Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Subject "Agriculture"
Now showing items 1-20 of 22
-
Alkali stresinin mürdümüğün (Lathyrus sativus L.) çimlenme ve fide gelişimine etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-02)Bu çalışmada yaygın mürdümüğün (Lathyrus sativus L.) çimlenme ve fide gelişimi üzerinde alkali stresinin etkileri incelenmiştir. Bitki materyali olarak 4403 ve 1603 yerel popülasyonlar ile GAP Mavisi ve İptaş tescilli ... -
Aspir (Carthamus tinctorius L. )`de farklı gelişmedönemlerinde yapılan sulamanın verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkileri.
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-04)Bu araştırma, bazı aspir çeşitlerinin farklı gelişme dönemlerinde yapılan sulamanınverim ve bazı verim öğeleri üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla 2017 yılı(Mayıs-Eylül) vejetasyon döneminde Ankara koşullarında ... -
Bazı çemen (Trigonella foenum-graecum L.) popülasyonlarının Yozgat ekolojik koşullarında verim ve verim öğelerinin belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışma 2019 yılı ilkbahar-yaz yetiştirme mevsiminde, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemenin toplam kapladığı alan 400 m2 olarak hesaplanmıştır. Denemenin ekimi el ile 03.05.2019 ... -
Bazı tatlı rezene (Foeniculum vulgare mill. var. dulce) popülasyonlarının verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırma farklı illerden temin edilen bazı tatlı rezene (Foeniculum vulgare Mill.var. dulce) popülasyonlarının Yozgat ekolojik koşullarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme, Yozgat ... -
Bitkisel kökenli duman solüsyonlarının bazı yeşil alan bitkilerinin çimlenme ve fide gelişimine etkileri
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-28)Bu çalışma buğday samanından elde edilen duman solüsyonlarının yeşil alanlarda kullanılan bazı çim bitkilerinin (Lolium perenne L., Festuca arundinacea Schreb. ve Poa pratensis L.) çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkilerini ... -
Çorum ili Alaca ilçesinden toplanan karamuk (Berberis vulgaris L.) tiplerinde meyve ve çekirdeklerin biyokimyasal içeriklerinin belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-10)Çorum ilinin Alaca ilçesinde 2017-2018 yıllarında yürütülen bu araştırma, doğal olarak yetişen karamuk meyve ve çekirdeklerinde bazı biyokimyasalların miktarlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, iri meyveli ve ... -
Çorum-Alaca ekolojik koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) + yulaf (Avena sativa L.) karışık ekiminde uygun tohum oranlarının belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-12)Çalışma Çorum İli Alaca İlçesinde yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile yulafın (Avena sativa L.) farklı tohum oranlarında yetiştirilerek uygun karışım oranın belirlenmesi amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Deneme tesadüf ... -
Farklı ekim zamanlarının kişniş (Coriandrum sativum l.) bitkisinin bazı verim ve verim unsurları üzerine etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-04)Bu araştırma Yozgat ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında ekilen kişnişin (Coriandrum sativum L.) bazı verim ve verim unsurları üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla Yozgat Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, ... -
Farklı fosfor dozlarının kişniş (Coriandrum sativum l.) bitkisinde verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-04)Bu araştırma Yozgat ekolojik koşullarında ekilen kişnişin (Coriandrum sativum L.) bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ oranı üzerine farklı fosfor dozlarının etkilerinin incelenmesi amacıyla Bozok Üniversitesi, Ziraat ... -
Farklı kükürt dozlarının yemlik börülce (Vigna unguiculata L.)`nın ot verimi ve ot kalitesine etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Bu çalışmada artan oranlarda uygulanan kükürtün (0, 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 g ekimle birlikte) yem börülcesi Ülkem'in (Vigna unguiculata L.) ot verim ve kalite üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme, Yozgat Bozok ... -
Kükürt doz ve uygulama zamanlarının mürdümüğün (Lathyrus sativus L.) tane kalitesine etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-28)Bu çalışma ekimden önce ve ekimle birlikte farklı dozlarda uygulanan kükürdün (S) mürdümük tanesinin kimyasal içeriğine etkisini araştırmak amacıyla Yozgat–Sorgun koşullarında 2018 yılında yürütülmüştür. Bitki materyali ... -
Kükürt dozları ve uygulama zamanının yulafın (Avena sativa L.) ot verimi ve kalitesine etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-02)Bu çalışmada farklı zamanlarda (sonbahar ve ilkbahar) ve artan oranlarda uygulanan kükürt dozlarının (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120 ve 140 kg/da) yulafın (Avena sativa L.) ot verimi ve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. ... -
Kırıkkale şartlarında yem bezelyesi ve macar fiğinin tritikale ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-10)Bu çalışma, Macar fiği (MF) ve yem bezelyesinin (YB) tritikale (T) ile karışımlarında verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla Kırıkkale ekolojik koşullarında 2017-2018 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. ... -
Sulamalı ve sulamasız koşullarda yulaf (Avena sativa L.) genotiplerinin tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)ÖZETBu çalışma; Yozgat ekolojik koşullarında su uygulamasının altı yulaf (Avena sativa L.) genotipinin tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, Bozok Üniversitesi Tarımsal ... -
Sulanmaksızın ve sulu şartlarda farklı bitki sıklıklarında yetiştirilen pıtrak (Xanthium strumarium L.) bitkisinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-12)Sulama (sulanmaksızın ve sulu koşullarda), sıra arası (50, 75 ve 100 cm) ve sıra üzeri (20, 30 ve 40 cm) mesafelerinin pıtrak bitkisinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi amacıyla bu araştırma Konya koşullarında ... -
Tarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.`in antioksidan aktivitesinin araştırılması
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-05)Bu çalışmada tarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.'in antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan aktiviteyi belirlemek için DPPH (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil) ... -
Tokat ekolojik şartlarında bazı tek yıllık çim (Lolium multiflorum lam.) çeşitlerinin adaptasyonu
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-05)Bu araştırma, Tokat ekolojik şartlarında tek yıllık çim çeşitlerinin (Lolium multiflorum Lam.) adaptasyonunu belirlemek amacıyla 11 adet tek yıllık çim çeşitleri (Barmultra II, Barspectra II, Bartigra, Baqueano, Caramba, ... -
Yerel mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotiplerinde morfolojik ve tarımsal özelliklerin varyasyonu ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-04)Bu çalışma 2017-2018 yıllarında, 3 adet tescilli çeşit (Gap Mavisi, Eren ve İptaş) ve 9 adet Türkiye orjinli yerel popülasyon olmak üzere toplamda 12 adet mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotipi kullanılarak tane verimine ... -
Yoncada azotlu ve kükürtlü gübre uygulamasının verim ve kaliteye etkisi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-10)Bu çalışma, Çorum-Sungurlu ekolojik koşullarında yoncada azotluve kükürtlü gübre uygulamasının ot verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla 2015 yılında yürütülmüştür. Denemede Kayseri yoncası materyal ... -
Yozgat ekolojik koşullarında yetiştirilen çerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.)'nin tohum verimi ile bazı verim ögeleri üzerine sulamanın etkisinin değerlendirilmesi
(YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Araştırma 3 çeşit (İnegöl Alası, Ahmetbey, Palancı) çerezlik ayçiçeği tohumu ile 3 farklı sulama alternatifi kullanarak tesadüf blokları deneme yöntemi ile 36 parselde tamamlandı. Çalışma dört tekerrür, her tekerrürde dokuz ...