Palm yağının etlik piliç yemlerinde kullanımının performans ve karkas parametrelerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Anahtar kelimeler: palm yagı, soya yagı, doymus yag asitleri, doymamıs yag asitleri, etlikpiliç.Bu arastırmada etlik piliç yemlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan bitkiselkaynaklı bir yag olan soya yagı ile bitkisel kaynaklı olmasına ragmen fiziksel özelliklerisebebiyle hayvansal yag özellikleri gösteren palm yagının farklı yetistirme dönemlerinde soyayagı yerine kullanılmasının etlik piliçlerin performans ve karkas parametrelerine etkileriarastırılmıstır. Deneme için 3 farklı yetistirme dönemi (baslatma yemi: 1. - 14. günler,büyütme yemi: 15. - 28. günler, bitirme yemi: 29.- 42. günler) ve 2 farklı yag ilavesi (soyayagı ve palm yagı) olmak üzere 6 farklı yem, mısır, tam yaglı soya ve soya fasulyesi küspesiagırlıklı ve yetistirme dönemleri için izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıstır.Uygulanan 4 muamele ise su sekildedir;1) Tüm yetistirme dönemlerinde soya yagı,2) Baslatma ve büyütme dönemlerinde soya yagı, bitirme döneminde palm yagı,3) Baslatma döneminde soya yagı, büyütme ve bitirme dönemlerinde palm yagı,4) Tüm yetistirme dönemlerinde palm yagı, ilaveli yemler ile yemleme yapılmıstır.Denemenin sonuçlandırıldıgı 42. gün her bir deneme ünitesinden birer hayvan servikaldislokasyon ile öldürülerek, duodenum, jejunum, ileum, abdominal yag, karaciger, dalak,taslık, ön mide, pankreas ve kalp kısımları ayrılarak tüm kısımlar ayrı ayrı tartılarak kayıtedilmis. Her bir kısmın agırlıgının canlı agırlıga bölünmesi ile organ agırlıklarının canlıagırlıga oranı hesaplanmıstır. Daha sonra karkas; gögüs, butlar, kanatlar ve boyun kısımlarıolarak 4 parçaya ayrılmıs ve tüm parçalar ayrı ayrı tartılarak kayıt edilmis ve her bir karkasparçası grubunun agırlıgının karkas agırlıgına bölünmesi ile karkas parçalarının karkasa oranıhesaplanmıstır.Çalısmanın sonuçları performans parametreleri açısından incelendiginde etlik piliçyemlerinde doymus yag oranı yüksek olan palm yagının kullanımının yetistiriciligin erkendönemlerinde tercih edilmemesi, bu dönemde soya yagı gibi doymamıs yag oranı yüksek olanbitkisel yagların kullanılmasının daha olumlu sonuçlar verdigini göstermektedir. Büyütme vebitirme yemlerinde ise maliyeti soya yagına göre daha düsük olan palm yagının kullanılmasıistatistiksel açıdan önemli bir fark olusturmamıstır. Ayrıca karkas parametreleri açısından daolumsuz bir etkinin olmadıgı bulunmustur. Key words: palm oil, soybean oil, saturated fatty acid, unsaturated fatty acid, broilerThis experiment was carrier out to study the effects of palm oil addition instead ofsoybean oil on the performance and skeleton parameters during different period of growthwhere soybean oil is a vegetable oil but palm oil has animal fat specifications although itbroiler is vegetable oil, either in this study sex is sorted. For the tests three growth periods aredetermined such as starter diet: 1st ? 14th days, grower diet 15th ? 28th days, finisher diet 29th ?42nd days; and 2 different oil additives and 6 different feeding mixtures are preparedpredominantly using, corn, full fat soybean and soybean beans meal and prepared inisonitrogenic and isocaloric for all growth periods. The treatments are shown below;1) Soybean oil is used in all growth periods,2) Soybean oil additives in feeds are used in starter and grower diets and palm oiladditives in feeds is used in finisher diets,3) Soybean oil additives in feeds are used in starter diet and palm oil additives infeeds is used in grower and finisher diets,4) Palm oil additives in feeds are used in all periods.The experiment was lasted in 42 days. At the end of the experiment one bird waskilled from each cervical dislocation unit and organs duodenum, jejunum, ileum, abdominalfat, liver, spleen, gizzard, proventriculus, pancreas and hearts of them were removed andweighted separately and recorded and standardized according to 100 g body weight as well.Then carcasses were gathered in 4 parts as breast, leg, wing and neck all parts were separatelyweighted and recorded and each carcass parts were divided to carcass weight to determine theratio of carcass parts to carcass weight.The results of the present experiment show that palm oil, which is rich in saturatedfatty acid ratio, shouldn?t be preferred at the early periods of growth and using soybean oilwhich is rich in unsaturated fat ratio, gives better results. In grower and finisher periods usingpalm oil which is comparatively cheaper than soybean oil, hasn?t shown a distinct differencestatistically. In conclusion, it is determined that usages of palm oil do not have any negativeeffect with respect to carcass parameters.
Collections