Browsing TEZLER by Title
Now showing items 1439-1458 of 5223
-
Ekim sıklığının kışlık arpada bitki gelişmesi ve verim üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-26)Arpanın ekim sıklığına tane verimi tepkisi çeşitlere ve ekim zamanına bağlı olarak değişebilir. Erzurum kuru tarım koşullarında 2014-15 ürün yılında yürütülen bu araştırmada, kışlık ekimde Olgun ve Tokak 157/37 arpa ... -
Ekim zamanlarına göre uygulanan değişik azotlu gübre formlarının yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurlarına etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, değişik azotlu gübre formlarının farklı ekim zamanlarında ekilen yağlık ayçiçeğinin Erzurum ekolojik koşullarında verim ve verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada üç farklı ... -
Ekim zamanı ve sıklığının Kırik buğday çeşidinde bitki gelişmesi ve verim üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Yüksek Lisan Tezi EKİM ZAMANI VE SIKLIĞININ KİRİK BUĞDAY ÇEŞİDİNDE BİTKİ GELİŞMESİ VE VERİM ÜZERİNE ETKİSİ Sancar Bulut Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali ... -
Ekmek kadayıfında tam un ve farklı katkı madde kullanımının akrilamid ve hidroksimetil furfural ((HMF) üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Yöresel bir ürün olan ekmek kadayıfına, tam un katkısıyla besinsel ve fonksiyonel özellik kazandırmak ve ekmek kadayıfında ısıl işlem uygulanması ile birlikte bazı reaksiyonlar sonucu oluşabilen akrilamid ve HMF ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinde kadmiyum stresine cevapta etkili olan bazı genlerin ifade seviyelerinin ve DNA metilasyon oranlarının belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Son yıllarda kullanılan kimyasal gübreler, yanlış sulama teknikleri, değişen iklim koşulları gibi faktörler kadmiyum (Cd) ağır metalinin topraktaki birikimini artırmaktadır. Çalışmamızda önemli bir tarım ürünü olan ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) olgun embriyo kültüründe seryum nanoparçacıklarının kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Amaç: Çalışmamız içerisinde, farklı genotiplerin doku kültürü parametrelerine verdiği cevaplar araştırılmıştır. Ayrıca farklı genotipler ve Ce2O3 nanoparçacıklarının etkileri beraber incelenmiştir.Yöntem: Bu çalışmada Kırik ... -
Ekmeklik buğday unlarının bazı kalite özelliklerinin yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) kullanılarak belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Dünya'da gıdaların bileşen ve kalite analizlerinde yaygın bir kullanım alanına sahip olmasına rağmen ülkemizde sadece önemli birkaç laboratuarda kullanılan Yakın Kızılötesi Spektroskopisi (NIRS) ile yerel ekmeklik ... -
Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) tuz stresinin meydana getirmiş olduğu moleküler ve fizyo-biyokimyasal değişiklikler üzerine 5-aminolevunilik asidin etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-21)Buğday dünya'da ve ülkemizde yetiştirilen en yaygın ekim alanına sahip tahıllar içerisindedir. Buğday verimini ve kalitesini tehdit eden abiyotik stres faktörlerinin başında tuzluluk stresi gelmektedir. Bu çalışmada, ... -
Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) vanadyum stresinin meydana getirmiş olduğu moleküler ve biyokimyasal değişiklikler üzerine borik asitin etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-21)Çalışmamızda, vanadyum stresinin ekmeklik buğdayın (Triticum aestivum L.) 'Çetinel 2000' çeşidinde yaptığı DNA hasarı, DNA metilasyonu ve biyokimyasal değişimler üzerine borik asitin etkileri araştırılmıştır. DNA ... -
