Tekirdağ koşullarında sulamanın razakı ve semillon üzüm çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu arastırma, Tekirdag kosullarında 2004?2006 yıllarında Razakı ve Semillon üzümçesitlerinde damla sulama yöntemi kullanılarak, farklı sulama programları altında asmanınverim, kalite ve su tüketiminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüstür. Bu amaçla, konular,vejetasyon baslangıcı öncesi 180 cm'lik toprak derinligini tarla kapasitesine çıkaracakbiçimde sulama suyu uygulanması (kıs sulaması), etkili kök derinligindeki (0-90 cm)kullanılabilir suyun %30, %50, %70' inin tüketildigi dönemlerde sulama uygulamaları ilesusuz (sahit) olarak belirlenen bes farklı sulama konusu seçilmistir. Böylece, farklı sulamaprogramları altında asmanın vejetatif gelisme, verim ve kalite unsurları belirlenmeyeçalısılmıstır.Sonuçta, Razakı üzüm çesidinde yıllar ortalaması dikkate alındıgında mevsimlik bitkisu tüketimi sulanmayan konuda 288,6 mm ile en düsük, etkili kök derinligindeki kullanılabilirsu tutma kapasitesinin yaklasık % 30'u tüketildiginde sulama yapılan konuda ise 527,2 mmile en yüksek olmustur. Anılan degerler Semillon çesidinde ise sırasıyla 264,6 mm ve 509,8mm olarak belirlenmistir. Sulama programlarının büyüme, verim ve ürün kalitesi üzerindekietkileri birlikte degerlendirildiginde; sofralık çesit olan Razakıda kök derinligindekikullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklasık % 50'si tüketildiginde sulamaya baslanması,saraplık çesit olan Semillon da ise kullanılabilir su tutma kapasitesinin yaklasık % 70'itüketildiginde sulamaya baslanması önerilebilir. Bu degerlere göre, Razakı çesidindemevsimlik toplam 6?7 sulama, Semillon çesidinde ise 2?3 sulamanın yeterli olacagısöylenebilir.Anahtar Kelimeler: Asma, saraplık ve sofralık üzüm, su tüketimi, sulama programı, damlasulama, verim ve kalite This study was conducted in 2004-2006 under Tekirdag conditions to evaluate yield,fruit quality and evapotranspiration of Razaki and Semillion grape cultivars under differentirrigation scheduling using drip irrigation. For this aim, 5 treatments were studied, namely,winter irrigation to increase existing moisture in 180 cm soil depth to field capacity beforevegetation, irrigation when % 30, % 40, % 50 of available water holding capacity in effectiveroot depth was consumed and no irrigation. The effects of irrigation on vine growth, yield andquality were examined.According to the mean results of two years, minimum seasonal evapotranspiration (ET) forRazaki was observed as 288,6 mm in no irrigation treatment while the maximum ET of 527.2mm was obtained in the treatment which was irrigated when 30% of the available waterholding capacity was consumed. These values were 264,6 and 509,2 mm, for Semillionrespectively. When high yield and fruit quality parameters were considered together,irrigation should be scheduled due to the fraction of 50 % for Razaki and 70 % for Semillionvarieties. For these applications, seasonal irrigation number of 6-7 for Razaki and 2-3 forSemillion should be enough.Keywords :Vitis vinifera L., wine and table grape, evapotranspiration, irrigation programme,drip irrigation, yield and quality
Collections