Browsing SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Issue Date
Now showing items 1-20 of 334
-
Sleeve gastrektomi sonrası ilk 6 ayda besin öğeleri alımının biyokimyasal parametrelere etkisi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanlarda kilo fazlalığı ve obeziteyi sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde her geçen gün fazla kilolu ve obez birey prevelansı ... -
Hastanede çalışan kadın hemşirelerin meme kanseri konusunda erken tanı yöntemlerine yönelik bilgi ve davranışlarının belirlenmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu araştırmanın amacı, hastanede çalışan kadın hemşirelerin meme kanseri konusunda erken tanı yöntemlerine yönelik bilgi ve davranışlarının belirlenmesidir. Araştırma tanımlayıcı olarak planlanmış olup Ekim 2017-Aralık ... -
Hemşirelerin örgütsel bağlılıklarının iş performansı üzerine etkisi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-24)Bu çalışma, bir devlet hastanesinde çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılık seviyelerini belirlemek ve örgütsel bağlılık kaynaklarını ortaya koyarak iş performansı üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yapıldı. Araştırma ... -
Hastane yönetim sistemlerinde iş zekası uygulamalarının performansa etkisinin ölçülmesi: Bir zincir hastane uygulaması
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Hastaneler, içerisinde birçok uzmanlık alanını barındıran karmaşık yapıda organizasyonlardır. Hastanelerde bu karmaşık organizasyon yapısı içerisindeki iş süreçleri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) olarak adlandırılan ... -
Yetişkin bireylerin glisemik indeks ile ilgilibilgi düzeyleri ve glisemik indeksi yüksekbesinlerin kullanım durumu
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Ortalama yaşam beklentisinin dünyanın birçok yerinde artması ile birlikte yaşa bağlı olarak gelişen kronik hastalıklardan etkilenecek kişi sayısı da artmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar kişilerin tükettiği karbonhidrat ... -
Otonomi kişilik özelliğinin iş performansına etkisinde sanal kaytarmanın aracı rolü: Hastanelerde bir uygulama
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Çalışma, sağlık çalışanlarının otonomi kişilik özelliği, iş performansı ve sanalkaytarma düzeylerini belirlemek, bu değişkenleri sosyo-demografik özellikleraçısından incelemek ve otonomi kişilik özelliği ile iş performansı ... -
Paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin endotrakeal entübasyon ve tüp yerinin doğrulanması konusundaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin endotrakeal entübasyon ve tüp yerinin doğrulanması konusundaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi için ölçek oluşturulması ... -
Düzenli spor yapan üniversite öğrencilerinde beslenme durumu ve beden algısı ilişkisi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Beden algısı, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları arasındaki ilişki dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmada; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul Okan Üniversitesi'nde lisans eğitimi gören ve düzenli ... -
İstanbul 112 acil sağlık hizmetleri personelinin olay yeri Triajı konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personelin olay yeri triajı bilgi düzeyinin değerlendirilmesi için ölçek oluşturulması amacıyla metodolojik tipte uygulandı. Araştırma Eylül-Aralık 2018 ... -
6-12 yaş dönemi çocuklara uygulanan okul kazalarında ilk yardım eğitim programının etkinliği
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-10)Araştırma, 6-12 yaş dönemiçocuklara uygulanan okul kazalarında ilk yardım eğitimprogramının etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul Pendik ... -
İnsülin direnci olan obezlerde beslenme tedavisinin glikoz, insülin ve lipit parametreleri üzerine etkisi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-23)ÖZET Halk sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkileyerek küresel boyuta ulaşan obezite ve buna eşlik eden insülin direnci; diyetisyen takibinde, uygun beslenme tedavisiyle önlenebilir. Bu araştırma Eylül 2015 - Kasım 2017 ... -
D vitamini eksikliğinin, vücut yağ yüzdesi, beden kitle indeksi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Bu çalışma D vitamin eksikliği (< 30 ng/ml) tanısı konulmuş 18-60 yaş arası 52 kadın, 50 erkek toplam 102 birey üzerinde, serum D vitamini eksikliğinin beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve bazı kan değerleri üzerine ... -
Eğitimci ve ebeveynlerin otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara yönelik uygun eğitim ortamları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar, çocuklarınebeveynleri, eğitimcileri ve bu alanda eğitim veren akademisyenlerin görüşleridoğrultusunda, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara yönelik uygun ... -
Kadınların probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyi ve tüketim durumlarının değerlendirilmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Sağlığın geliştirilmesinde probiyotiklerin faydalı etkileri yapılan birçok araştırmayla ortaya konulmuştur. Çoğu araştırmada probiyotiklerin etkileri ortaya koymasına rağmen bireylerin probiyotik tüketimini ve bilgi düzeyini ... -
Bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşirelerin nezaket kavramına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Nezaket, bir arada yaşayabilmek için toplumsal farklılıkların esas alınarak bireylerin nasıl davranmaları gerektiğini belirten yollar ve kurallardır. Nezaketsizlik ise özellikle çalışma ortamında giderek artan ve iş ... -
Özel bir hastanede beslenme ve diyet polikliniğine başvuranların fonksiyonel besinlere yönelik bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tüketim sıklıklarının saptanması
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Son yıllarda artan besin kaynaklı sağlık sorunları, doğaya yöneliş hareketleri, yüksek tedavi masrafları, daha uzun ömür beklentileri, besin ve sağlık arasındaki ilişkinin önemini artırmıştır. Besinlerden kaynaklanan sağlık ... -
Hemşirelerde bireysel yenilikçilik ve kurumsal bağlılık durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-28)Bu araştırma, özel bir hastanede çalışan hemşirelerin bireysel yenilikçilik ve kurum bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile analitik tipte yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, Kocaeli ilinde yer alan, Özel ... -
Jinekoloji ve ürojinekoloji ameliyatı olan hastaların hemşirelik bakım kalitesi hakkında düşünceleri ve kaygı düzeyleri
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-28)Bu çalışma, jinekoloji ve ürojinekoloji ameliyatı olan hastaların hemşirelik bakım kalitesi hakkında düşüncelerini ve ameliyata özgü kaygı düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır. ... -
Uyku kalitesi ve süresi ile obezite ve besin seçimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-29)Bu araştırma uyku kalitesi ve süresi ile obezite ve besin seçimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla İstanbul ili Sarıyer ilçesindeki bir sağlık kurumuna başvuran ve 19 ile 65 yaş aralığında beden kütle indeksi ... -
Sağlıkta eksik sigorta sorunu: Türkiye, 2004-2014
(İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-29)Sağlık sigortası ihtiyaç duyulan hizmetlere erişim ve kullanımı kolaylaştırma ve cepten harcamaların yol açabileceği finansal riske karşı koruma sağlama açısından önemlidir. Ancak bireyler sağlık sigortalı olsalar da eksik ...