Buğday hasılı silajında enzim+mikrobiyal inokulant kullanımının silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma silaj katkı maddesi olarak kullanılan laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının, farklı dönemlerde hasat edilerek yapılan buğday (Triticum aestivum L.) silajlarının fermantasyon, ham besin maddeleri, hücre duvarı fraksiyonları ve organik madde parçalanabilirlik özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan buğday, süt ve hamur olum dönemlerinde hasat edilmiştir. Laktik asit bakteri+enzim inokulant olarak ise biyolojik kompozisyonunda Pediococcus acidilactici, Lactobacillus plantarum ve Streptococcus faecium ile birlikte selülaz, hemiselülaz, pentozanaz ve amilaz içeren Sil-All (Altech, UK) kullanılmıştır. Katkı maddeleri firma önerileri doğrultusunda, 2 litre suda çözündürülerek 10 g/ton dozlarda uygulanmıştır. İnokulantlar silajlara 6.0 log10 cfu/g düzeyinde katılmışlardır. Buğdaylar 2 litrelik cam kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuar koşullarında 25±2 ? C' de depolanmışlardır. Silolanmadan sonraki 75. günde kavanozlar açılarak silajlarda pH, amonyak azotu, suda çözünebilir karbonhidratlar, organik asitler (laktik, asetik, bütrik asit), ham besin maddeleri, hücre duvarı fraksiyonları ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca bu silajların, enzimde çözünen organik madde değerleri saptamıştır. Sonuç olarak laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının buğday silajlarının fermantasyon özelliklerini olumlu yönde etkilediği, nötr ve asit deterjanda çözünmeyen karbonhidrat kapsamını düşürdüğü, enzimde çözünen organik madde değerlerini ise etkilemediği saptanmıştır. Buğdayın olgunlaşmasına bağlı olarak silajların organik madde parçalanabilirlikleri ise artmıştır.Anahtar kelimeler: Laktik asit bakterileri, enzim, silaj, fermantasyon, buğday This research was carried out to determine the effect of lactic acid bacteria+enzyme inoculants using as silage additives on the fermantation, crude nutritients, cell wall fractions and organic matter degradability of harvested and ensiled wheat (Triticum aestivum L.) at different stages of maturity. Sil-All (Altech, UK) containing water soluble Pediococcus acidilactici, Lactobacillus plantarum and Streptococcus faecium with cellulaz, hemicellulaz, pentonaz and amilaz was used as bacterial inoculant. In regard to company suggestions, additives were applied both of adulterated groups on dose of 10 g/tonne dissolved in 2 liter water.Inoculant was applied to silage 6.0 log10 cfu/g levels. Wheats were ensiled in 2 liter glass jars. The jars were stored at 25 ±2 ? C at laboratory conditions. Three jars from each group were sampled for pH, amonia nitrogen, water soluble carbonhydrates, organic acids (acetic,butyric and lactic acid), crude nutritients, cell wall fractions and microbiological analyses on the days 75 after ensiling. In additions enzyme organic matters degradabilities of the silages were determined. As a result, lactic acid bacteria+enzymes mixture inoculants improved fermantation characteristics and decreased neutral and acid detergent fiber contentof wheat silages. However, inoculant did not improved enzyme organic matters degradabilities of wheat silages. Depent of maturity of wheat enzymes organic matter degradabilities of silages were increased.Keywords : Lactic acid bacteries, enzyme, silage, fermantation, wheat
Collections