0900 ziraat ve starks gold kiraz (Prunus avium L.) çeşitlerinin muhafazası üzerine uv-c, ultrason ve modifiye atmosfer uygulamalarının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 0900 Ziraat ve Starks Gold kiraz çeşitlerinin muhafazası üzerine UV-C, ultrason ve modifiye atmosfer uygulamalarının etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada Starks Gold çeşidinin kontrol gruplarında ağırlık kayıpları % 2.44 (4. Gün) ile %10.54 (16. Gün) arasında bulunurken modifiye atmosfer uygulamasında 4. Günde % 1.15 ile 16. Günde %1.66 olarak gerçekleşmiştir. 0900 Ziraat çeşidinde ise kontrol grubunda ağırlık kaybı 4.,8.,12. ve 16. günlerde sırasıyla %1.98, % 4.13, %6.35 ve %8.31 ağırlık kaybı kaydedilirken modifiye atmosfer uygulaması 4. gününde % 0.15, 16. günün sonunda %0.42 ağırlık kaybı sağlamıştır. İki çeşitte de ağırlık kayıpları üzerine Ultrason ve UV-C uygulamalarının etkisi önemsiz bulunmuştur. 0900 Ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası kayıpları zamanla artmıştır. Kontrol grubu meyvelerde muhafazanın 4. gününde %8.84 hasat sonrası kayıplar kaydedilirken, muhafazanın 8.,12.,ve 16 gününde sırasıyla %9.73,%19.05 ve %11.89 olarak tespit edilmiştir. Aynı sürelerde MAP uygulamasında sırasıyla %9.61, %7.41, %15.95 ve %15.34 kayıplar oluşmuştur. Ultrason ve UV-C uygulamasında muhafazanın 16. Gününde sırasıyla %22.11 ve %19.93 hasat sonrası kayıplar kaydedilmiştir. This study was carried out to determine the effects of UV-C, ultrasound and modified atmosphere applications on preservation of 0900 Ziraat and Starks Gold cherry cultivars.In the study, the weight loss in the control groups of the Starks Gold variety was between 2.44% (day 4) and 10.54% (day 16), while the modified atmosphere application was 1.15% on the 4th day and 1.66% on the 16th day. 0900 Ziraat variety, weight loss in the control group 4, 8, 12. and 16. days, respectively, weight loss was recorded as 1.98%, 4.13%, 6.35% and 8.31%, while modified atmosphere application resulted in 0.15% weight loss on the 4th day and 0.42% weight loss at the end of 16th day. The effect of ultrason and UV-C applications on weight loss in both varieties was found insignificant.The loss of post-harvest losses in 0900 Ziraat cherry cultivars increased with time. On the 4th day of the conservation, 8,84% post-harvest losses were recorded in the control group, while it was 9.73%, 19.05% and 11.89% in the 8th, 12th and 16th days of the enclosure. At the same periods, 9.61%, 7.41%, 15.95% and 15.34% losses occurred in MAP application, respectively. On the 16th day of ultrason and UV-C application, 22.11% and 19.93% post-harvest losses were recorded respectively.
Collections