İnsülin direnci olan obezlerde beslenme tedavisinin glikoz, insülin ve lipit parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Halk sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkileyerek küresel boyuta ulaşan obezite ve buna eşlik eden insülin direnci; diyetisyen takibinde, uygun beslenme tedavisiyle önlenebilir. Bu araştırma Eylül 2015 - Kasım 2017 tarihleri arasında yaş ortalaması 42,43±11,00 yıl olan 55'i (%91,7) kadın, 5'i (%8,3) erkek olmak üzere toplam 60 yetişkin obez ve insülin direnci tanılı bireyler üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı; insülin direnci tanısı almış obez bireylerde beslenme tedavisinin kan glikoz, insülin ve lipit parametreleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Eylül 2015 - Kasım 2017 tarihleri arasında retrospektif olarak elde edilen hasta dosyalarında bulunan bilgiler anket formuna dönüştürülerek veriler toplanmıştır. Hastaların kan parametreleri göz önünde bulundurularak 1500-1700 kalorilik %50-55 karbonhidrat %15-20 protein ve %20-25 yağ içeren kişiye özgü diyetler 6 aylık beslenme tedavisi süresince uygulanmıştır. Beslenme tedavisi sonrası hastaların; BKİ değeri, bel çevresi ölçüsü, bel – boy oranı, HOMA-IR, açlık kan şekeri, açlık insülin, trigliserid, LDL-Kolesterol, total kolesterol seviyelerinde düşüş gözlenmiştir. HDL-Kolesterol seviyesinde de anlamlı düzeyde yükseliş saptanmıştır. Araştırmaya katılanların beslenme tedavisi öncesi BKİ grupları arasında 3 günlük ortalama enerji (kalori), karbonhidrat(gram), protein(gram), yağ(gram) ve kolesterol (%) alım miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<0,05). Morbid obez olan bireylerin 3 günlük ortalama makro besinleri tüketim miktarları, 1.derece şişman ve 2.derece şişman bireylerden anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Aynı zamanda morbid obez olan bireylerin 3 günlük ortalama gram cinsinden sodyum alım miktarları, 1.derece şişman ve 2.derece şişman bireylerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05).Çalışma sonunda obeziteye eşlik eden hastalıkların sağlıklı beslenme ile düzenlenebileceği antropometrik ölçümler ve kan bulguları ile desteklenmiştir.Anahtar Kelimeler: Obezite, İnsülin direnci, Kan parametreleri, Beslenme tedavisi ABSTRACTEFFECT OF NUTRITIONAL THERAPY ON GLUCOSE, INSULIN AND LIPID PARAMETERS OF OBESE ADULTS WITH INSULİN RESISTANCE Obesity and its accompanying insulin resistance, reaching the global dimension by significantly affecting public health negatively; following dietician, can be prevented by proper nutrition treatment. This study was conducted between September 2015 and November 2017 for 60 adults with a mean age of 42.43 ± 11.00 years, 55 (91.7%) female and 5 (8.3%) male obese and insulin resistant has been done on recognized individuals. The purpose of this study is; insulin and lipid parameters in obese subjects who are diagnosed with insulin resistance. Data from patient files collected retrospectively between September 2015 and November 2017 were converted into questionnaire and data were collected.Considering the blood parameters of the patients, the personal diets containing 1500-1700 calories, 50-55% carbohydrates, 15-20% protein and 20-25% fat were applied during 6 months of nutritional therapy. Patients after nutritional therapy; A decrease in BMI, waist circumference, waist circumference, HOMA-IR, fasting blood glucose, fasting insulin, triglyceride, LDL-cholesterol, total cholesterol levels were observed. There was also a significant increase in HDL-cholesterol level. There was a statistically significant difference (p <0,05) between the BKI groups before the nutritional therapy of the participants in the 3-day average energy (calorie), carbohydrate (gram), protein (gram), fat (gram) and cholesterol (%) intake amounts. 3-day average macronutrient consumption of morbidly obese individuals was significantly higher than that of the first-degree and second-degree obese individuals (p <0.05). At the same time, the sodium uptake of the morbidly obese individuals was found to be significantly higher than the first-degree obese and the second-degree obese individuals (p <0,05).At the end of the study, obesity accompanying diseases were supported by anthropometric measurements and blood findings which could be arranged by healthy nutrition.Key Words: Obesity, Insulin resistance, Blood parameters, Nutritional therapy
Collections