Ekmeklik kırik buğday çeşidi (Triticum aestivum Var. Delfii) ile yapay mutant genotiplerinin verim ve verim öğeleri yönünden karşılaştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-03)Bu araştırma, Erzurum ekolojik koşullarında 2011-2012 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Araştırmada, ekmeklik Kırik buğday çeşidi ile bundan elde edilen 32 mutant hattın M4 generasyonunda verim ve bazı verim öğeleri ... -
Ekmeklik kırık buğday çeşidi (Triticum aestivum var. delfii) ile yapay mutant hatlarının verim ve verim öğeleri yönünden karşılaştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Erzurum ekolojik koşullarında taban arazide 2006-2007 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Araştırmada alternatif özellikli Kırık buğday çeşidi ve bundan iyonize radyasyonla elde edilen 40 mutant hattın M4 ... -
Ekran baskı yöntemi ile metal oksit gaz sensörü fabrikasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yarıiletken esaslı oksit malzemeler, gaz sensörlerinin imalatı için algılama malzemeleri olarak uzun yıllar kullanılmıştır. Yarıiletken gaz sensörlerinin yüzeyine getirilen yüklerin yoğunluğu çevredeki atmosferin bileşimine ... -
Eksojen lipoik asitin mısır (Zea mays L.) çimlenmesi ve çimlenme sonrası etkilerinin fizyolojik,biyokimyasal ve moleküler düzeyde araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Bu araştırmada bir vitamin benzeri bileşik olan Lipoik asitin mısır (Zea mays L.) bitkisine eksojen uygulanması ile enerji metabolizması üzerine iyileştirici etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla tohumlar belirlenen ... -
Ekspirasyon akım volüm eğrisi ile cinsiyet, yaş ve boy kestirimi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Solunum fonksiyon testi (SFT) akciğerler ve hava yollarına dair hastalıkların tespitinde hekimler tarafından kullanılan bir yöntemdir. Solunum yolları ile ilgili hastalıkların teşhisi, tedavisi ve takibi açısından alınan ... -
Ekşi hamur ile ekmek yapımı ve ekşi hamur mikroflorası
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi EKŞİ HAMUR İLE EKMEK YAPIMI VE EKŞİ HAMUR MİKROFLORASI Mustafa YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ferit AYDIN Ekmek, ... -
Ekşi hamur sisteminin beyaz tava ekmeğinin kalitesi üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi EKŞİ HAMUR SİSTEMİNİN BEYAZ TAVA EKMEĞİNİN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Pınar UYSAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. H.Gürbüz KOTANCILAR Bu ... -
Ekşi hamur, buğday, çavdar, yulaf tam unu katkılı ekmeklerin kalitatif özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ekmekler %10, 20, 30 oranlarında tam buğday, çavdar, yulaf ve %0, 10 ve 20 oranında ekşi hamur ilave edilerek pişirilmiştir.Un çeşidi (Ç) değişkeni üzerine; ekmek ağırlığı, ekmek hacmi, spesifik hacim, gözenek, 1. gün ekmek ... -
Ekzopolisakkarit oluşturan kültürlerle üretilen yağlı ve düşük yağlı beyaz peynirin tekstür, mikroyapı ve diğer özelliklerinin tespiti
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, ekzopolisakkarit (EPS) üreten kültürlerin Beyaz peynir üretiminde kullanım olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla, yağlı ve yağsız inek sütünden farklı kültürler ile 2 tekerrürlü olarak üretilen Beyaz ... -
Ekzosiklik dienlerin düşük ve yüksek sıcaklık brominasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Ekzosiklik dien içeren 37 ve 42 bileşikleri sentezlenerek, bu bileşiklerin düşük ve yüksek sıcaklık brominasyonu reaksiyonları incelendi. 37 42 37 bileşiğinin düşük sıcaklık brominasyonunda 1,2-katılma, 52 homokonjuge ... -
Elazığ ferrokrom cürufunun beton parke taşı ve tuğla üretiminde kulanılabilirliğinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gelişmiş ülkelerde, endüstriyel atıklar yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılırken aynı zamanda çevre kirliliğinin de önüne geçilmektedir. Yüksek fırın cürufları, çimento esaslı mineral katkıların üretiminde, ...