FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 1142
-
Koyun, inek ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinin depolama süresince fizikokimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal açıdan değerlendirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinde depolama süresince bazı özelliklerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, peynir örneklerinde depolamanın 0., 30., 90., 150. ve 180. ... -
Trakya`da tarımsal yapı, üretim ve başlıca ürünlerde verimlilik analizleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmanın amacı; Trakya'da (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) tarımsal yapıyı ve ürün desenini belirlemektir. Bölgede öne çıkan ürünlerde (çeltik, buğday ve ayçiçeği) üretim potansiyelini tespit etmek ve bu ürünlerin ... -
Bağlarda kurşuni küf hastalığı etmeni (Botrytis cinerea pers ex. fr.)`nin kullanılan fungisitlere karşı duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi ve kimyasal mücadelesi üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-22)Trakya Bölgesi 'nden 2004 ve 2005 yıllarında hasat döneminde şaraplık ve sofralık üzümlerden izole edilen Botrytis cinerea Pers Ex. Fr. izolatlarının dicarboximide (procymidone), anilinopyrimidine (cyprodinil, ... -
Tekirdağ ilinde tüketicilerin makarnaya karşı tutum ve davranışlarının analizi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalısmada amaç, makarna tüketicilerinin tutumları ve satın alma kararlarınıetkileyen unsurların belirlenmesidir.Arastırmanın materyalini birincil ve ikincil veriler olusturmaktadır. Tekirdağilinde 385 hane halkıyla yüz ... -
Türkiye`deki pirinç piyasasının işleyişi ve sorunları üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Türkiye'deki pirinç sanayi üretici, sanayici ve tüketici düzeyindeki sorunlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte pirinçte özellikle 1990'lı yıllardan sonra artan ithalatı önlemek ve ... -
Gıdalara katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastırmanın amacı, alkolsüz aromalı içeceklere, yenilebilir buzlara ve sekerlemelererenk vermek için katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların varlıgı ve miktarının HPLC(High Pressure Liquid Chrpmatography) ile ... -
Tekirdağ ili soğan üretim alanlarında görülen dip çürüklüğü hastalığı yönünden toprak fungistasisinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalısmada Fusarium oxysporum Schlechtend.: Fr. f. sp. cepae (H. N. Hans. )W. C. Snyder H. N. Hans tarafından olusturulan soganda dip çürüklügü hastalıgınınbaskı altına alınmasında toprak fungistasisinin etkisini belirlemek ... -
İstanbul Bahçeşehir örneğinde odunsu bitki kullanımının peyzaj mimarlığı ilkeleri çerçevesinde irdelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tüm bitkiler yaşarlar, büyürler ve değişirler. Bu özellik bitkileri diğer tasarım araçlarından farklı kılan özelliktir. Bitkilerin doğal şekillenmelerini ve büyüme süreçlerini anlamak hortikültürel açıdan gerekli olduğu ... -
Tekirdağ koşullarında sulamanın razakı ve semillon üzüm çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastırma, Tekirdag kosullarında 2004?2006 yıllarında Razakı ve Semillon üzümçesitlerinde damla sulama yöntemi kullanılarak, farklı sulama programları altında asmanınverim, kalite ve su tüketiminin belirlenmesi amacıyla ... -
Trifluralin ve fluorochloridone içerikli herbisitlerin iki farklı büyük toprak grubunda buğday ve ayçiçeği bitkilerinin çimlenme yüzdeleri üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu deneme, Tekirdag il sınırları içinde yogunluk arz eden Alüviyal veKahverengi Orman topraklarında agılıklı olarak tarımı yapılan bugday (Flamura 85,Pehlivan) ve ayçiçegi (Sanay, Pioner 42-23) bitkilerin yetistirilmesi ... -
Türkiye bal arılarının mtDNA ve bazı morfolojik özellikleri bakımından karşılaştırılmasına yönelik bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalısmada A. m. anatoliaca, A. m. meda, A. m. caucasica ve A. m. carnica ırklarını temsileden 55 farklı yerlesimden bal arısı örnekleri 12 morfolojik karaktere göre morfometrikyöntem ve mtDNA'nın iki gen bölgesi ... -
Türkiyede uygulanan tarımsal ilaç politikalarının çiftçi gelirleri üzerine etkisi: Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesi örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkemizde hastalık, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanan tarımsal mücadelenin enönemlilerinden biri kimyasal mücadeledir, bununla birlikte kimyasal mücadeleye ilave olarakkültürel, mekanik, yasal, biyolojik, genetik, ... -
Kaplamalı ürünlerde (nuget, schnitzel, cordon bleu) raf ömrü boyunca mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özelliklerin incelenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastırmada modifiye atmosferde paketlenen, 2±2 °C'de muhafaza edilen; 2farklı formülasyonda, koruyuculu ve koruyucu ilave edilmeden hazırlanan nuget,schnitzel ve cordon bleu kaplamalı ürünlerinde; raf ömrü boyunca ... -
Türkiye`de ve Avrupa Birliği ülkelerinde risk yönetimi ve tarım sigortalarının AB`ne uyumu açısından değerlendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezin amacı, risk yönetimi açısından tarım sigortalarının önemi ve gereğini vurgulamak, ülkemiz tarım kesiminde mevcut sigorta uygulamalarını ve yeni Tarım Sigortaları Yasasının tarım sigortalarının geli?imine etkisini ... -
Metiyonin düzeyinin damızlık yumurtacı tavuklarda kannibalizm ve yumurta kalitesi üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kannibalizm, yumurta tavuklarının birbirlerini gagaladıkları ve tüyleriniyoldukları bir davranış şekli olup, tavukçuluk endüstrisinin temel problemlerindenbiridir. Kannibalizme neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bazı ... -
Yıldız (Istranca) dağları ve çevresindeki floradan sürdürülebilir kırsal kalkınma ve ekoturizm amacıyla yararlanma olanakları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)?stanbul ili Trakya bölgesini sosyo-ekonomik açıdan önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle hafta sonları ve yaz aylarında deniz ve dinlence amacıyla Trakya bölgesi sıkça ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretler Yıldız dağları ... -
Çeltik işleme fabrikasındaki işlem akışı ve enerji sarfiyatı
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastırma 2006?2007 yıllarında Edirne-Uzunköprü' de modern bir çeltik islemefabrikasında yürütülmüstür. Arastırmanın amacı; çeltik isleme fabrikasında islem akısıetkileyen faktörleri saptamaktır. Depodan alınan ... -
Cimatron programı ile tarım araçlarının rot ve rotil tasarımı
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gelisen teknolojiler nedeniyle hız limitleri artan, daha konforlu ve güvenilir kullanımolanakları saglayan tasıtların en dikkat edilmesi gereken parçaları teker baglantı ve yönlendirmesistemleridir. Bu sistemler araçlarda, ... -
Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gıda denetimi, gıdaların üretimi, ilenmesi ve daıtımı konusundaki gelimelerve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan ekilde önem kazananbir konu olmutur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, ... -
Tekirdağ ilinde satışa sunulan kuru incirlerde aflatoksin varlığı
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada Tekirdağ ilinde satışa sunulan toplamda 45 kuru incirörneğindeki aflatoksin miktarları HPLC yöntemi ile incelenmiştir. Örneklerin sadece4'ünde tespit edilebilir düzeyde aflatoksin belirlenmiş olup, diğer ...