Farklı evrelerde hasat edilen kivi (Actinidia deliciosa) meyvelerinin biyoaktif içerikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kivi koleksiyon bahçesinde yetiştirilen Hayward, Bruno, Greenlight, Monty ve Topstar çeşitlerine ait meyvelerin farklı gelişme dönemlerindeki pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerden iki farklı dönemde (1. Dönem: hasat olumundan bir ay önce ve 2. Dönem hasat olumu) alınan meyve örneklerinde fiziksel ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. 1. dönem alınan örneklerde meyve ağırlığı (92.26 g), meyve eni (49.11 mm) ve meyve boyu (68.60 mm) bakımından en yüksek değere sahip çeşit Hayward olmuştur. 2. dönem toplanan örneklerde meyve ağırlığı (97.73gr) ve eni (50.23mm) en yüksek olan çeşit Hayward iken meyve boyunun en yüksek olduğu çeşit Monty (69.71mm) olmuştur. Yapılan çalışmada suda çözünür kuru madde (SÇKM), meyve eti sertliği ve meyve rengi incelenen diğer meyve özellikleri olmuştur. Araştırmada çeşitlerin organik asit içeriğine bakıldığında okzalik asit içeriği 1. dönem 2.206 mg 100g-1 (Bruno) ile 1.349 mg 100g-1 (Greenlight) arasında ve 2. dönem 1.578 mg 100g-1 (Bruno) ile 1.221 mg 100g-1 (Topstar) arasında, sitrik asit miktarı 1. dönem 1555.908 mg 100g-1 (Monty) ile 1030.876 mg 100g-1 (Topstar) arasında ve 2. dönem 1549,446 mg 100g-1 (Monty) ile 1007.023 mg 100g-1 (Topstar) değerleri arasında bulunmuştur. Ayrıca organik asitlerden malik asit, süksinik asit, fumarik asit, askorbik asit içerikleri de incelenmiştir. Yapılan çalışmada toplam 12 fenolik bileşik incelenmiştir. Bu incelemede gallik asit miktarı 1. dönem 0.408 mg 100g-1 (Hayward) – 0.256 mg 100g-1 (Bruno) ve 2. dönem 0.655 mg 100g-1 (Monty) – 0.164 mg 100g-1 (Bruno) arasında, protokateşuik asit içeriği 1. dönem 0.237 mg 100g-1 (Hayward) – 0.067 mg 100g-1 (Greenlight) ve 2. dönem 0.221 mg 100g-1 (Hayward) – 0.035 mg 100g-1 (Greenlight) değerleri arasında bulunmuştur. Fenolik bileşiklerden kateşin, klorojenik asit, vanilik asit, kaffeik asit, siyringik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, o-kumarik asit, rutin, kuersetin içerikleri de ayrıca tespit edilmiştir. Araştırma verileri göz önüne alındığında biyoaktif içerikleri bakımından kivi meyvelerinin hasat olgunluğuna geldiği dönemde (2.dönem) toplanmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır. This study was carried out to determine the pomological and biochemical properties of the fruits of Hayward, Bruno, Greenlight, Monty and Topstar varieties grown in the collection orchard of Atatürk Horticultural Central Research Institute in different maturation stages. Physical and biochemical properties of fruit samples taken in two different periods (1st period: one month before harvest and 2nd period: harvest) were examined. Hayward has the highest value in terms of fruit weight (92.26 g), fruit width (49.11 mm) and fruit length (68.60 mm) in first period. In the samples collected in the 2nd period, while Hayward had the highest fruit weight (97.73gr) and the highest fruit width (50.23mm), Monty had the highest fruit height (69.71mm). In the study, total soluable solids (TSS), fruit flesh hardness and fruit color were the other fruit characteristics examined. When the organic acid content of the varieties in the research is examined, the oxalic acid content was between 1.206 mg 100g-1 (Bruno) and 1.349 mg 100g-1 (Greenlight) and 2.478 mg 100g-1 (Bruno) and 1.221 mg 100g-1 (Topstar). ), the amount of citric acid was between the 1st period 1555.908 mg 100g-1 (Monty) and 1030.876 mg 100g-1 (Topstar) and the second period 1549.446 mg 100g-1 (Monty) with 1007.023 mg 100g-1 (Topstar) values. In addition, organic acids, malic acid, succinic acid, fumaric acid, ascorbic acid contents were also examined. A total of 12 phenolic compounds were investigated. The amount of gallic acid in this study was 1st period 0.408 mg 100g-1 (Hayward) - 0.256 mg 100g-1 (Bruno) and 2nd period between 0.655 mg 100g-1 (Monty) - 0.164 mg 100g-1 (Bruno), protocatechic acid The contents of the first period were between 0.237 mg 100g-1 (Hayward) - 0.067 mg 100g-1 (Greenlight) and 2nd period 0.221 mg 100g-1 (Hayward) - 0.035 mg 100g-1 (Greenlight). Catechin, chlorogenic acid, vanylic acid, caffeic acid, cyanoacetic acid, p-coumaric acid, ferulic acid, o-coumaric acid, routine, quercetin content are also determined from phenolic compounds. Considering the research data, it was concluded that it would be more appropriate to collect the kiwifruit fruits in the period of harvest maturity (2nd period) in terms of their bioactive contents.
Collections