Yoncada azotlu ve kükürtlü gübre uygulamasının verim ve kaliteye etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Çorum-Sungurlu ekolojik koşullarında yoncada azotluve kükürtlü gübre uygulamasının ot verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla 2015 yılında yürütülmüştür. Denemede Kayseri yoncası materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada kontrol ile birlikte 10 işlem ele alınmıştır (Kontrol, sonbaharda dekara 2.5kg N, 5.0 kg N, 2.7 kg S, 5.4 kg S, 2.5 kg N+2.7 kg S, 5.0 kg N+5.4 kg S, sonbahar 2.5 kg N + ilkbahar 2.5 kg N, sonbahar 2.7 kg S + ilkbahar 2.7 kg Sve sonbahar(2.5 kg N+2.7 kg S) + ilkbahar (2.5 kg N+2.7 kg S)). Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada yoncada bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı, protein verimi, ADF, NDF, NYD ve mineral madde içerikleri (Ca, Mg, P, K) belirlenmiştir.Araştırmada dört biçimin ortalaması olarak belirlenen bitki boyu 60.2 (kontrol) – 63.9 cm (7 numaralı işlem) arasında değişim göstermiştir. Kuru ot verimi 924.2 (kontrol) – 1103.8 kg/da (10 numaralı işlem); ham protein oranı % 22.50 (7 numaralı işlem) – 24.27 (10 numaralı işlem); protein verimi 205.8 (4 numaralı işlem) – 265.0 kg/da (10 numaralı işlem) arasında değişmiştir. Denemede ADF, NDF oranları ve nispi yem değerisırasıyla %31.63 – 33.86, % 47.47 – 50.18 ve 116.8 – 130.6 arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda; sonbahar ve ilkbaharda dekara 2.5 kg azot ve 2.7 kg kükürt uygulamasının (10 numaralı işlem) kuru ot veriminde ve kalitesinde artış sağladığı tespit edilmiştir. This study was conducted to determine hay yield and some quality properties of alfalfa of nitrogen and Sulphur fertilizer in 2015. Kayseri cultivar of alfalfa was used as plant material. In the study, 10 treatment were considered together with the control (Control, in autumn 2.5 kg/daN, 5.0 kg/da N, 2.7 kg/da S, 5.4 kg/da S, 2.5 kg/da N+2.7 kg/da S, 5.0 kg/da N+5.4 kg/da S, in autumn 2.5 kg/da N + in spring 2.5 kg/da N, in autumn 2.7 kg/da S + in spring 2.7 kg/da S, and in autumn (2.5 kg/da N+2.7 kg/da S) + in spring (2.5 kg/da N+2.7/da kg S)).Research was conducted as a randomized complete block design with 3 replicates. In this study, plant height, dry matter yield, crude protein content, crude protein yield, ADF, NDF, NYD and mineral content (Ca, Mg, P, K) in alfalfa. Plant height determined as four cutting mean ranged between 60.2 (control) – 63.9 cm (7 number treatment). Hay yield ranged between 924.2 (control) – 1103.8 kg/da (10 number treatment); crude protein content 22.50 % (7 number treatment) – 24.27 (10 number treatment); protein yield 205.8 (4 number treatment) – 265.0 kg/da (10 number treatment). ADF, NDF and NYD content was determined 31.63 – 33.86 %, 47.47 – 50.18 %, and 116.8 – 130.6, respectively. In the results of the study; it was found that application of 2.5 kg/da of nitrogen and 2.7 kg/da of sulfur in autumn and spring (10 number treatment) led to an increase in hay yield and quality.
Collections