TEZLER: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 142
-
Iğdır ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye merkez ilçe tarım işletmelerinin mevcut durumu ve yapısal özellikleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma Iğdır İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (IDSYB)'ne üye tarım işletmelerinin mevcut yapısını ve durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla merkez ilçede 26 köy ve 5 mahallede faaliyet ... -
Iğdır ve yöresinde üretilen balların bazı fizikokimyasal özellikleri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-20)Bal insanlık için önemli bir gıda maddesidir. Bal üretimi bakımından en uygun ülkelerden biri olan Türkiye, Dünya'da Çin'den sonra ikinci, Avrupada ise birinci sıradadır. Bu çalışmada, Iğdır ve yöresinde (Kağızman, ... -
Iğdır ilinde elma bahçelerinin toprak verimliliği ve bitki besleme durumları
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Iğdır ovası sahip olduğu mikro klima özellikleri nedeni ile tarımsal üretim yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Yörede birçok ürün grubunun tarımı yapılabilmekle beraber, son yıllarda özellikle elma yetiştiriciliğinin ... -
Hayvancılıkta elde edilen farklı verilere regresyon ağacı metodunun uygulanması
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, hayvancılıkla ilgili bir veri setinde, farklı ebeveyn-yavru düğüm kombinasyonları için, CHAID, Exhaustive CHAID ve CART veri madenciliği algoritmalarının tahmin performanslarını değerlendirmektir. Bu ... -
Bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin in vitro şartlarda tuzluluğa toleransının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Parselleri Deneme Deseni`ne göre dört tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Van Gogh ve Granola patates ... -
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ceylanpınar Tarım İşletmesi`nde bazı at dişi mısır çeşitlerinin verim performansının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma, 2015 yılında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi bünyesinde bulunan Beyazkule ve Karataş lokasyonlarında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak ... -
Iğdır ekolojik koşullarında farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşit ve populasyonlarının tohum verimi ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma sulu ve kuru koşullarda yetiştirilen farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşit ve populasyonlarının (Cherry Vanilla, French Vanilla, Mint Vanilla, Moqu-Arrochilla, Oro de Valle, Populasyon Çin, Q-52, Rainbow, ... -
Iğdır ve yöresinde üretilen sütlerin bazı kimyasal özellikleri ve aflatoksin M1 miktarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-20)Beslenme açısından önemli bir gıda maddesi olan süt, yaşamın her aşamasında tüketilmektedir. Beslenme için vazgeçilmez olan süt, uygun olmayan üretim koşullarında sağlık açısından olumsuzluklara da sebep olmaktadır. ... -
Marjinal alanlarda yetişen devekıran (Atraphaxis spinosa L.) çalısının yıllık besin içeriği değişimi ve toprak özelliklerine etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, Iğdır ili Aralık ilçesi erozyon sahasında doğal olarak yetişen Devekıran (Atraphaxis spinosa L.) çalısının yıllık besin içeriği değişimi ve toprak özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla 2015 yılında ... -
Yenilebilir mantar Pleurotus eryngii`nin misel gelişim koşullarının optimizasyonu ve tohumluk misel üretimi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-15)Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi makromantar florasında yer alan, halk tarafından doğadan toplanarak sevilerek tüketilen ve ekonomik önemi olan Pleurotus eryngii mantar türünün optimum misel gelişim koşullarının (besin ... -
Van yöresinde yeşil alan tesisinde kullanılabilecek bazı çim türleri ve karışımlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, 2013-2014 yıllarında Van şartlarında oluşturulacak yeşil alanlarda kullanılabilecek değişik çim türleri ve karışımlar belirlemek maksadıyla uygulanmıştır. Çalışmada rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra var. ... -
Kışlık kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin in vitro rejenerasyonu üzerine farklı eksplant tiplerinin ve bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma `Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Deseni`ne göre üç tekerrürlü olarak Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Elvis ve ... -
Iğdır ilinde arıcılığın ekonomik analizi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'de ek gelir sağlamak amacıyla yapılan arıcılık, toprağa bağımlı olmaması, daha az işgücüne ihtiyaç duyması, kısa sürede gelir getirmesi ve yatırım masraflarının düşük olması gibi avantajlarıyla yaygın bir ... -
Iğdır ili elma ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan erwinia amylovora (burr.) wınslow et al. etmeninin biyokimyasal ve moleküler (mıs) yöntemlerle tanısı
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.'ın sebep olduğu ateş yanıklığı hastalığı elma, armut ve diğer Rosaceae familyası bitkilerini etkileyen en ciddi ve en tahripkar bakteriyel hastalıklardan biridir. 2013 ve 2015 ... -
Erciş (Van) ekolojik koşullarında bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-21)Araştırma, ticari anlamda tescili yapılmış dört fasulye çeşidi ( Zirve, Gina, Ekselans ve Cino) ile bölgede tarımı yapılan bir yerel genotipin Erciş (Van) ekolojik şartlarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetişen sakız geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişiminin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Iğdır ekolojik koşullarında yetişen Sakız Geveni (Astragallus gummifer L.) çalısının yıllık besin içeriği değişimini, bitkinin yıllık fenolojik özellikleri ile bitkinin taç içi ve taç dışındaki topraklar ... -
Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013 -2014 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Askeri, Beyaz Kişmişi, Erkek Miskali, El-Hakkı, Haçabaş, İnek emceği, Kerim Gandı, Kırmızı Kişmişi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Yezandayi yerel üzüm ... -
Iğdır ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı şeftali genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespiti
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma 2013-2014 yıllarında Iğdır'da yetişen yerel şeftali genotiplerinin bazı fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Yörede Zeferan ve Ağşeftali yerel isimleri ile ... -
Kağızman yöresinde yetiştirilen `uzun elma` yerel çeşidinde klon seleksiyonu
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, yöresel bir çeşit olmasına rağmen oldukça geniş bir varyasyona sahip olan, Kağızman Elması olarak bilinen 'Uzun Elma'nın fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma 2013 ve 2014 ... -
Mısırda farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeyleri ve makina ilerleme hızlarının tohum dağılım düzgünlüğü, tarla filizi çıkışı ve verime olan etkileri
(IĞDIR ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Iğdır ili mısır tarımında farklı sıra üzeri sıkıştırma düzeylerinin ve farklı ekim hızlarının; toprak fiziksel özellikleri ile bitki çıkış değerleri, ekim performansı ve verime olan etkileri üzerinde ...