı ilçesine Bakacak, Yeşiltepe, Dipsizgöl ve Bıçkıyanı Köylerinde 2017-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, bölgede yetiştirilen önemli 35 mahalli ... -
Bolu ilinde bazı çayırlık ve ormanlık alanlarda nematod faunası üzerine çalışmalar
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışma, Bolu ilindeki bazı çayırlık ve ormanlık alanlardaki nematod faunasının tespit edilmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaç için, Bolu ili Abant, Atyaylası ve Aladağ bölgesinde çayırlık ve ormanlık ... -
Bolu ilinde doğal olarak yetişen kızılcıkların morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonu
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışma Bolu ili florasında doğal olarak yetişen kızılcıkların morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada elde edilen iki yılık ortalama verilere göre genotiplerin ... -
Bolu ilinde karanfil yetiştiriciliği üzerine araştırmalar
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-29)Bu araştırma, Bolu ilinde karanfil (Dianthus caryophyllus L.) bitkisinin yetiştirilebilirliği ve bazı karanfil çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın esas amacı, ülkemizde kesme çiçek ... -
Bolu ve yöresinde yetiştirilen ayva genotiplerinde fenolojik, morfolojik ve pomolojik çalışmalar
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-15)Bolu ve yöresinde 2017-2019 yılları arasında yürütülen bu çalışmada yörede yetiştirilen önemli mahalli ayva genotipleri fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden incelenmiştir. Genotiplerin ortalama tam çiçeklenme tarihleri ... -
Bolu yöresinde yetişen Corylus colurna l.`nin kambiyal aktivitesi ve moleküler karakterizasyonu
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-23)Bu çalışma Bolu ekolojisinde Türk Fındığı (Corylus colurna L.)'nın kambiyal aktivitesi ve genetiklilik çeşitliliğini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada kambiyal aktivitenin belirlenmesi amacıyla vejetasyon ... -
Broyler rasyonlarında kinoa kullanımının performans üzerine etkisi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-11)Bu araştırma; karma yemlere farklı oranlarda ilave edilen kinoanın broylerlerde performans, karkas özellikleri ve relatif iç organ ağırlıkları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 84 adet günlük ... -
Buğday ve arpada kök çürüklüğü hastalığına sebep olan fusarium türlerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Fusarium spp. buğday ve arpa üretim alanlarında kök ve kök boğazı hastalıklarına sebep olan yaygın olarak görülen ve ekonomik verim kayıplara neden olan önemli bir toprak patojenidir. Bu çalışma kapsamında Azerbaycan'ın ... -
Cevizlerde zararlı Garella musculana Ershov (Lepidoptera:Nolidae)`un Bartın ilinde popülasyon gelişimi, yayılış alanları ve zararının belirlenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-09)Ceviz (Juglans regia L.), insan sağlığı açısından ve sanayide kullanılmasıyla da önemli bir yere sahip ağaçdır. Cevizin meyve ve sürgünlerinde zarar veren az sayıda zararlı bulunmaktadır. Son yıllarda Bartın ili ceviz ... -
Düzce yöresi kestanelerinin (Castanea sativa Mill.) bazı pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-25)Bu çalışma 2017-2018 yıllarında Düzce ilinin Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Kaynaşlı, Merkez, Yığılca ve Çilimli ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada yöredeki kestaneler içerisinde meyve kalitesi yönünden en üstün özellikte ... -
Farklı dozda azotlu ve çiftlik gübresi uygulamalarının dereotu (Anethum graveolens L.) herbasının biyolojik aktivitesi ve uçucu yağ bileşenleri üzerine etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-19)Bu çalışmada, BAİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Alanı'nda 2016-2017 yetiştirme sezonunda farklı dozda azotlu (Amonyum nitrat) ve organik gübre (Çiftlik gübresi) ile yetiştirilen Anethum ... -
Farklı evrelerde hasat edilen kivi (Actinidia deliciosa) meyvelerinin biyoaktif içerikleri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Bu çalışma, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kivi koleksiyon bahçesinde yetiştirilen Hayward, Bruno, Greenlight, Monty ve Topstar çeşitlerine ait meyvelerin farklı gelişme dönemlerindeki pomolojik ... -
Farklı kurutma tekniklerinin kara dut (M. nigra) ve beyaz dut (M. alba) meyvelerinin bazı beslenme değerleri üzerine etkileri
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Yapılan bu araştırmada, beyaz dut (M. alba) ve kara dut (M. nigra) meyveleri üç farklı şekilde kurutma işlemine tabi tutulmuştur. Bu yöntemler, güneşte kurutma, etüvde kurutma (70, 90 ve 110 °C) ve mikrodalgada (450, 600 ... -
Farklı oranlarda vermikompost uygulamalarının marulda (Lactuca sativa L.) bitki gelişimi, kalite özellikleri ve besin elementiiçeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi
(BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-19)Bu çalışma, son yıllarda giderek kullanımı artan bir organik gübre olan vermikompostun farklı oranlarda uygulanmasının Karabük koşullarında örtüaltı marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, bazı kalite özellikleri ve besin ...