Trakya bölgesinde üretilen sığır süt karma yemlerinde aflatoksin B1 (AFB1) düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Trakya Bölgesi'nde üretilen sığır süt yemlerinin, HPLC kullanılarak Aflatoksin B1 (AFB1) düzeyleri belirlenerek, sonuçlar Yem Kanunu ile karşılaştırılmıştır. AFB1 seviyelerinin belirlenmesi için 8 ayrı fabrikadan iki sezonda (Haziran, Temmuz, Ağustos- Aralık, Ocak, Şubat) 104 adet yem örneği toplanmıştır. Aralık, Ocak, Şubat dönemindeki iki yem örneğinde (5,19 ve 7,83 µg kg) Yem Kanunu tarafından belirlenen seviyenin (5 µg/kg) üzerinde değerler tespit edilmiştir. Çalışmada mevsimler arasındaki farklılıklar P<0,01 seviyesinde önemli bulunmuştur. Sonuç olarak toplanan yem örneklerinin %98,08 `zinde Yem Kanunu tarafından belirtilen sınır değerleri aşmadığı tespit edilmiştir. In this study, AFB1 levels of mixed dairy cattle feed produced in Trakya Region were determined by HPLC and the results were compared with the AFB1 limit values accepted by Turkish Aliment Codex. For determination 104 feed samples are collected from 8 factories in two different seasons (June-July-August; December-January-February). Two samples (5.19 and 7.83 µg/kg) collected in December, January, February season exceeded the tolerance limit value (5 µg/kg) accepted by Turkish Ailment Codex. In this study seasonal variations estimated statistically significant by the level of p<0,01. As a result, AFB1 levels in 98.08 % of the samples did not exceed the tolerance limit established by Turkish Aliment Codex.
Collections