Bazı portakal (Citrus sinensis L.) çeşitlerinin kalitesi üzerine farklı hasat sonrası uygulamaların etkisi.
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; Kan ve Washington portakal çeşitlerinin hasat sonrası kalitesiüzerine UV-C, Ultrason, Sıcak Su ve Modifiye Atmosfer Poşeti ve kombinasyonuuygulamalarının portakal çeşitlerinin muhafazası üzerine etkisini araştırmak amacıile yapılmıştır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan Kan portakalı ve Washingtonportakal çeşitlerinde ürün muhafazası için derim sonrası fizyolojisinin bilinmesiönem arz etmektedir. Portakal çeşitleri yapılan derim sonrası uygulamalarınafarklı tepkiler vermektedir. Bu sebeple portakallar üzerinde UV-C, Ultrason, SıcakSu ve Modifiye Atmosfer Poşeti uygulamaları ve bunların kombinasyonlarıyapılarak, portakal çeşitlerinin muhafazası üzerine etkisi incelenmiştir.Portakallara 20 º C 'de raf ömrü süresince 10. gün ve 20. günde labvatuvaranalizleri yapılmış, hedef kitleye yönelik duyusal analizler gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda Washington portakalında Ultrason+Sıcak Su uygulamasında %10,27 değerinde, Kan portakalında UV-C + Sıcak Suuygulamasında %4,05 değerinde ağırlık kaybı tespit edilmiştir. Ağırlık kaybınınen az olduğu uygulamalar Modifiye Atmosfer Poşeti + Sıcak Su, Ultrason + UV-C+Sıcak Su + Modifiye Atmosfer Poşeti uygulamaları olmuştur. Washington veKan portakallarında muhafaza süresinin uzaması ile birlikte usare miktarındaistatistiksel açıdan herhangi bir değişim tespit edilmemiştir. Washington ve Kanportakalında çürüme kaybı Sıcak Su uygulamasında %0,00 olarak tespitedilmiştir. Washington portakalında ultrason uygulamasında %16,67, Kanportakalında ise Ultrason, Modifiye Atmosfer Poşeti ve Ultrason +Sıcak Suuygulamalarında %5,00 oranında çürüme kaybı tespit edilmiştir. This work; To investigate the effect of UV-C, Ultrasound, Hot Water andModified Atmosphere Bag and combination applications on the post-harvestquality of blood and Washington orange varieties on the preservation of orangevarieties. It is important to know the physiology of my skin for the preservation ofblood orange and Washington orange varieties grown in our country. Orangevarieties give different reactions to post-skin applications. For this reason, UV-C,Ultrasound, Hot Water and Modified Atmosphere Bag applications andcombinations of these have been done on oranges, and their effect on thepreservation of orange varieties has been examined. During the shelf life of theoranges at 20 º C, on the 10th day and on the 20th day, laboratory analyzes wereperformed and sensory analyzes were carried out for the target audience.In the findings obtained as a result of the research, 10.27% weight loss inUltrasound + Hot Water application in Washington orange and 4.05% in UV-C +Hot Water application in Blood orange were determined. Applications with theleast weight loss were Modified Atmosphere Bag + Hot Water, Ultrasound + UV-C + Hot Water + Modified Atmosphere Bag applications. With the prolongedstorage period in Washington and Kan oranges, there was no statisticallysignificant change in the amount of juice. Decay loss in Washington and Kanorange was determined as 0.00% in Hot Water application. In Washington orange,16.67% decay loss was detected in ultrasound application, and 5.00% in bloodorange, Ultrasound, Modified Atmosphere Bag and Ultrasound + Hot Waterapplications.
Collections