Browsing NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ by Issue Date
Now showing items 1-20 of 1292
-
İşletme koşullarında kullanılan bazı yemlerin besin madde kompozisyonu ve mikrobiyolojik özellikleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma içerisinde işletme koşullarında süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan yem çeşitlerinin saklama koşulları içerisinde uğradığı bozulma ve besin madde kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla özel ... -
Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde tane fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada 12 sofralık üzüm çeşidinin tanelerinin fiziksel özelliklerini belirleyebilmek ve çeşitler arasında fiziksel farklılıkları ortaya koymak amacıyla 5 farklı ölçüm kriteri esas alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. ... -
Güneydoğu Marmara bölgesinde yumuşak çekirdekli meyve üretim alanlarında bazı virüs hastalıklarının saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Güneydoğu Marmara Bölgesi'nde yumuşak çekirdekli meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı 4 il ve 11 ilçede gerçekleştirilmiştir. Çalışma elma, armut ve ayva yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Bursa ... -
Durultma yardımcı maddelerinin üzüm suyu kalitesi üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada farklı kombinasyonda durultma yardımcı maddeleri ile yapılan durultma işleminin Kalecik Karası ve Yapıncak çeşitlerinden elde edilen üzüm sularının fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine olan etkileri ... -
Tarım sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde bilgi, tutum ve algı düzeyleri: Tekirdağ Süleymanpaşa örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği kavramının önemi giderek artmaktadır. Türkiye'de 2013 yılında yürürlüğe giren `6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu` gereğince yaşanan iş kazalarının ve iş ... -
Kırklareli izole bölgesinde yaşayan Trakya Arısı (Apis mellifera carnica) kolonilerinden elde edilen balların kalite özelliklerinin belirlenmesi.
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırklareli il sınırlarında 2010 yılında 30 km çapındaki bir alan izole bölge ilan edilerek, yaklaşık 10000 koloni Trakya Arısı (Apis mellifera carnica) koruma altına ... -
Üniversal tip çamaşır makinesi yıkama motoru üretimindeki mekanik hataların titreşim üzerindeki etkilerinin incelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu deneysel çalışmada çamaşır makinalarında kullanılan üniversal tip fırçalı elektrik motorunun(4 nokta bağlantılı fırçalı model) üretim süreci sırasında oluşan mekanik-tolerans hatalarının titreşim parametreleri üzerindeki ... -
Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gıda denetimi, gıdaların üretimi, ilenmesi ve daıtımı konusundaki gelimelerve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan ekilde önem kazananbir konu olmutur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, ... -
Tekirdağ ilinde tahıl üretim alanlarındaki yabancı otlarda görülen virüslerin saptanması üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma Trakya Bölgesi'nin Tekirdağ ili'nde tahıl üretiminin yoğun olarak yapıldığı 9 ilçe ve bu ilçelere bağlı 30 yerleşim biriminde gerçekleştirilmiştir. 2008 yılında Tekirdağ ili tahıl üretim alanlarındaki ... -
Tekirdağ ilindeki çevre sorunlarının analizi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'deki endüstrileşme hareketleri incelendiğinde; çevresel özelliklerin dikkate alınmadığı, yerleşim alanlarının ve tarımsal toprakların çevre sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı ve sürdürülebilir kalkınma ... -
Kentsel açık alanların fiziksel engelliler tarafından kullanım imkanlarının değerlendirilmesi; Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi'nin bazı mahallelerindeki kentsel açık alanların fiziksel engelli bireyler tarafından kullanım imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam ondört mahalle ... -
Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma ile inokulant hazırlama süresi ve dozunun mısır silajının fermantasyon gelişimi üzerine etkilerinin laboratuar koşularında saptanması amacı ile düzenlenmiştir Mısır, hamur olum döneminde hasat edilmiştir. ... -
Edirne ilinde bulunan asit karakterli toprakların bitki besin elementleri ve bazı ağır metal içeriklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, asit karakterli topraklarda yapılan tarımsal üretimde, bitkilerin besin elementlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlamaktır.Araştırma sonuçlarına göre toprak öreklerinin pH değeri 4.29-6.02, tuz ... -
Organik meyve ve sebze sektörünün Türkiye`deki mevcut durumu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Organik tarımın bir kolu olan organik meyve ve sebzecilik, ülkemizde henüz kısa sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Buna rağmen gerek üretim alanı ve miktarı, gerekse dış satım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, ... -
Ticari yaş mayaların raf ömürleri süresince performanslarının değişimi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, piyasadaki ticari yaş mayaların (Saccharomyces cerevisiae) raf ömürleri süresince duyusal, mikrobiyolojik, fizikokimyasal özellikleri ve fermentasyon aktivitelerinin araştırılarak hamurun reolojik özellikleri ... -
Toprak sıkışması ve nemin ısı iletimine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; toprak sıkışıklığı ve toprak neminin ısı iletkenliğine olan etkisihem laboratuar hem de arazi koşullarında araştırılmıştır. Laboratuarda; %20.50,%16.60, %12.10 ve %9.0 nem düzeyinde farklı hacim ağırlığındaki ... -
Tekirdağ ilinde kanola tarımı yapılan toprakların besin elementi durumu üzerinde bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmanın amacı, Tekirdağ'ın İlçe ve Köylerinde kanola üretimi yapılan alanlarda bitki analizi ve toprak analizi yapılarak bu alanların besin elementi kapsamlarını belirlemektir. Bitki örnekleri Nisan ayında ve ... -
Leno dokuma kumaşların yapısal değişkenleri ile fiziksel özellikleri arasındaki ilişkinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, kullanım alanı her geçen gün daha da artan leno dokuma kumaş teknikleri ve performans özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla üç farklı leno/düz çözgü yoğunluğunda, farklı atlamalara sahip iki tip örgüde, leno ... -
Katı atık depolama sahalarında peyzaj onarım süreci: Edirne ili örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Dünya üzerindeki nüfus artışına paralel olarak gelişen endüstri ve teknoloji etkinlikleri toplumsal fayda oluşturmakta ancak çeşitli çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir.Günümüzde hava ve su kirliliğinden sonra ... -
Bazı bitki ekstraktlarının mısır ve buğday danelerinde farklı depolama şartlarında aflatoksin üreten küfler üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada bazı bitki ekstraktlarının (kekik, biberiye, defne), mısır ve buğday danelerinde aflatoksin üreten küfler üzerindeki antifungal etkileri farklı depolama şartlarında araştırılmıştır. Baharatların esansiyel ...