Now showing items 101-120 of 250

    • Molla Musa el-Celali`nin Belagat ilmindeki metodu 

      Youssef, Avin (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-02-06)
      Bu çalışmada, Molla el-Celâlî'nin belâgat ilminde takip etmiş olduğu metot incelenmiştir. Tez, bir giriş üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında ilk dönem bilginleri ile son dönem bilginlerinin belâgat ...
    • Şehid-i sani 

      Bür, Süleyman (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-12-02)
      Bu tezde, X/XVI. Yüzyılda yaşamış olan ve mezhep olarak imamiye Şîasına bağlı olan Zeynüddin bin Nureddin el-Âmilî'in (965/1558) hayatı ve Şîa hadis usülü alanında yazılmış ilk eser olan el-bidaye fî ilmi'd-dirâye ...
    • Molla Abdullah Hasan El-Halîlî `Şerhu Avâmili`l-Cürcânî` adlı eserin inceleme ve edisyon kritiği 

      Aksoy, Hasan (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-12-17)
      Molla Abdullah Hasan el-Halîlî'nin yazmış olduğu `Şerhu Avâmili'l-Cürcânî`adlı eserin nahiv ilmine dair yazılmış önemli şerhlerden olup, konuları ele alış üslubu açısından farklı bir yere sahiptir. Telif edildiği ...
    • Tefsirler ışığında saf sûresinin tahlîli 

      Şahin, Sinan (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-02-13)
      Bu çalışma Saf sûresinin tefsirler ışığında tahlîlidir. Çalışma boyunca Kur'an ayetleri, hadis külliyatına dair eserler, rivayet tefsirleri ve nüzul dönemine yakın tarihî kaynaklar referans alındı. Ayrıca, dirayet ...
    • Cahız`ın bilgiye yaklaşımı 

      Kumurbay, Eshat (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-11-29)
      Allah'ın bilgisiyle, yaratılmış olan insan bilgisi aynı değildir. Cahız'a göre insanın bilgisi var olanı kapsarken Allah'ın bilgisi var olmayanı da kapsamaktadır. Cahız'a göre bilgi varlık olarak değil ...
    • Sosyal bir problem olarak dilenciliğe Kur`ân`ın bakışı 

      Selvi, Feyzullah (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-12-04)
      İslâm Medeniyetimizde Müslümanların, Hz. Peygamberin (asv) `Veren el, alan elden üstündür.` hadisini sosyal hayatta ilke kabul edip kendisine el açan kimsenin elini boş bırakmadığı her kesin malumudur. İslâm'ın sosyal ...
    • Kurân`a göre imânî duyarlılığın boyutları 

      İçtüzer, Nurettin (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-11-29)
      Varlık içinde önemli bir yeri olan insanın bu önemi Yaratıcısını kabul ve tasdik demek olan imanladır. Bu itibarla iman, Allah-u Teâlâ'nın insandan istediği en önemli ve olumlu cevaptır. İman, insanın kendini, amel ...
    • Mehâmilî ve Emâlî`si 

      Akinci, Sabih (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-12-17)
      Çalışmanın başında öncelikle `imlâ` kelimesinin üzerinde duruldu. Bu kelimenin, lügat ve ıstılahî manaları izah edildi. `İmlâ` kelimesini açıkladıktan sonra, `Emâlî` türü eserlerin meydana geliş şekilleri ele alındı. Bu ...
    • Aile içi eğitimde peygamberî metodoloji 

      Çetin, Halil İbrahim (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-01-21)
      Yaratıcının arzusu doğrultusunda bir yaşam biçimi oluşturmak, iman eden etmeyen herkesin menfaatinedir. Günümüzde evrensel ahlak ilkeleri olarak benimsenen kuralları İslam ümmeti, Hz. Peygamber'den beri kurdukları ...
    • Amerikan Yahudiliğinin karakteristik özellikleri 

