Özel bir hastanede beslenme ve diyet polikliniğine başvuranların fonksiyonel besinlere yönelik bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tüketim sıklıklarının saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Son yıllarda artan besin kaynaklı sağlık sorunları, doğaya yöneliş hareketleri, yüksek tedavi masrafları, daha uzun ömür beklentileri, besin ve sağlık arasındaki ilişkinin önemini artırmıştır. Besinlerden kaynaklanan sağlık riskleri tüketiciyi daha güvenilir ve beslenmenin dışında artı değer yaratan ürünlerin tüketimine yönlendirmiştir.Düzenli fonksiyonel besin tüketimi; kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan korunma ve tedavide, gastrointestinal sistemin sağlığının korunmasında, menapoz semptomlarının hafifletilmesi, osteoporozun önlenmesi ve göz sağlığının korunmasında etkilidir. Bu araştırma, 2017 yılında Özel Maltepe Hastanesi Beslenme ve Diyet polikliniğine başvuran 18 yaş ve üstü 141 bireyin fonksiyonel besinlere yönelik bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve tüketim sıklıklarının saptanması amacıyla yapılmış kesitsel bir araştırmadır. Araştırmaya katılan bireylere anket formu uygulanmıştır.Araştırmanın evrenini 110 kadın, 31 erkek toplamda 141 birey oluşturmaktadır. Katılımcılarımızın yaşları ortalama 34,82±12,44 olarak çıkmıştır. Kadın katılımcılarımızın yaş ortalaması 34,80 ± 12,54 iken erkek bireylerde bu ortalama 34,87 ± 12,28'dir. Katılımcılarımızın beden kitle indeksi (BKİ) ortalaması 27,37 ± 6,35 olarak hesaplanmıştır. Kadın bireylerin BKİ ortalaması 27,05 ± 6,73 (kg/m²) iken erkek katılımcılarımızın BKİ ortalaması 28,51 ± 4,66 (kg/m²) olarak hesaplanmıştır. Çalışmamıza katılanların %22,69'u fonksiyonel besin terimini daha önce duyduğunu, %46.80'i duymadığını ve geri kalan %30'luk kısmı ise duyduğuna emin olmadığını söylemiştir. Fonksiyonel besin terimini duyma açısından cinsiyete bağlı anlamlı bir değişme gözükmemektedir (p=0,347). Çalışmamıza katılanların %52,48'si fonksiyonel besinleri tüketmekte olup kadınların %57,30'u, erkeklerin %35,50'i fonksiyonel besinleri tükettiğini söylemiştir. Çalışmamıza katılan ilkokul mezunlarının %66,70'si fonksiyonel besin terimini duymamış iken yüksek lisans ve doktora yapmış bireylerin %41,70'si duymamıştır.Fonksiyonel besinlerin gelişebilmesi için tüketici istek ve beklentilerinin doğru belirlenmesi, aynı zamanda fonksiyonel besinler hakkında tüketicinin bilinçlendirilmesinin arttırılması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel besin, Sağlıklı besin, Sağlıklı beslenme In recent years, increased nutritional health problems, trends in orienting, higher treatment costs & longer life expectancy increased importance of the relationship between food and health. Health risks arising from foods have led consumers to consume more reliable and nutritious products besides nutrition.Regular functional food consumption is effective in protecting and treating cancer and cardiovascular diseases, protecting the health of the gastrointestinal tract, alleviating menopausal symptoms, preventing osteoporosis, and protecting eye health.This study is a cross-sectional study aimed to determine knowledge levels, awareness and frequency of consumption of functional foods of 141 individuals aged 18 years and over who applied to Private Maltepe Hospital Nutrition and Diet policlinic in 2017. Questionnaires were applied to the participants.The study's universe consists of 110 individuals, 31 males and 141 individuals. The mean age of our participants was 34.82 ± 12.44 years. The mean age of female participants was 34.80 ± 12.54, while that of male subjects was 34.87 ± 12.28. The mean body mass index (BMI) of our participants was calculated as 27.37 ± 6.35. The mean BMI of female subjects was 27.05 ± 6.73 (kg / m²) while the mean BMI of male participants was 28.51 ± 4.66 (kg / m2). 22.69% of the participants did not hear the functional food term before, 46.8%, and the remaining 30% were not sure that they heard it. There was no significant sex-dependent change in hearing functional nutritional terms (p = 0.347). Of the participants who did not work, 52.48% consume functional foods and 57.3% of women and 35.5% of men consume functional foods. 66.7% of the primary school graduates who did not work did not hear the term functional food, while 41.7% of the graduate and doctoral students did not hear also. In order to develop functional foods, it is necessary to increase consumer consciousness about functional foods.Keywords: Functional food, Healthy food, Healthy nutrition
Collections