NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 1292
-
Trakya bölgesinde üretilen sığır süt karma yemlerinde aflatoksin B1 (AFB1) düzeylerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Trakya Bölgesi'nde üretilen sığır süt yemlerinin, HPLC kullanılarak Aflatoksin B1 (AFB1) düzeyleri belirlenerek, sonuçlar Yem Kanunu ile karşılaştırılmıştır. AFB1 seviyelerinin belirlenmesi için 8 ayrı ... -
Hazır beton tesisinde en uygun nitelik denetim düzeyinin mevsimsel değişiminin incelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada değişik mevsimlerde hazır beton dayanım deney sonuçlarından ilgili tesislerdeki dayanım spesifikasyon sınırları, nitelik denetim düzeyleri ölçüsü olarak dayanımların standard sapmaları, muhasebe kayıtlarından ... -
Elazığ ili için entegre atık yönetimi oluşturulması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de özellikle büyük yerleşim birimlerinde insanların karşılaştığı en büyük çevre sorunlarından biri de katı atıklardır.Elazığ'da günde yaklaşık 375 ton evsel nitelikli katı atık ... -
Türkiye`de dış ticarette uygulanan finansman teknikleri ve tarıma dayalı sanayiler açısından değerlendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'nin dış ticaretinin rekabet gücü, üretim koşulları ve finansman olanaklarının gelişmesine bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, dış ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinin, Türkiye'nin tarım ve tarıma ... -
Taze kaşar peyniri üretiminde HACCP güvenlik sisteminin kurulması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada taze kaşar peyniri üretiminde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla HACCP sistemi kurulmaya çalışılmıştır.Çalışmada metot olarak HACCP sisteminin temel prensipleri ve taze kaşar peyniri üretim yöntemi baz ... -
Tekirdağ ve Çorum illerinde üretilen buğday ve çavdar unlarında aflatoksin miktarlarının belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada farklı iklim özelliklerindeki illerimizden Çorum ve Tekirdağ'da, üretilen ve satışa sunulan tam buğday unu, ekmeklik un ve çavdar unu örneklerinde küf gelişimi ve aflatoksin oluşumu ile ilgili incelemeler ... -
Türkiye`de buğdayda uygulanan tarım politikalarının üreticiler ve tüketiciler üzerindeki etkileri: Trakya bölgesi örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Üretimi yapılan tahıllar içinde en büyük paya sahip olan buğday, Türkiye için önemli bir tarım ürünüdür. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de buğdayda uygulanan tarım politikalarını değerlendirerek, uygulanan politikalar ... -
Edirne yöresindeki bazı agrega ve taş ocakları malzemelerinin beton ve beton-asfalt üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Edirne yöresinde bulunan agrega ve taşocakları malzemelerinin beton ve beton-asfalt malzemesi üretiminde kullanılabilirliklerinin araştırması yapılmıştır. Ocaklardan alınan numuneler üzerinde standartların ... -
İstanbul Pirinççi Köyü dolgu mera alanlarının botanik kompozisyonları ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2006-2007 yılları arasında İstanbul İli Eyüp İlçesi Pirinççi köyü doğal merasının moloz dökülen ve topraklarının çeşitli amaçlarla yok edilen 196 ha alanda yürütülmüştür. Bu araştırmada; Buğdaygil verimi, ... -
Uluslararası piyasada fındığın Türkiye ekonomisine katkısı ve sorunları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ekonomik bir faaliyetin başarısı kaliteli ürün üretimi, değerlendirme ve pazarlama zinciri nihayetinde üreticiyi tatmin edecek bir fiyatın oluşması ile mümkündür. Bu durum aynı zamanda faaliyetin sürekliliği ve gelişmesi ... -
Balıkesir ili iklim koşullarına uygun sera modellerinin oluşturulması ve ısıtma-soğutma yükünün belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Seralar bitkilerin yetişme periyodunda istedikleri iklim şartlarını optimum düzeyde sağlayan kontrollü yetiştirme ortamlarıdır.Soğuk gün ve gecelerde bitkilerin istediği sıcaklık değerlerine ulaşa bilmesi için seraların ... -
Tohum temizleme ve sınıflandırma makinalarında enerji tüketimlerinin maliyet üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)21. Yüzyılın gelişmiş ülkelerindeki teknolojik ilerlemeler beraberinde tarımsal üretimdeki gelişmeleri de getirmiştir. Gelişme gösteren tarımsal üretimde verimliliği artırmak etkin enerji kullanımını gerektirmektedir. Tüm ... -
Antalya ili Topallı Köyü`nün sosyo-ekonomik yapısının incelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmalar ışığında, 414 haneden oluşan Antalya İli Merkez İlçesi Topallı Köyünde 275 hanenin tarımsal üretim yaptığı saptanmıştır. Bu işletmelerden 63'üne (%22,9 anket uygulanmıştır.Elde edilen bulgulara göre ... -
Tahıl ekim makineleri imalatında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin karakteristik özelliklerinin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde Tarım makinelerinin bazı malzemelerinin standartlara uygun olarak üretilmediği görülmüştür. Bu malzemelerin standartlara uygun üretildiği takdirde getireceği avantajların belirlenmesi gerekmektedir.Bu çalışmada ... -
Tekirdağ köftesi üretiminde farklı gam kullanımının kalite özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada farklı gam kombinasyonlarının Tekirdağ Köftesinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir.Tekirdağ köftesi formülasyonunda ksantan gam, guar gam, karragenan gam ve ... -
Çeltiğin farklı yöntemlerle kurutulmasında bazı kurutma parametrelerinin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, çeltik kurutmada kullanılan yöntemler belirlenerek iki çeltik çeşidi için incelenmiştir. Kurutma yöntemleri olarak; güneş altında kurutma, gölgede kurutma ve bölgede yoğun olarak kullanımı mevcut olan depo ... -
İstanbul ilinde tüketime sunulan kırmızıbiberlerin bazı patojenler, kimyasal ve toksikolojik maddeler yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, İstanbul İlinde baharat paketleyen ve son tüketiciye ulaştıran büyük ölçekli 5 işletmeden bir yıl boyunca her ay alınan kırmızıbiber örnekleri Aflatoksin B1, toplam Aflatoksin, Sudan 1 ve Sudan 4 boyaları ... -
Bitkisel ekstrakt kullanımının Tekirdağ köftesinin mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Baharatların antimikrobiyel etkileri tarih öncesi toplumlardan beridir bilinip kullanılmaktadır. Son yüzyılda baharatın lezzet verici bakterisidal fungustatik antimikrobiyal etkileri için farklı kullanımları üzerine bir ... -
Türkiye`deki tarım sektörünün sosyal güvenlik sorunlarına Avrupa Birliği ile uyum ekseninde çözüm önerileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tezin amacı Türkiye'deki tarım çalışanlarının sosyal güvenlik sorunlarını belirlemek ve Avrupa birliği ile uyumlaştırma sürecinde karşılaştırmalar yaparak var olan duruma çözüm önerileri getirmektir. Bu çalışmada Türk ... -
Marmara bölgesinde yetiştirilen silajlık (Sorgum bicolar moeneh) ve tane sorgum (Sorgum vulgare L.) genotiplerinin verim, tarımsal karakterler ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen silajlık ve tane sorgum genotiplerinin verim, tarımsal karakterler ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma 2005-2007 yılları arasında yürütülmüştür. ...