      İba, Murat (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-10-22)
      Murat İBA tarafından yazılan bu tezin ana başlığı `Amerikan Yahudiliğinin Karakteristik Özellikleri` olarak belirlenmiştir. Tezimiz üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; Amerikan Yahudiliğine geçmeden önce ...
    • Kur`an perspektifinde haset 

      Bilir, Nevzat (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020-11-19)
      Allah, insanı birçok güzel hasletlerle süslemiş, yüce ve üstün duygularla bezemiştir. Aynı zamanda bir imtihan vesilesi olarak hırs, kin, nefret, haset gibi duygulara da yatkın kılmıştır. İnsan, bu şekilde güzel ve iyi ...
    • Glutensiz tulumba tatlısı üretimi üzerine bir araştırma 

      Bulut, Birgül (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Halkımız tarafından sevilerek tüketilen tulumba tatlısı, içerdiği gluten proteini nedeniyle çölyak hastaları tarafından tüketilememektedir. Bu hastaların diyeti açısından, tüketebilecekleri alternatif farklı glutensiz ...
    • Iğdır Ovası kıraç koşullarında farklı azot dozları ve sıra üzeri mesafelerinin aspir (carthamus tinctorius l.)in verim ve verim unsurları üzerine etkisi 

      Akiş, Recep (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZETY. Lisans TeziIĞDIR OVASI KIRAÇ KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI VE SIRA ÜZERİ MESAFELERİNİN ASPİR (Carthamus tinctorius L.)?İN VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİRecep AKIŞIğdır ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla ...
    • Farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi 

      Yildiz, Talip (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalışma, farklı azot dozlarının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
    • Farklı tekstüre sahip topraklarda erozyon oluşumuna toprak düzenleyicilerin etkisi 

      Acar, Ferdi (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu projede Aras havzasına ait eğimli arazilerden erozyona duyarlı dört farklı tekstür sınıfına ait toprak örneği su ile doygun hale getirilerek %6, 9 ve 15 eğim altında kontrol; 2,5 ve 5 kg/ha PAM uygulanarak 100 mm sa-1 ...
    • Iğdır ekolojik koşullarında yetişen ebu cehil(calligonum polygonoides l. ssp. comosum (l`hér.) ) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi 

      Oktay, Gülter (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Çalışma, Iğdır ekolojik koşullarında yetişen Ebu Cehil (Calligonum polygonoides L. ssp. comosum (L'Hér.)) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. ...
    • Iğdır ekolojik şartlarına uygun silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin belirlenmesi 

      Kabakci, Süleyman (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu araştırma, Iğdır ilinde silaj amacıyla yetiştirilebilecek mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2013 yılı vejetasyon döneminde yapılmıştır. Çalışmada bitki materyali olarak C 955, Sakarya F1, Dako 626, Cadiz, Borja, ...
    • Farklı un pasajlarının ekmeklik kalitesini belirlemede çözücü tutma kapasitesi ve renk değerlerinin kullanımı 

      Iğdir, Berrak (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Üretilen un kalitesinde belirli bir standardizasyonun sağlanabilmesi için pasajların özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu araştırmada, farklı un pasajlarından paçal yapılırken pratik ve ekonomik olan çözücü ...
    • Kars ilinde farklı rakıma sahip meralarda verim ve botanik kompozisyonun değişimi 

      Demirkiran, Sedat (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Araştırma 2013 yılında, Kars İli Merkez ve Digor İlçelerinde 1750 m (I. Kesim), 2000 (II. Kesim) ve 2250 m (III. Kesim) rakımda yer alan üç farklı mera alanında, yükseklik farkının verim ve botanik kompozisyona etkilerini ...
    • Iğdır Ovası sulu koşullarında bazı ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim performanslarının belirlenmesi 

      Deviren, Raziye (IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalışma, Iğdır Ovası sulu koşullarına uygun ayçiçeği çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarımsal üretim alanında, tesadüf blokları deneme desenine ...