Düzce yöresi kestanelerinin (Castanea sativa Mill.) bazı pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2017-2018 yıllarında Düzce ilinin Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Kaynaşlı, Merkez, Yığılca ve Çilimli ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada yöredeki kestaneler içerisinde meyve kalitesi yönünden en üstün özellikte olan genotiplerin seçilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Akçakoca (45), Cumayeri (30), Gölyaka (15), Kaynaşlı (45), Merkez (60), Yığılca (25) ve Çilimli (30) yörelerinde toplamda 250 genotip değerlendirilmiş ve 20 genotip ümitvar olarak seçilmiştir.Araştırmada seçilen genotiplerin bazı fenolojik, pomolojik, kimyasal ve stoma özellikleri belirlenmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlığı 6.17-8.41 g, meyve iç ağırlığı 5.03-7.19 g, kabuk kalınlığı 0.106-0.143 mm, meyve şekil indeksi 0.62-0.74, meyve iç oranı %80.0-86.0, meyve iç rengi 16 genotipte beyaz/açık krem, 4 genotipte krem olarak belirlenmiştir. Kimyasal içerik bakımından genotiplerin protein içeriği %3.51 - %8.90, yağ içeriği %0.54-3.74, kül içeriği %0.74-1.32 ve nem içeriği %51,71-58.61 arasında belirlenmiştir.Genotiplere göre, yaprak boyu 19.13-27.35 cm, yaprak eni 6.60-9.75 cm, yaprakların iki damar arası mesafe 1.15-1.81 cm, yaprak sap uzunluğu 1.04-1.97 cm, yapraktaki stoma boyu 16.22-23.89 µm, stoma eni 13.99 -19.82 µm, stoma boy/en oranı 0.66-1.23 µm ve stoma sayısı 243.81-729.61 adet/mm2 arasında değişmiştir.Çalışma sonucunda selekte edilen genotiplerin gen kaynağı olarak korunması ve çoğaltılıp yeni çalışmalarda kullanılması önerilmiştir. This study was conducted in Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Kaynaşlı, Merkez, Yığılca and Çilimli districts of Düzce province in 2017-2018. In this study, it was aimed to select the genotypes which are superior in terms of fruit quality among the chestnuts in Düzce region. In the study, a total of 250 genotypes were evaluated and 20 genotypes were selected in Akçakoca (45), Cumayeri (30), Gölyaka (15), Kaynaşlı (45), Merkez (60), Yığılca (25) and Çilimli (30) regions.Some phenological, pomological, chemical and stoma characteristics of selected genotypes were determined. In selected genotypes, fruit weight 6.17-8.41 g, fruit kernel weight 5.03-7.19 g, shell thickness 0.106-0.143 mm, fruit shape index 0.62-0.74, fruit internal ratio 80.0-86.0%, fruit color 16 genotype white / light cream, 4 genotype was determined as cream. In terms of chemical content, the protein content of genotypes ranged between 3.51% - 8.90, total fat content 0.54-3.74%, ash content 0.74-1.32%, moisture content 51.71-58.61%.According to genotypes, leaf length 19.13-27.35 cm, leaf width 6.60-9.75 cm, the distance between the two veins of the leaves 1.15-1.81 cm, leaf stem length 1.04-1.97 cm, leaf stoma length 16.22-23.89 m, stoma width 13.99 -19.82 m, stoma length / width ratio was 0.66-1.23 µm and stoma number ranged between 243.81-729.61 units / mm2.At the end of the study, it was suggested that the selected genotypes should be preserved as a gene source and reproduced and used in new studies.
Collections