Kırıkkale şartlarında yem bezelyesi ve macar fiğinin tritikale ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Macar fiği (MF) ve yem bezelyesinin (YB) tritikale (T) ile karışımlarında verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla Kırıkkale ekolojik koşullarında 2017-2018 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Bitkiler yalın ve 4 farklı karışım halinde (baklagil:tahıl; 80:20, 70:30, 60:40 ve 50:50) ekilmiştir. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Hasat, yalın karışımlarda tahıllar baz alınarak, tahılların süt olum döneminde, baklagillerde ise alt baklaların oluştuğu dönemde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kuru ot verimi, protein verimi, ham protein oranı, Nispi Yem Değeri ile ADF, NDF, K, P, Ca ve Mg içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda kuru ot verimi 118.9 – 608.4 kg/da, ham protein oranı ise % 14.21-20.60 aralığında değişim göstermiştir. En yüksek protein verimi 87.15 kg/da ile yalın tritikale ve 71.28 kg/da ile % 70MF+30Tritikale, en düşük ise 23.38 kg/da ile yalın yem bezelyesi işleminde belirlenmiştir. Karışımların ADF, NDF, K, P, Ca ve Mg oranları sırasıyla % 25.17-34.33, % 40.50-59.16, % 1.500-1.736, % 0.349-0.403, % 0.390-1.289 ve % 0.122-0.289 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, Kırıkkale ekolojik koşullarında karışım işlemleri dikkate alındığında, ot verimi ve kalitesi bakımından en uygun karışımın % 70 macar fiği+30 tritikale oranının olduğu kanısına varılmıştır. This study was conducted to determine some yield and quality characteristics of Hungarian vetch (HV) and forage pea (FP) intercropping with triticale (T) in ecological condition of Kırıkkale during the 2017-2018 vegatation period. Plants were grown as monocrop and legumes + cereals mixtures with four different seeding rates (80:20, 70:30, 60:40 and 50:50% respectively). The experiment was arranged in randomized blocks design with three replications. The mixtures were harvested based on cereal that milk dough stage, while the sole legumes were harvested at exact shape formation period of seeds in the bottom pods. In the study, hay yield, crude protein yield, crude protein ratio, Relative Feed Value with ADF, NDF, Ca, P, K, Mg content were investigated. The hay yield and crude protein ratio ranged from 608.4 – 118.4 kg/da and 20.60 – 14.21 %, respectively. The highest protein yield were determined in sole triticale (87.15 kg/da) and 70HV+30T (71.28 kg/da), while the lowest was in sole forage pea (23.38 kg/da). ADF, NDF, K, P, Ca and Mg contents were ranged 25.17-34.33%, 40.50-59.16%, 1.500-1.736%, 0.349-0.403%, 0.390-1.289% and 0.122-0.289% of respectively. Considering the mixtures, the suitable mixtures in 70 Hungarian Wetch and 30 Triticale % can be recommended in terms of hay yield and quality in Kırıkkale ecological conditions.
Collections