Çorum-Alaca ekolojik koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) + yulaf (Avena sativa L.) karışık ekiminde uygun tohum oranlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma Çorum İli Alaca İlçesinde yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile yulafın (Avena sativa L.) farklı tohum oranlarında yetiştirilerek uygun karışım oranın belirlenmesi amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, bitkiler yalın, %80fiğ+%20yulaf, %50fiğ+%50yulaf, %20fiğ+%80yulaf tohum oranları ile ekilmiştir. Araştırmada hasat sonrası yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, P, K, Ca ve Mg içerikleri belirlenmiş olup incelenen özelliklerin çoğunluğunda işlemler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli olmuştur. Çalışma sonucunda karışımlardan %50F+%50Y işlemi 1951.67 kg/da yeşil ot verimi ile %20F+%80Y karışımı ise 530.30 kg/da kuru ot verimi bakımından diğer karışım oranlarından daha yüksek bulunmuştur. Protein verimi bakımından ise tüm karışımlar aynı grupta olmasına karşın en yüksek protein verimi 85.83 kg/da ile %80F+%20Y karışımından elde edilmiştir. Kaba yemlerde kalite özelliklerinden ADF ve NDF oranı düşük ve mineral madde oranı yüksek olan karışım baklagil oranının en yüksek olduğu %80F+%20Y k işleminde belirlenmiştir. Sonuç olarak bölge ve benzer ekolojilerde incelenen özelliklere göre tüm karışımların uygun olabileceği ancak kalite özelliklerinin karışım oranında bulunan yaygın fiğ oranına paralel bir şekilde artış göstermesi, karışımlardaki baklagil oranının önemini ortaya koymaktadır. In Corum-Alaca, the study was carried out in order to determine the appropriate mixture ratio of common vetch (Vicia sativa L.) and oat (Avena sativa L.) in different seed ratios in 2019. The experiment was established as a randomized block design with 3 replications and plants were sown with pure, 80%C.vetch + 20%oat, 50%C.vetch + 50%oat, 20%C.vetch + 80%oat seed rates. In the research, fresh yield, hay yield, crude protein ratio, ADF, NDF, P, K, Ca and Mg contents were determined after harvest and the majority of the properties examined were statistically significant in differences between treatments. As a result of the study, 50% F + 50% with 1951.67 kg da-1 fresh yield and 20% + 80% YF with 530.30 kg da -1 dry yield were higher than other mixtures. In terms of protein yield, although all mixtures were in the same group, the highest protein yield was obtained from the 80% F + 20% Y mixture with 85.83 kg da-1. For the quality roughages, the low ADF and NDF and high mineral content were determined in 80% F + 20% Y treatment which it had the highest legume ratio .As a result, it was determined that all the mixtures could be suitable in the region and similar ecologies. The importance of the legume ratio emerges because parallel to the common vetch ratio in the mixture is increased to the quality characteristics.
Collections