NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 1292
-
Sakarya ve Eskişehir lokasyonlarında yetiştirilen bazı kuru fasulye çeşitlerinin kalite özellikleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastirma 2005?2006 yillarinda, Sakarya ve Eskisehir lokasyonlarindaönemli kuru fasulye çesitlerimizin kalite özelliklerinin ve bazi besin elementlerininanaliz edilerek, lokasyon farkliliklarinin kalite üzerine etkilerinin ... -
Bağlarda kurşuni küf hastalığı etmeni (Botrytis cinerea Pers Ex. Fr.)`nin kullanılan fungisitlere karşı duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi ve kimyasal mücadelesi üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Trakya Bölgesi 'nden 2004 ve 2005 yıllarında hasat döneminde saraplık vesofralık üzümlerden izole edilen Botrytis cinerea Pers Ex. Fr. izolatlarınındicarboximide (procymidone), anilinopyrimidine (cyprodinil, ... -
Palm yağının etlik piliç yemlerinde kullanımının performans ve karkas parametrelerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Anahtar kelimeler: palm yagı, soya yagı, doymus yag asitleri, doymamıs yag asitleri, etlikpiliç.Bu arastırmada etlik piliç yemlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan bitkiselkaynaklı bir yag olan soya yagı ile ... -
Trakya bölgesinde mevcut süt boru hatlı sağım makinelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sağımda süt verimini yüksek tutabilmek için üreticilerin iyi bir sağım teknolojisine sahip olmaları. ve sağım makinesini etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.Bu çalışmada, Trakya Bölgesi'nde kullanılan süt ... -
Buğday hasılı silajında enzim+mikrobiyal inokulant kullanımının silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma silaj katkı maddesi olarak kullanılan laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının, farklı dönemlerde hasat edilerek yapılan buğday (Triticum aestivum L.) silajlarının fermantasyon, ham besin maddeleri, hücre ... -
Düşük sıcaklıklarda depolanan cadra (Ephestia) cautella Walk (Lep., Pyralidae) yumurtaları üzerinde yetiştirilen Trichogramma cacoeciae Marchal, T. Brassicae bezdenko ve T. Evanescens westwood`un (Hym., trichogrammatidae) bazı biyolojik özellikleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada C. cautella yumurtalarının +4 °C ve +8 °C sıcaklıkta farklı sürelerde depolanabilirliği ve depolanan bu yumurtalar üzerinde yetiştirilen T. cacoeciae Marchal, T. brassicae Bezdenko ve T. evanescens Westwood'un ... -
Laboratuvar koşullarında sıcaklık ve besinin armut kaplanı Stephanitis pyri (Fabricius) (Heteroptera:Tingidae)`ye etkileri üzerinde araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sıcaklığın ve bazı konukçu bitkilerin S. pyri üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla, 2006 yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma laboratuvarlarında bir çalışma yürütülmüştür. Sıcaklıkla ilgili ... -
Silajlık olarak kullanılabilecek ikinci ürün bazı yem bitkisi türlerinin morfolojik özellikleri ve ot verimi üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu arastırma 2003 ve 2004 yılları ikinci ürün yetistirme döneminde Edirne ilindeTrakya Tarımsal Arastırma Enstitüsü deneme alanında Tesadüf Blokları denemedesenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmustur. Arastırmada; silaj ... -
Yörükler Köyü doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerinde bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2007 yılında Hayrabolu ilçesi Yörükler köyü doğal merasında vejetasyonunu oluşturan türlerin teşhisi, vejetasyon ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyonu, bitki türlerinin ... -
Kırklareli-Vize ilçesi toprak ve su kaynaklarının belirlenmesi ve yönetim planlaması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüz koşullarında her geçen gün önemi artmakta olan toprak ve su kaynaklarının, bu araştırma ile yöresel bazda, Kırklareli ili Vize ilçesi için bir durum tespitinde bulunarak, mevcut toprak ve su kaynaklarının geleceğe ... -
Kumbağ (Tekirdağ) ormanı topraklarının profil özellikleri ve sınıflandırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Kumbağ (Tekirdağ) yöresi orman topraklarının fiziksel, kimyasal özelliklerinin belirlenerek toprak taksonomisine göre sınıflandırılması ayrıca toprakların erozyon özellikleri ve topraktaki bitki besin elementi ... -
Kendilenmiş mısır hatlarının morfolojik ve elektroforetik karakterizasyonu
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Namık kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde elde edilen kendilenmiş hatlar materyal olarak kullanılmıştır.Denemede kullanılan 50 kendilenmiş mısır hattında çeşitli morfolojik karakterler ... -
Tekirdağ ilinde faaliyette bulunan çeşitli gıda sanayi işletmelerinin ekonomik yapıları ve karşılaştırmalı finansal analizleri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Girişimciler tarafından kurulan tüm ticari işletmelerin temel amacı kâr elde etmektir. Kazanç elde edildiği sürece firmalar hayatlarını ve faaliyetlerini sürdürebilmektedirler. İşletmelerin ilk kurulma aşamasından, gelişip, ... -
Damla sulamada dairesel kesitli boruların farklı damlatıcı aralığına göre uzatma mesafelerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, ülkemizde yaygın olarak kullanılan in-line damlatıcıya sahip dairesel kesitli, damla sulama borusundaki en uygun lateral uzunluklarının belirlenmesi amacıyla, içine geçik labirent kanallı 20, 25, 33, 40 ve ... -
Kışlık ve yazlık ekimin aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisinin verimi ve bitkisel özelliklerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2006-2007 yıllarında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. On dört aspir çeşit ve hatları iki farklı ekim zamanında ekilerek, yazlık ve kışlık ekimin ... -
Trakya bölgesindeki çeltik kurutma tesislerinde aşırı kurutma probleminin kalite ve ekonomik açıdan etkilerinin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, öncelikle Trakya Bölgesinde oldukça yaygın olarak kullanılmakta olan çekilir depo tipi kurutma tesislerinin genel durumu incelenmiştir. Araştırma kapsamında, bölgede en çok tercih edilen kurutuculardan 4 ... -
Soğuk cam serada, farklı inorganik ve organik maddeler karıştırılmış cibrelerde yetiştirilen kıvırcık baş salatada, gelişme ve verimin karşılaştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu denemede fide ortamı olarak; 1.Cibre, 2.Perlit, 3.Torf, 4.Cüruf, 5.% 75 Cibre+%25 Meşe Külü, 6.% 75 Cibre+%25 Kavak Talaşı, 7.Cibre+10 g/L Alçı, 8.Cibre+10 g/L Jips, 9.% 75 Cibre +%25 Odun Kömürü, 10.% 90 Cibre+% 10 ... -
Kırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal özellikleri üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Kırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kırklareli ilinde 10 ayrı üreticiden 15'er günlük aralıklarla 3 ... -
Aliağa yöresi doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Projenin amacı, İzmir ili Aliağa ilçesinde bulunan bir mera alanındaki bitki örtüsünün hangi cins ve türlerden oluştuğu ve bunların verim potansiyelleri hakkında bilgi edinmek, yapılacak ıslah ve amenajman çalışmaları için ... -
Uçmakdere`nin (Tekirdağ) doğal ve kültürel özelliklerinin ekoturizm açısından değerlendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Doğal kaynakların tükenmez olmadığının anlaşılmasıyla ortaya çıkan sürdürülebilirlikkavramının turizm sektöründeki en yeni ve en akılcı biçimi ekoturizmdir.Ekoturizm; eğlenmeyi, doğayı ve kültürel kaynakları anlayarak ...