Çorum ili Alaca ilçesinden toplanan karamuk (Berberis vulgaris L.) tiplerinde meyve ve çekirdeklerin biyokimyasal içeriklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çorum ilinin Alaca ilçesinde 2017-2018 yıllarında yürütülen bu araştırma, doğal olarak yetişen karamuk meyve ve çekirdeklerinde bazı biyokimyasalların miktarlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, iri meyveli ve verimli 20 karamuk tip belirlenmiş ve meyve örnekleri alınmıştır. Seçilen genotiplerin meyvelerinde fenolik bileşik, organik asit, A ve E vitamin miktarları; çekirdeklerinde ise toplam yağ (%) ve bazı yağ bileşenlerinin miktarları tespit edilmiştir. İncelenen genotiplerin fenolik asit miktarları, en yüksek ve en düşük olarak gallik asit 2.55-1.52 ppm, protokateşik asit 6.92-3.52 ppm, klorojenik asit 77.50-26.42 ppm, 4-Hydroxybenzoik asit 15.06-0.83 ppm, vanillik asit 12.15-6.22 ppm, şırıngaik asit 4.71-2.07 ppm olarak belirlenmiştir. Organik asit miktarlarının en yüksek ve en düşük olarak, okzalik asit 82.61-20.55 ppm, tartarik asit 195.10-110.26 ppm, malik asit 811.05-318.66 ppm, L-Askorbik asit 396.98-24.11 ppm, malonik asit 31.59-9.89 ppm, sitrik asit 997.27-578.66 ppm olarak tespit edilmiştir. Karamuk meyvelerinin en yüksek ve en düşük olarak A vitamini miktarı 3.02-0.22 IU/kg, E vitamini miktarı 776.86-39.19 IU/kg belirlenmiştir. Karamuk meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen yağ bileşenleri en yüksek ve en düşük miktarları ise, palmitik asit %19.32-10.83, linoleik asit %85.35-19.46, stearik asit %7.38-1.62, palmitoleik asit %10.56- 0.63, araşidic asit % 1.27-0.25, oleik asit %43.68-0.86, behenic asit %5.88-0.53, linolenik asit %1.62-0.10 tespit edilmiştir. Tiplerimizin çekirdeklerinden elde edilen toplam yağ miktarlarının en yüksek %9.66 en düşük %4.37 değerleri arasındadır. Yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak insan sağlığı açısından önemli olan fenolik ve organik asitler, vitaminlerce ve yağ bileşenleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu ortaya konmuştur. This research carried out in Alaca, district of Çorum, in 2017-2018 aimed to determine the amount of some biochemicals in naturally grown barberry fruits and seeds. In this study, 20 barberry genotypes, having big fruit and high yield were determined and fruit samples were taken from selected types. The amount of phenolic acid, organic acid, vitamin A and E in fruits of selected genotypes; total oil (%) and some oil components in seeds were determined.The phenolic acid amounts of the genotypes examined were the highest and lowest Gallik acid 2,549-1,520 ppm, protokateşik acid 6.92-3.52 ppm, klorojenik acid 77.50-26.42 ppm, 4-Hidroksibenzoik 15.06-0.83 ppm, Vanillik acid 12.15-6.21 ppm, syrglic acid 4.71-2.07 ppm. The highest and lowest organic acid contents were okzalik acid 82.61-20.55 ppm, Tartarik acid 195.10-110.26 ppm, Malik acid 811.05-318.66 ppm, L-Askorbik acid 396.98-24.11 ppm, Malonik acid 31.59-9.89 ppm, and Sitrik acid 997.27-578,66 ppm. The highest and lowest amounts of vitamin A in barberry were determined as 3.02-0.22 IU / kg, and the amount of vitamin E was 776.86-39.19 IU / kg. The highest and the lowest amounts of oil components obtained from the seeds of barberry fruits were palmitic acid 19.32-10.83%, linoleic acid 85.35-19.46%, stearic acid 7.38-1.62%, palmitoleic acid 10.56-0.63%, arachidic acid 1.27-0.25%, oleic acid 43.68-0.86%, behenic acid 5.88-0.53%, linolenic acid 1.62-0.10%. The highest amount of oil obtained from the kernels of our types is between 9.66% and 4.37%. Based on the results of our studies, it has been shown that phenolic and organic acids, which are important for human health, have a rich content in vitamins and fat components.
Collections